Kehitysvammaiset pääsevät pajoista baanalle

Julkaistu: 27.9.2016 14:00
Päivitetty: 27.9.2016 14:37

​Yes We Can -hanke uudistaa kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa Etelä-Karjalassa

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa on toteutettu 1970-luvulta lähtien pääsääntöisesti toimintakeskuksissa. Keskuksissa on järjestetty alihankintatöitä ja muuta toimintakykyä ylläpitävää toimintaa. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet: nykyisin suuntana on etsiä kehitysvammaisille työtä ja järjestää päiväaikaista toimintaa tavanomaisissa paikoissa keskusten ulkopuolella.

Työelämään siirtymisen vahvistamiseksi Eksoten vammaispalveluun on perustettu työhönvalmennustiimi. Työhönvalmentajat tukevat asiakasta ja työpaikkaa, johon ollaan työllistymässä. Työhönvalmentaja etsii sopivan työntekijän, perehdyttää hänet tehtävään ja auttaa työntekijää ja työnantajaa kaikissa työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Kehitysvammaiset saavat koulutusta työelämässä tarvittaviin taitoihin ja tutustuvat erilaisiin työpaikkoihin. Muun muassa Sammonkodilla ikäihmisten palveluasumisyksikössä kartoitetaan avustavia tehtäviä kehitysvammaisille. Työpaikkoja etsitään koko ajan: jos tiedät työpaikan, joka haluaisi työllistää kehitysvammaisen, ota yhteyttä Eksoten vammaispalveluihin!

Kaikki kehitysvammaiset eivät kykene työhön, joten myös päivätoimintaa uudistetaan. Etsimme parhaillaan kolmannen sektorin toimijoita yhteistyöhön tarjoamaan vapaaehtoistyön paikkoja. Päivätoiminnan keskeinen tarkoitus on tukea itsenäiseen, mielekkääseen elämään ja harrastamiseen – toimimiseen pajojen ulkopuolella.

Eksotella on omia toimintakeskuksia 12 ja lisäksi useita palveluntuottajia, joilta ostetaan asiakkaille palveluja.

Lisätietoja uudistuksesta:
Niina Turunen
Projektipäällikkö
Yes We Can -hanke
Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
p. 050 306 6869
niina.turunen@socom.fi
Linkki Yes We Can -hankkeen sivuille

Anne Ikäheimonen
Palvelupäällikkö
Vammaispalvelujen toiminnalliset palvelut
p. 040 053 4711
anne.ikaheimonen@eksote.fiShare