Toimintaohjeita koronavirustautiin

​​​​​​(Päivitetty 11.5.2020)​​​​​​​​​​​​​​​​​
Tee koronavirusoirearvio osoitteessa www.omaolo.fi

​Kuvateksti: Tee koronavirusoirearvio osoitteessa omaolo.fi

 ​

Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita 112.

Jos sinulla ​on lieviä, normaalin flunssan oireita:


Jos sinulla on lieviä koronavirusinfektioon sopivia oireita, voit sairastaa rauhassa kotona 2-3 päivää. Mikäli oireesi jatkuvat edelleen, ota yhteyttä päivystysapuun 116 117 tai omalle terveys-/hyvinvointiasemallesi mahdollista koronavirusnäytteenottoa varten. Hoida itseäsi hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla.

Jos epäilet koronavirustartuntaa tai influenssaa, pysy kotona oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.


Jos et pärjää kotihoito-ohjeilla ja voin​tisi vaatii hoitohenkilökunnan arviota:

Tee ensin oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi

Soita arkisin omalle terveys- tai hyvinvointiasemalle tai päivystysapuun, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla

Terveys- tai hyvinvointia​​semat 

ma–pe kello 8–1​​6


Arm​​ila, Lauritsala puh. 05 352 7260
Honkaharju ​puh. 05 352 0980
Joutseno, Sammonlahti, Taipalsaari puh. 05 352 1300
Lemi, Luumäki, Savitaipale puh. 05 352 1400
Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti puh. 05 352 4400

Iltaisin, öi​sin, viikonloppuisin ja arkipyhinä

​Päivystysapu puh. 116 117 

Päivystysavun tekstiviestipalvelu on käytössä Eksotella ympäri vuorokauden. Se on tarkoitettu vain niille henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Lähetä tekstiviesti numeroon 040 651 0340. ​Numeroon ei voi soittaa. 

Vältä Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Puhelimessa hoitohenkilökunta arvioi tilanteesi ja ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin. Eksoten alueella toimii kolme infektiovastaanottoa, joilla hoidetaan koronavirusepidemian aikaan hengitystieinfektio-oireista kärsiviä potilaita. Vastaanotot sijaitsevat Armilassa Lappeenrannassa, Honkaharjussa Imatralla sekä Parikkalassa. Vastaanotoille ei voi saapua ennenkuin on ottanut yhteyttä soittamalla.​

Joutsenon, Luumäen, Lemin, Sammonlahden, Savitaipaleen, Rautjärven, Ruokolahden ja Taipalsaaren hyvinvointiasemilla ei hoideta enää hengitysinfektioista kärsiviä potilaita, vaan heidät ohjataan yllä mainituille muille vastaanotoille. Nämä hyvinvointiasemat palvelevat muita kiireellisiä kuin hengitystieoireisia potilaita.

Näyte Covid-19 -tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa.​ Jos sinulla on lieviä koronavirusinfektioon sopivia oireita, voit sairastaa rauhassa kotona 2-3 päivää. Mikäli oireesi jatkuvat edelleen, ota yhteyttä päivystysapuun 116 117 tai omalle terveys-/hyvinvointiasemallesi mahdollista koronavirusnäytteenottoa varten.

Koronavirustesti otetaan Eksoten alueella seuraavissa tapauksissa (päivitetty 17.4.2020)​:
​ 
  • Kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on COVID-19 -infektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa. (Erityisessä riskissä ovat yli 70-vuotiaat ja varmistetun COVID-19-infektiopotilaan lähipiiri)
  • Ulkomailta 14 vuorokauden sisällä palanneet oireiset henkilöt
  • Oireiset synnyttäjät, jos epäillään COVID-19 -infektiota
  • Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon työntekijät ja myös heidän perheenjäsenensä, jos heillä epäillään COVID-19 -infektiota. Eksoten työntekijöiden näytteenotto suoritetaan pääsääntöisesti työterveyshuollon (Terveystalo) toimesta ja aina virka-aikana, jos vain mahdollista.
  • Muut yhteiskunnan kriittisillä aloilla työskentelevät henkilöt, jos heillä epäillään COVID-19 -infektiota
  • ​Pitkäaikaishoidon ja hoivan asukkaat lääkärin ohjeen mukaan, tai jos herää epäily osastoepidemiasta.

Jos olet oireeton:​


​Ehkäise virustartuntoja - vähennä liikkumista ja vältä ihmiskontakteja


Voit ehkäistä virustartuntoja hyvällä käsihygienialla, yskimällä paperinenäliinaan ja heittämällä nenäliinan tämän jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.


Omaoloon on avattu koronavirustaudin oirearvio​


Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta tai mielenrauhan, jos huoli on aiheeton. Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 (ark. 8​–21, la 9–15)

Valtakunnallinen tekstiviestineuvonta puh. 050 902 0163


Puhelin- ja chat- ja tekstiviestineuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Palvelu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen sisältöön. Neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Palvelussa ei saa neuvontaa lakiasioissa tai terveyteen liittyvissä asioissa kuten akuuteissa oireissa.
Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta. ​

Kysy koronaviruksesta -chatin löydät näiltä Eksoten verkkosivuilta- Oikeaan alakulmaan aukeaa ​chatin kuvake, kun vastaajat ovat paikalla.​ Palvelua saa ensisijaisesti suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

 

​Keskusteluapua

Jos koronavirus pelottaa tai ahdistaa, ja koet tarvitsevasi keskusteluapua ammattilaisen kanssa voit katsoa sinulle sopivan auttajan Keskusteluapua puhelimitse -sivustolta. Kiireisessä tilanteessa voit soittaa joko Eksoten mielenterveys- ja päihdepäivystykseen 05 352 4610 (ympäri vuorokauden) tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen 040 651 1828 (ympäri vuorokauden). Vinkkejä koronaviruksen aiheuttaman huolen ja epävarmuuden sietämiseen löydät verkkosivulta: ​​


M​uuta päivystyksellistä tukea


Turvakoti:​
Pappilanpolku 1 D, 55120 Imatra
Turvakoti sijaitsee Lasten ja nuortenkoti Mansikkarinteen yhteydessä.
Voit ottaa yhteyttä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
puh. 040 351 6477 ​

Sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa tulee ensisijaisesti olla yhteydessä edellä mainittuihin, virka-aikaisiin palveluihin. Virka-ajan ulkopuolella kaikkien ikäryhmien kiireelliseen sosiaaliseen hätään ja kriisitilanteeseen vastaa:
Sosiaali- ja kriisipäivystys ​(24/7) puh. 040 651 1828.

​Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä saa kriisiapua koronapandemian aiheuttamaan pelkoon tai ahdistukseen sekä tehdään lastensuojelullista arviointia, annetaan tukea ja apua perheille akuuteissa tilanteissa.


Eksoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystys- ja palvelunumero (24/7)
puh. 05 352 4610.​​


 
HUOM! Ikääntyneiden tartuntojen vähentäminen eri keinoin on tärkeää. Pysy mahdollisuuksien mukaan kotona ja vältä fyysisiä ​kontakteja.

 

Eksote vetoaa maakunnan työnantajii​n 


Eksotelta toivotaan, että työntekijät voisivat sairastaa esimiehensä luvalla omalla ilmoituksella, ja ettei sairaspoissaolotodistusta tarvitsisi hakea lyhyiden poissaolojen vuoksi. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) tiedottaa, että yritysten on hyvä ohjeistaa henkilöstöään siitä, miten oireita saaneiden halutaan toimivan. 

 Share