Eksoten vammaispalvelujen toimintakeskus Taiskassa otettiin käyttöön luontohoivahuone

Julkaistu: 25.4.2016 13:50
Päivitetty: 25.4.2016 13:58

​Toimintakeskus Taiskassa Taipalsaarella juhlittiin perjantaina Suomen tiettävästi ensimmäisen luontoavusteisen aistihuoneen avajaisia. Luontohoiva-ajatuksen Eksoten vammaispalveluihin toi Mikkelin ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelija Sanna Kärkkäinen, joka suunnitteli huoneen opinnäytetyönään ja toteutti sen yhdessä toimintakeskuksen asiakkaiden kanssa. Avajaisjuhliin osallistuivat henkilökunnan kanssa asiakkaat vihkien huoneen käyttöön ja esittäen erilaista ohjelmaa.

Luontohoivahuone on tarkoitettu toimintakeskuksen asiakkaiden käyttöön aistityöskentelyn menetelmäksi sekä omaehtoisen rentoutumisen tueksi. Sisustus viittaa luontoon ja käytössä on erilaisia esineitä, jotka muistuttavat asiakkaita omista mukavista kokemuksista luonnossa, kuten valokuvia, tuoksupurkkeja ja tunnustelulaatikoita.

Huoneen avulla pyritään tarjoamaan luontoon liittyviä kokemuksia erityisesti vaikeasti kehitysvammaisille asiakkaille, joiden voi olla hankala hakeutua luonnon äärelle muuten arjessaan. Valtakunnallisesti esimerkiksi kehitysvammaisten palveluissa on toteutettu erilaisia aistihuoneita aiemminkin, mutta tällainen luontoavusteinen huone on tiettävästi ensimmäinen laatuaan.

Huoneen tarkoituksena on muotoutua edelleen asiakkaiden iloksi, esimerkiksi teemat voivat vaihdella ja asiakkaat voivat antaa huoneeseen erilaisia luontoon liittyviä elementtejä. He voivat tuoda esille muun muassa itse ottamiaan valokuvia ja tehdä uusia tuoksu- tai tunnustelumateriaaleja oman kiinnostuksensa mukaan. Toimintakeskuksen tilat ovat väliaikaiset, ja luontohoivahuone on siirrettävissä toiminnan mukana uusiinkin tiloihin. Luontoaihe ja huone herättivät suurta innostusta avajaisjuhliin osallistuneissa asiakkaissa.

Lisätietoja:
Sanna Kärkkäinen, sosionomiopiskelija ja huoneen kehittäjä, p. 040 869 7878, sanna.mk.karkkainen@gmail.com
Hanna Puustinen, palveluesimies, p. 040 651 1554, hanna.puustinen@eksote.fi
Mirja Jantunen, toimintakeskus Taiskan vastaava ohjaaja, p. 040 015 7541, mirja.s.jantunen@eksote.fiShare