Eksote tukee odottavien äitien ja perheiden tupakoinnin vähentämistä

Julkaistu: 21.6.2017 9:20
Päivitetty: 21.6.2017 9:23
Raskaudenaikainen tupakointi on erittäin vahingollista syntyvälle lapselle. Eksote on kehittänyt odottaville äideille ja perheille palvelupolun, jolla pyritään vaikuttamaan tupakkatuotteiden vähentämiseen ja sitä kautta vähentämään raskaudenaikaisia komplikaatioita.  

Raskaudenaikainen tupakointi ja säännöllinen tupakansavulle altistuminen eli passiivinen tupakointi vaikuttavat syntyvän lapsen terveyteen pitkälle tulevaisuuteen. Raskausaikana motivaatio tupakoinnin lopettamiseen voi olla vahva, mutta ilman tukea lopettaminen harvemmin onnistuu. 

Eksote on keväästä 2016 lähtien kehittänyt palvelupolkua yhteistyössä äitiysneuvoloiden terveydenhoitajien, erikoissairaanhoidon äitiyspoliklinikan s​​ekä keskussairaalan synnytysten ja naistentautien osastonylilääkärin kanssa. 
− Tupakointi heikentää sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä ja lisää keskenmenon riskiä. Raskaudenaikainen tupakointi kaksin-kolminkertaistaa sikiön kasvuhäiriön, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja etisen istukan riskiä. Vastasyntyneiden sairastuvuus ja kuolleisuus ovat länsimaissa harvinaisia, mutta tupakoinnilla on näihinkin merkittävä yhteys, kertoo osastonylilääkäri Ulla Pikarinen Eksotesta.  

Palvelupolun käyttöönotolla pyritään selkiyttämään tupakoivan perheen palveluprosessia neuvolassa. Erityisesti pyritään odottavan perheen tupakkatuotteiden käytön vähentämiseen motivoivan keskustelun, ryhmäneuvola- sekä vertaistukitapaamisten keinoin. Hoitotyön tueksi äitiysneuvolaan on valmistunut infolehtinen ”Savuaako teillä? Tukea savuttomuuteen odottavalle perheelle”. Infolehtinen jaetaan odottavalle tupakoivalle perheelle ensitapaamisten yhteydessä. Myös ammattilaisten käyttöön äitiyspoliklinikan sikiöseulontatutkimusvastaanotolle tehtiin tupakkakeskusteluun apulomake.

Palvelupolun pilottina alkaa 14. elokuuta 2017 ensimmäinen ryhmätapaaminen tupakoiville perheille Eksoten Lauritsalan neuvolassa. Tavoitteena on toimintamallin vakiinnuttaminen ja laajentaminen kaikkiin Eksoten alueen äitiysneuvoloihin.

Suomessa odottavat äidit tupakoivat alkuraskaudessa naapurimaitaan enemmän, odottavista äideistä noin 15 % tupakoi alkuraskaudessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan raskaana olevien naisten tupakointi on vähentynyt erityisesti Ruotsissa, jossa vuonna 2012 luku oli enää alle 6 %. Raskauden aikana tupakoinnin lopettavien osuus on noussut myös Suomessa, mutta raskauden lopussa tupakoivien osuus (8,2 %) on Suomessa yhä Pohjoismaiden korkein.* 

Eksoten alueella tilastoitiin vuonna 2016 yhteensä 766 odottavaa äitiä, joilta äitiysneuvolassa kysyttiin tupakoinnista Effican AHTUP-mittarin (avoterveydenhuollon tupakointimerkintä) kautta. Tilastoiduista 101 äitiä tupakoi raskautensa alussa, eli yhteensä noin 13 %.

*Lähde: THL, 14.3.2016​


Share