Kansainvälinen kehitystyö nostaa diabeteksen hoidon uudelle tasolle

Julkaistu: 16.6.2017 8:55
Päivitetty: 16.6.2017 9:03
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella tehdään vapaaehtoista kehitystyötä tyypin I diabeteksen hoidon parantamiseksi. Pitkään tutkittavana ollut diabeteksen hoitomenetelmä on harpannut merkittävän edistysaskeleen kansainvälisillä keinohaimaprojekteilla.

​Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii päivittäistä omahoitoa. Diabeteksessa haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti. Nuoruustyypin diabetekseen sairastumiseen eivät vaikuta elintavat, vaan elimistön puolustusjärjestelmä tuhoaa insuliinia tuottavat solut, monesti jo lapsena. Sen seurauksena syntyy insuliinin puutos. Eksoten alueella asuu noin tuhat tyypin I diabetesta sairastavaa ja heistä 80 on lapsia.

Nuoruustyypin diabeteksen insuliinin korvaushoito toteutetaan joko pistämällä insuliinia ihon alle useita kertoja päivässä tai jatkuvasti insuliinipumpun avulla. Tablettihoito on tehoton. Suunnitelmallisuudesta ja laskelmista huolimatta hoitotavoitteissa pysyminen voi olla erittäin vaikeata.

Insuliinipumpun ohjautuminen automaattisesti ihonalaisten pienien sensoreiden avulla on ollut pitkään yliopistosairaaloiden tutkittavana. Silloin puhutaan keinohaimasta, vaikka todellisuudessa vain osa haiman toiminnoista korvataan.

Yhdysvaltalainen Dana Lewis aloitti kolme vuotta sitten oman keinohaimansa kehittämisen käyttämällä myyntiluvallisia välineitä, kekseliäisyyttä ja omaa diabetes-kokemusta. Näin syntyi OpenAPS, avoimeen Linux-käyttöjärjestelmän ohjelmointiin perustuva keinohaimasovellus, jonka kehitys jatkuu kasvavan käyttäjämäärän yhteistyönä. Lewis on saanut useita tunnustuspalkintoja ja hän on vieraillut Aalto Yliopiston järjestämässä Mydata 2016 -tapahtumassa.

Kaikki OpenAPS:n laskentamenetelmät ovat julkisia. Toisissa keinohaimaprojekteissa hyödynnetään älypuhelimia (iOS Loop ja AndroidAPS) ja langatonta insuliinipumppujen ohjausta. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA myönsi viime lokakuussa myyntiluvan automaattisesti toimivalle insuliinipumpulle. Vastaavia lupahakemuksia ei ole eurooppalaiselle virastolle vielä esitetty.

Keinohaima ei ole EU:ssa hyväksytty hoitomuoto eikä sitä mainita hoitosuosituksissa. Suomessa keinohaiman käyttäjien määrä lasketaan yhden käden sormilla. Keinohaiman hoitotulokset kuitenkin hämmästyttävät: verensokerin vaihteluväli, keskiarvo ja liian matalan glukoosin riski pienenevät.

Lappeenrannassa työskentelevä endokrinologi ja diabeteslääkäri Lorenzo Sandini on perehtynyt keinohaimaprojekteihin. 

– Tapasin asiasta kiinnostuneen potilaan ja vapaa-ajan harrastuksena saimme potilaan verensokerin lähes automaattiohjaukseen. Paluuta entiseen ei ollut, ja nyt potilas käyttää laitettaan jatkuvasti, kertoo Sandini.

OpenAPS-keinohaima on edullinen. Laitteisto maksaa yhteensä alle 200 euroa. Se vaatii käyttäjältä kuitenkin insuliinipumppuhoidon kokemusta, ja ennen kaikkea omistautumista, varovaisuutta sekä aikaa. 
​​​
– Yhteensopivien insuliinipumppujen saatavuus on rajoittavin tekijä. Siitä huolimatta omaa keinohaimaansa rakentavien määrä nousee lähivuosina huomattavasti, arvioivat sekä Sandini että sisätautien professori ja ylilääkäri Tuomo Nieminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Aikuistyypin eli tyypin II diabetes on yleinen sairaus koskien 10 % suomalaisista. Sen taustalla on monesti epäterveelliset elintavat, ylipaino, mutta myös perinnöllisiä tekijöitä. Sen sijaan nuoruustyypin diabetes, eli tyypin I diabetes tai insuliininpuutosdiabetes, on 10 kertaa harvinaisempi. 


Lisätietoja:

Lorenzo Sandini, endokrinologi ja diabeteslääkäri, puh. 040 198 8916, lorenzo.sandini@eksote.fi

Tuomo Nieminen, sisätautien professori ja ylilääkäri, puh. 040 651 1681, tuomo.nieminen@eksote.fiShare