Eksote ohjeistaa punkkikauteen

Julkaistu: 31.5.2017 9:00
Päivitetty: 31.5.2017 9:44

​Punkkikausi on alkanut Etelä-Karjalassa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ohjeistaa kesäajan omahoitoon ja hoitoon tulemiseen punkin purematapauksissa.

Puutiaiset eli punkit viihtyvät varjoisissa ja kosteissa pensaikoissa. Punkin purema ei itsessään ole vaarallinen. Punkin puremakohtaan kehittyy usein pieni kyhmy tai punoitus, joka ei välttämättä ole punkin levittämän borrelioosin oire. Tärkeintä on ennaltaehkäisy: metsään mentäessä kannattaa käyttää pitkähihaista paitaa ja pitkälahkeisia housuja. Vaaleat vaatteet auttavat huomaamaan mahdolliset vaatteissa kiipeilevät punkit. Kun tulee metsästä, kannattaa tehdä punkkitarkastus. Jos punkki on kiinnittynyt ihoon:

 1. Poista punkki mahdollisimman pian itse punkkipihdeillä, pinseteillä tai sormin.
 2. Tarkkaile purema-aluetta.
 3. Puremaärsytys iholla voi kestää muutaman päivän. Punkin purema ei vaadi välitöntä päivystyskäyntiä. Jos epämääräistä oireilua tulee myöhemmin, kuten kuume, lihaskivut, päänsärky ja ihottuma, hakeudu lääkärin arvioon ottamalla puhelimitse yhteyttä terveys- tai hyvinvointiasemalle niiden aukioloaikoina. Maakuntamme asukkaana voit asioida millä terveys- tai hyvinvointiasemalla tahansa.

Purema voi vaatia antibioottihoidon, jos punkin pureman kohdalla on ihottumaa vielä 3–5 vuorokauden kuluttua. Tyypillisimmillään borrelia aiheuttaa rengasmaisen yli 3–5 cm läpimitaltaan olevan ihottuman.

Hyönteisen purema ja allergiat

Hyönteisen puremiin ja allergioihin auttavat reseptivapaat valmisteet, kuten antihistamiinit ja kortisonivoiteet. Lisätietoja kyseisistä lääkkeistä voi kysyä apteekista.

On hyvä varata kotiin ja kesämökille:

 • kipu-/kuumelääkettä
 • kuumemittari
 • allergialääkettä (antihistamiinia)
 • hydrokortisonivoidetta
 • kyypakkaus
 • haava-/sidostarvikkeita ja haavanpuhdistusainetta
 • punkkipihdit
 • nestetasapainon korjausliuosta esim. vatsataudin varalta
 • puuduttavia korvatippoja lapsiperheissä


Ota yhteyttä epäselvissä asioissa ensin puhelimitse terveys- ja hyvinvointiasemiin virka-aikana. Jos et ole varma, vaatiiko asia iltaisin tai viikonloppuina päivystyskäynnin, soita ensin Etelä-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksen puhelinnumeroon 05 352 5743 tai Honkaharjun kiirevastaanoton puhelinnumeroon 05 352 0980.Share