Eksote edellyttää influenssarokottautumista jokaiselta sosiaali-ja terveydenhuollon työntekijältä

Julkaistu: 24.10.2016 10:15
Päivitetty: 24.10.2016 10:19
Eksotessa on tehty linjaus siitä, että jokaiselta sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijältä edellytetään kausi-influenssarokotuksen ottamista. Terveydenhuollossa henkilökunta on merkittävä influenssatartunnan lähde. Eksoten työntekijät saavat maksuttoman rokotteen työpaikallaan. 

Henkilöstön influenssarokote on tärkeä osa potilasturvallisuutta ja osoitus terveydenhuollon hyvästä laadusta.

– Sairaalassa on lähes kaksinkertainen riski saada influenssa samaan aikaan kun muualla yhteiskunnassa. Jopa puolet tartunnan saaneista voi sairastaa influenssan oireettomana ja voi tartuttaa tietämättään, kertoo infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Henkilöstön influenssarokotuksilla voidaan merkittävästi vähentää potilaiden influenssaan sairastumista sekä potilaskuolemia etenkin sairaita ja ikääntyneitä hoitavissa yksiköissä. Englantilaisessa vanhusten hoitokoteja koskevassa tutkimuksessa arvioitiin, että rokottamalla kahdeksan henkilökuntaan kuuluvaa, estetään yksi potilaskuolema. Influenssarokotuksesta hyötyvät rokotettu työntekijä ja hänen läheisensä kotona, erityisesti ne, jotka mahdollisesti saisivat influenssasta vakavan taudin. Myös työyhteisö hyötyy, sillä rokotettu ei tartuta työkavereitaan.

Rokotuskattavuus on parantunut vuosi vuodelta

Eksoten henkilökunnan kausi-influenssarokotuskattavuutta on seurattu jo useita vuosia. Rokotuskaudella 2014–2015 Eksoten koko henkilökunnasta rokotettiin 41 % ja Etelä-Karjalan keskussairaalan henkilökunnasta 54 %. Rokotuskaudella 2015–2016 rokotettiin koko henkilökunnasta 61,7 % ja keskussairaalan henkilökunnasta 78,2 %. Alueen muiden terveydenhuollon toimijoiden henkilöstön rokotuskattavuudesta ei ole tietoja, mutta heille on tänä syksynä lähetetty kirje rokotuksen tarpeellisuudesta ja pyyntö ilmoittaa rokotuskattavuutensa Eksoten infektioyksikköön.

– Pyrimme Eksotessa järjestämään henkilökunnan rokotukset siten, että mahdollisimman moni saisi rokotuksen omassa työyksikössään tai lähellä sitä. Kehitämme systeemiä viime vuodesta, jotta rokotuksen ottaminen olisi työntekijöille vaivatonta ja toivomme muidenkin terveys- ja sosiaalialan toimijoiden tekevän näin, toteaa Tuula Karhula, terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja.Share