Toimintaohjeet Etelä-Karjalaan

Näin koronavirus vaikuttaa jokaisen arkeen (THL)
Kuvateksti: Näin koronavirus vaikuttaa jokaisen arkeen (THL).


Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita 112.

Jos sinulla ​on lieviä, normaalin flunssan oireita:


Älä soita, kun sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita, vaikka epäilet koronavirustartuntaa. Terveydenhuoltoon ei ole tarvetta ottaa yhteyttä lievissä flunssaoireissa. Hoida itseäsi hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla.

Jos epäilet koronavirustartuntaa tai influenssaa, pysy kotona oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.


Jos et pärjää kotihoito-ohjeilla ja voin​tisi vaatii hoitohenkilökunnan arviota:


Tee ensin oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi

Soita arkisin omalle terveys- tai hyvinvointiasemalle tai Päivystysapuun 116 117, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden.

Jos epäilet koronavirustartuntaa tai influenssaa, pysy kotona oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Vältä Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Puhelimessa hoitohenkilökunta arvioi tilanteesi ja ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin. Eksoten alueella toimii kolme infektiovastaanottoa, joilla hoidetaan koronavirusepidemian aikaan hengitystieinfektio-oireista kärsiviä potilaita. Vastaanotot sijaitsevat Armilassa Lappeenrannassa, Honkaharjussa Imatralla sekä Parikkalassa. Vastaanotoille ei voi saapua ennenkuin on ottanut yhteyttä soittamalla.​

Joutsenon, Luumäen, Lemin, Sammonlahden, Savitaipaleen, Rautjärven, Ruokolahden ja Taipalsaaren hyvinvointiasemilla ei hoideta enää hengitysinfektioista kärsiviä potilaita, vaan heidät ohjataan yllä mainituille muille vastaanotoille. Nämä hyvinvointiasemat palvelevat muita kiireellisiä kuin hengitystieoireisia potilaita.

Koronavirustesti otetaan Eksoten alueella seuraavissa tapauksissa:

  • Henkilöt, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio.
  • Voimakkaan epidemian alueelta 7─14 vrk sisällä palanneet selvästi oireiset henkilöt.
  • Oireiset varmistetun COVID-19-potilaan lähikontaktit 14 vrk altistumisesta.
  • Terveyden-ja sosiaalihuollon suorassa potilastyössä oleva henkilöstö, jos heillä on hengitystieinfektion oireet (yskä, kurkkukipu, kuume, lihassärky). Pelkkä nuha ei ole näytteenottokriteeri.
  • Pitkäaikaishoidon ja hoivan asukkaat lääkärin ohjeen mukaan, tai jos herää epäily osastoepidemiasta.

Jos olet oireeton:​


Ehkäise virustartuntoja - vähennä liikkumista ja vältä ihmiskontakteja

Voit ehkäistä virustartuntoja hyvällä käsihygienialla, yskimällä paperinenäliinaan ja heittämällä nenäliinan tämän jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Omaoloon on avattu koronavirustaudin oirearvio​


Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta tai mielenrauhan, jos huoli on aiheeton. 


Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 (ark. 8​–21, la 9–15)

Valtakunnallinen tekstiviestineuvonta puh. 050 902 0163


Puhelin- ja tekstiviestineuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
 

​Keskusteluapua

Jos koronavirus pelottaa tai ahdistaa, ja koet tarvitsevasi keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa joko Eksoten mielenterveys- ja päihdepäivystykseen 05 352 4610 (ympäri vuorokauden) tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen 040 651 1828 (ympäri vuorokauden). 

​Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen


HUOM! Ikääntyneiden tartuntojen vähentäminen eri keinoin on tärkeää. Vähennä liikkumista ja vältä ihmiskontakteja. ​​

Eksote vetoaa maakunnan työnantajii​n 

Eksotelta toivotaan, että työntekijät voisivat sairastaa esimiehensä luvalla omalla ilmoituksella, ja ettei sairaspoissaolotodistusta tarvitsisi hakea lyhyiden poissaolojen vuoksi. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) tiedottaa, että yritysten on hyvä ohjeistaa henkilöstöään siitä, miten oireita saaneiden halutaan toimivan. 


Share