Eksote, Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja Eekoo yhdessä avustamaan kansalaisten arkea

Julkaistu: 23.10.2017 11:00
Päivitetty: 23.10.2017 10:50

​​Eksote, Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja Eekoo yhdessä avustamaan kansalaisten arkea – Arjen avuksi -tuotevalikoima helpottaa arkea ja parantaa turvallisuutta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on yhteistyössä Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ja Etelä-Karjalan Osuuskaupan kanssa koonnut kansalaisten arkea helpottavia ja turvallisuutta pa​rantavia tuotteita samaan paikkaan. Ensimmäinen Arjen avuksi –tuoteseinä on lanseerattu Lappeenrannan Prismaan.      

Arjen avuksi -tuotevalikoimasta löytyy esimerkiksi ikäihmisten ruoanlaittoa ja pukeutumista helpottavia tuotteita. Samalle seinälle on koottu myös kodin turvallisuutta edistäviä sammutuspeitteitä, led-kynttilöitä, pistorasioiden suojia ja palovaroittimia. Tuoteseinälle tuodaan jatkossa myös kausituotteita, kuten talven liukkailla liukuesteitä jalkineisiin. Arjen avuksi -tuoteseinä löytyy Lappeenrannan Prisman hyllyväliltä 31–32. 

Eksoten projektityöntekijä suoritti tuotekehittäjän ammattitutkintoa ja halusi lopputyössään keskittyä arkea helpottaviin apuvälineisiin. – Ammattilaiset ohjaavat asiakkailleen tuttuja apuvälineitä, uusiin tutustuminen mahdotonta, kun valikoima on runsasta eikä aikaa ei ole perehtymiselle, kuvailee Eksoten projektikoordinaattori Mira Vidén ja jatkaa. – Tarvetta on tuotteille, jotka helpottavat pienten, arkisten askareiden tekemistä – esimerkiksi ruoanlaitto on ensimmäinen haaste silloin, kun ikää tulee. Vidén oli yhteydessä Etelä-Karjalan Osuuskauppaan, joka lähti pilotointiin mukaan kokoamaan tärkeitä apuvälineitä yhteen, helposti löydettävään paikkaan.

Lappeenrannan Prisma on yksi Etelä-Karjalan vilkkaimmista kauppapaikoista. Isot asiakasvirrat mahdollistavat myös arkea avustavien tuotteiden saatavuuden mahdollisimman suurelle käyttäjäryhmälle. – Arjen avut – tuoteseinä on uusi tapa helpottaa eteläkarjalaisten ihmisten arkea ja tuoda esiin turvallisuusasioita, kertoo Eekoon asiakkuus- ja hallintopäällikkö Antti Heinonen. – Arjen avut – konseptin suunnittelu sujui erittäin hyväs​sä yhteistyössä Eksoten ja pelastuslaitoksen kanssa. Uskomme että lopputulos on toimiva ja kaikenikäiset asiakkaat löytävät tarvitsemansa apuvälineet helposti, toteaa Heinonen.

​Arjen avuksi -pilotoinnin jatkokehityksenä toteutetaan seinän yhteyteen palautelaatikko, johon asiakkaat voivat laittaa kommentteja tuotteista ja ehdottaa uusia. Apuvälineiden saatavuutta pienempien kuntien asukkaille mietitään Maaseudun palvelujen kehittämishankkeessa (Martti). Alustavana ajatuksena on tehdä lähikauppoihin Arjen avuksi -kansio, joka esittelee arkeen ja turvallisuuteen hyödyllisiä tuotteita ja joita kansalainen voisi tilata isommasta tavaratalosta. Eksoten hallinnoima Kotona asumisen turvallisuus (KAT2) – hanke haastaa omalta osaltaan toimijoita ja kansalaisia havainnoimaan ikäihmisten kotiympäristön turvallisuutta, jossa hankekumppanit ovat Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta ja Saimaan ammattikorkeakoulusta. Kaakkois-Suomen ELY rahoittaa Martti ja KAT2 -hankkeita. 
Share