Toimintaohjeita koronavirustautiin

​​​​​​​​​​(Päivitetty 4.8​.2020)​​​​​​​​​​​​​​​​​

​Kuvateksti: Tee koronavirusoirearvio osoitteessa omaolo.fi

 ​

Jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita:


Ota yhteyttä päivystysapuun 116 117 tai lähimmälle terveys-/hyvinvointiasemalle mahdollista koronavirusnäytteenottoa varten. Hoitaja arvioi puhelimessa tarpeesi saapua vastaanotolle ja/tai koronavirustestiin. Koronavirustesti pyritään ottamaan 1-2 vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Eksotella on tällä hetkellä mahdollisuus testata kaikki koronavirukselle tyypillisiä oireita sairastavat. Voit myös tehdä sähköisen oirearvion Omaolo -palvelussa.

Koronavirustartunnan oireita ovat: 
  • akuutti hengitystieinfektio (y​ksi oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys) tai
  • ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä

Hoida itseäsi hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla. Pysy kotona oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan!


Terveys- tai hyvinvointia​​semat 

ma–pe kello 8–1​​6


Arm​​ila, Lauritsala puh. 05 352 7260
Honkaharju ​puh. 05 352 0980
Joutseno, Sammonlahti, Taipalsaari puh. 05 352 1300
Lemi, Luumäki, Savitaipale puh. 05 352 1400
Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti puh. 05 352 4400

Iltaisin, öi​sin, viikonloppuisin ja arkipyhinä

​Päivystysapu puh. 116 117 

Päivystysavun tekstiviestipalvelu on käytössä Eksotella ympäri vuorokauden. Se on tarkoitettu vain niille henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Lähetä tekstiviesti numeroon 040 651 0340. ​Numeroon ei voi soittaa. 

Vältä Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Puhelimessa hoitohenkilökunta arvioi tilanteesi ja ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin. Eksoten alueella toimii kolme infektiovastaanottoa, joilla hoidetaan koronavirusepidemian aikaan hengitystieinfektio-oireista kärsiviä potilaita. Vastaanotot sijaitsevat Armilassa Lappeenrannassa, Honkaharjussa Imatralla sekä Parikkalassa. Vastaanotoille ei voi saapua ennenkuin on ottanut yhteyttä soittamalla.​

Joutsenon, Luumäen, Lemin, Sammonlahden, Savitaipaleen, Rautjärven, Ruokolahden ja Taipalsaaren hyvinvointiasemilla ei hoideta hengitysinfektioista kärsiviä potilaita, vaan heidät ohjataan yllä mainituille muille vastaanotoille. Nämä hyvinvointiasemat palvelevat muita kiireellisiä kuin hengitystieoireisia potilaita.

Jos olet oireeton:​​


​Ehkäise virustartuntoja - vältä edelleen lähikontakteja, pidä 2 metrin turvaväli


Myös riskiryhmien suositellaan ulkoilevan kesällä. Pidä turvaväli ihmisiin liikkuessasi ja oleskellessasi ulkona. Voit ehkäistä virustartuntoja ​hyvällä käsihygienialla, yskimällä paperinenäliinaan ja heittämällä nenäliinan tämän jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.


Omaolosta löytyy koronavirustaudin oirearvio​


Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta tai mielenrauhan, jos huoli on aiheeton. 
Tee koronavirusoirearvio osoitteessa www.omaolo.fi
​Kuvateksti: Tee koronavirusoirearvio osoitteessa omaolo.fi


Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 (ark. 8​–21, la 9–15)

Valtakunnallinen tekstiviestineuvonta puh. 050 902 0163


Puhelin- ja chat- ja tekstiviestineuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Palvelu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen sisältöön. Neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Palvelussa ei saa neuvontaa lakiasioissa tai terveyteen liittyvissä asioissa kuten akuuteissa oireissa.
Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta. ​

Kysy koronaviruksesta -chatin löydät näiltä Eksoten verkkosivuilta- Oikeaan alakulmaan aukeaa ​chatin kuvake, kun vastaajat ovat paikalla.​ Palvelua saa ensisijaisesti suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

​Keskusteluapua

Jos koronavirus pelottaa tai ahdistaa, ja koet tarvitsevasi keskusteluapua ammattilaisen kanssa voit katsoa sinulle sopivan auttajan Keskusteluapua puhelimitse -sivustolta. Kiireisessä tilanteessa voit soittaa joko Eksoten mielenterveys- ja päihdepäivystykseen 05 352 4610 (ympäri vuorokauden) tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen 040 651 1828 (ympäri vuorokauden). Vinkkejä koronaviruksen aiheuttaman huolen ja epävarmuuden sietämiseen löydät verkkosivulta: ​​

M​uuta päivystyksellistä tukea

Turvakoti:​
Pappilanpolku 1 D, 55120 Imatra
Turvakoti sijaitsee Lasten ja nuortenkoti Mansikkarinteen yhteydessä.
Voit ottaa yhteyttä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
puh. 040 351 6477 ​

Sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa tulee ensisijaisesti olla yhteydessä edellä mainittuihin, virka-aikaisiin palveluihin. Virka-ajan ulkopuolella kaikkien ikäryhmien kiireelliseen sosiaaliseen hätään ja kriisitilanteeseen vastaa:
Sosiaali- ja kriisipäivystys ​(24/7) puh. 040 651 1828.

​Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä saa kriisiapua koronapandemian aiheuttamaan pelkoon tai ahdistukseen sekä tehdään lastensuojelullista arviointia, annetaan tukea ja apua perheille akuuteissa tilanteissa.


Eksoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystys- ja palvelunumero (24/7)
puh. 05 352 4610.​​

HUOM! Ikääntyneiden tartuntojen vähentäminen eri keinoin on tärkeää. Pysy ​mahdollisuuksien mukaan kotona ja vältä fyysisiä ​kontakteja.
 

Eksote vetoaa maakunnan työnantajii​n 


Eksotelta toivotaan, että työntekijät voisivat sairastaa esimiehensä luvalla omalla ilmoituksella, ja ettei sairaspoissaolotodistusta tarvitsisi hakea lyhyiden poissaolojen vuoksi. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) tiedottaa, että yritysten on hyvä ohjeistaa henkilöstöään siitä, miten oireita saaneiden halutaan toimivan. 

 


Share