Terveys- ja vanhustenpalvelut

​(Päivitetty 7.5.2020)

​​​​​​​​Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on vähentänyt kaikilla vastuualueillaan kiireetöntä toimintaa. Kaikki järjestämänsä tapahtumat Eksote perui jo maaliskuun alussa

​Avoterveydenhuol​to ja ham​mashuolto t​​oimivat kiireellisissä asioissa


Terveys- ja hyvinvointiasemien sairaanhoitajien ja lääkäreiden kiireetön vastaanotto loppuu poikkeusolojen ajaksi. Kiireellisissä asioissa neuvotaan edelleen ottamaan yhteyttä omalle terveys- tai hyvinvointiasemalle. Kiireelliset asiat hoidetaan terveys- ja hyvinvointiasemilla, muut asiat pyritään hoitamaan puhelimessa. Jo aikansa varanneisiin otetaan yhteyttä, jos varaukseen tulee muutoksia.
Suun terveydenhuollossa keskitetään toimintaa 1.4. alkaen

Suun terveydenhuollossa annetaan toistaiseksi ainoastaan kiireellistä hoitoa ja sellaista puolikiireellistä hoitoa, jolla estetään tulehdusten akutisoituminen. Toimintaa keskitetään huhtikuun alusta seuraaviin hammashoitoloihin:
  • Parikkala
  • Imatra
  • Lappeenrannan keskushammashoitola
  • Armilan hammashoitola
  • Keskussairaalan hoitola
  • Luumäki


Iso apu -palvelukeskuk​​se​​t sulje​​taan toistaiseksi


Iso apu -palvelukeskukset suljetaan ​19.3.2020 alkaen toistaiseksi. Asioita voi edelleen hoitaa puhelimitse p. 05 352 2370 arkisin klo 8-15 ​ja numeroon on mahdollista jättää myös soittopyyntö klo 9–13.30. Ensineuv​ossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse: isoapu.palvelukeskus@eksote.fi

​​

Hoivapalveluissa vanhusten päiv​ätoiminta suljetaan


Eksote keskeyttää ikäihmisten päivätoiminnan 18.3.2020–13.4.2020 väliseksi ajaksi hallituksen linjauksen mukaisesti. Päivätoiminnan henkilökunta on yhteydessä asiakkaisiin ja omaisiin.

Imatran asumisyksiköiden: Kielorinne, Sinikello, Sinkki ja Leppärousku asukasmuutot Attendo Hoivapalvelut Oy:n uusiin yksiköihin oli suunniteltu huhti-toukokuulle 2020. Poikkeusoloista johtuen muutot ajoittuvat tämän hetken tiedon perusteella kesäkuun 2020 alkuun.

Vanhustenpalveluissa henkilökunnan työtehtäviä järjestellään uudelleen, ja tällä on vaikutusta päivittäisiin toimintoihin.


Eksoten alueella HUSLAB- laboratoriot palvelevat pääosin ajanvarauksilla 30.3.2020 alkaen​​​​​

Etelä-Karjalan alueella toimivat laboratoriot siirtyvät maanantaista 30.3.2020 alkaen palvelemaan pääosin ajanvarauksilla. Muutoksella tasataan asiakasvirtaa, vältetään odotustilojen ruuhkautumista ja vähennetään asiakkaiden sairastumisaltistusta koronaepidemian aikana.

Ajanvarauksiin siirrytään kaikissa niissä näytteenottopisteissä, joissa ajanvaraus on mahdollista. Ajan voi varata internetistä osoitteesta www.eksote.fi.​

Ajanvarausnumero on 05 352 6000 ma-pe 7.30–16.00 (soittopyynnöt 7.30- 13.30).

Vuoronumerolla palvellaan edelleen päivystyspotilaat ja kotona ote​ttuja näytteitä palauttavat asiakkaat. 

Myös aukioloaikojen muutokset ovat mahdollisia. Ajantasaiset tiedot aukioloajoista voi tarkistaa internetistä osoitteesta www.eksote.fi. ​​​Infektiovastaanotot Armilaan, Ho​​nkahar​juun ja Parikkalaan


​Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on avannut kolme infektiovastaanottoa tämän ja viime viikon aikana. Vastaanotoilla hoidetaan hengitystieinfektio-oireisia potilaita. Vastaanotoille ei voi saapua omatoimisesti, vaan niille ohjataan terveys- ja hyvinvointiasemien palvelunumeroista sekä päivystysavun numerosta 116 117.

Armilan infektiovastaanotto avautui 19.3., Honkaharjussa ovet avattiin 23.3. ja Parikkalassa 24.3.2020. Armilassa potilaat ohjataan opasteiden avulla sisään erillisen sisäänkäynnin kautta. Honkaharjussa infektiopotilaat saapuvat infektiovastaanotolle sairaalan sisäänkäynnistä. Parikkalassa hengitysinfektiopotilaat ohjataan erillisiin tiloihin talon toisesta sisäänkäynnistä. Muut potilaat Parikkalassa, Armilassa ja Honkaharjussa hoidetaan rakennuksen normaaleissa vastaanottotiloissa, joihin on erilliset sisäänkäynnit.

Eksoten nyt avattujen infektiovastaanottojen tarkoitus on minimoida hoitoon hakeutumisesta johtuvat tartunnat. 

Joutsenon, Luumäen, Lemin, Sammonlahden, Savitaipaleen, Rautjärven, Ruokolahden ja Taipalsaaren hyvinvointiasemilla ei hoideta enää hengitysinfektioista kärsiviä potilaita, vaan heidät ohjataan yllä mainituille muille vastaanotoille. Nämä hyvinvointiasemat palvelevat muita kiireellisiä kuin hengitystieoireisia potilaita.

Honkaharjun kiirevastaanoton toimintaa on muokattu iltaisin ja viikonloppuisin. Infektiopotilaat on ajastettu saapumaan eri aikaan ja heidän osaltaan käytetään erillistä infektiovastaanoton tilaa. 

Jos sinulle tulee kiireellinen hoidontarve, soita 116 117, jotta sinut ohjataan oikealle vastaanotolle. Jos epäilet koronavirustartuntaa, täytä ensin oirearvio osoitteessa omaolo.fi. Erityisesti hengitystieinfektioissa on tärkeää tehdä ensin oirearvio ja kiireellisissä tapauksissa soittaa 116 117. Suoraan vastaanotoille ei saa saapua. Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa suoraan hätänumeroon 112.​Eksotessa o​​tetaan väliai​kaisesti käyttöön yksi lisäosasto Armilaan Korona-epidemiaan liittyvänä varautumistoimenpiteenä​


Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä otetaan koronavirus COVID-19 – epidemiaan liittyvänä varautumistoimenpiteenä väliaikaisesti käyttöön Armilaan osasto 7.
Osasto sijaitsee Armilan osasto 6:n entisissä toimitiloissa (osoitteessa Armilankatu 44, Lappeenranta). 

Tiistaista 24.3.2020 alkaen käyttöönotettava Armilan osasto 7 toimii hoivan tulosalueen kotona asumisen tuen ja lyhytaikaishoidon vuodeosastona. Toiminta jatkuu siellä tämän kevään aikana niin pitkään kuin se on tarpeen. Osasto on yle (yleislääketieteen) – osasto, jolla hoidetaan vuodeosastohoitoa tarvitsevia jatkohoitopotilaita. Potilaspaikkoja on 25 eikä siellä hoideta koronavirusepidemiaa sairastavia potilaita. 

Henkilökunta siirtyy Armilan osasto 7:lle pääasiassa Eksoten hoivan tulosalueen eri toimipisteiden nykyisestä vaki​naisesta henkilökunnasta. Vastaavasti siirtyvän henkilökunnan tilalle hoivan eri yksiköihin on rekrytoitu työntekijöitä korona-epidemiatilanteessa Eksoten väistyvien toimintojen toimipisteistä, hiljattain eläköityneistä terveydenhuollon ammattilaisista tai terveydenhuoltoalan opiskelijoista.

Armilan osasto 7:n puhelinnumerot 

Hoitajat 040 651 0318 tai 040 651 0319
Toimintayksikön esimies Tarja Simonen 040 169 5877
Toimipisteen vastaava Hanna Järveläinen 040 710 6111​Share