Riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen? Eteläkarjalaisilla on nyt mahdollisuus päästä mukaan StopDia-tutkimukseen!

Julkaistu: 24.3.2017 15:00
Päivitetty: 24.3.2017 15:29

​Kannustamme kaikkia testaamaan oman diabetesriskinsä osoitteessa www.stopdia.fi. Mukaan tutkimukseen voivat päästä 18–70-vuotiaat eteläkarjalalaiset, joilla on kohonnut riski sairastua, mutta ei kuitenkaan diabetesta. Diabetesriskiä lisää esimerkiksi diabetes sukulaisella ja ylipaino.

StopDia-tutkimushankkeessa selvitetään, miten tyypin 2 diabetesta ehkäistään mahdollisimman tehokkaasti nykyisessä ja muuttuvassa Suomessa. Tiedämme, että tyypin 2 diabetes voidaan välttää terveellisillä elintavoilla. Nyt tutkitaan, mitkä ovat parhaat keinot tukea ihmisiä toteuttamaan terveyttä edistäviä ruoka- ja liikuntatottumuksia.

”Diabetesriskitesti on kohtuullisen luotettava tapa löytää ne yksilöt, joiden olisi erityisen tärkeää kiinnittää huomiota elintapoihinsa”, kertoo tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

StopDia-tutkimukseen valitut voivat saada tukea elintapoihinsa. Osa tutkittavista saa käyttöönsä kännykkäsovelluksen ja osalle on tarjolla myös ryhmämuotoista ohjausta. Lisäksi tutkimuksen aikana osalla alueen työpaikoista ympäristöä pyritään muokkaamaan terveellisiä elintapoja tukevaksi.

”Yksilöllä on vastuu omista elintavoistaan, mutta ympäristö ja yhteiskunta vaikuttavat paljon siihen, miten ihminen pystyy tekemään terveellisiä valintoja”, korostaa hankkeen päätutkija professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopistosta.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on aikamme kalleimpia kysymyksiä

Noin 30 prosenttia suomalaisista on riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos edes osalla sairastuminen saataisiin ehkäistyä, merkitsisi tämä suurta säästöä terveysmenoissa. Suomessa kuluu vuosittain arviolta miljardi euroa diabeteksen hoitoon. Tämän lisäksi kustannuksia aiheuttavat sairauspoissaolot ja varhaiset eläköitymiset.

Koska tyypin 2 diabetes on niin yleinen sairaus, unohtuu usein, kuinka vakava ja elämänlaatua heikentävä se pahimmillaan voi olla. Uhkaamassa ovat sydän- ja verisuonitaudit, munuaisten vajaatoiminta, amputaatiot ja näkökyvyn heikkeneminen.
”Lähetää yhess, Sie ja Mie, STOP DIA talkoisii. Pysäytettää ainakii Etelä-Karjalas tään sokertauvi lissääntyminen. Mää nyt sinn tietokonneelles ja tee tää testi: www.stopdia.fi. Sit tiijät jot onks siull jottai syytä muuttaa noit elintapojas”, toivoo Tuula Partanen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

StopDia on Suomen Akatemian Strategisen tutkimusneuvoston rahoittama tutkimushanke. Hanketta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja se toteutetaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja VTT:n kanssa.

Mukaan etsimään tutkittavia?

StopDia-tutkimushankkeeseen etsitään nyt tutkittavia Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelta. Hanketta toteuttamassa on kuntien lisäksi järjestöjä, yrityksiä ja apteekkeja.

Haluaisiko sinun työpaikkasi tai järjestösi lähteä mukaan kutsumaan osallistujia tutkimukseen? Tilaa materiaaleja kuten esitteitä ja postereita suoraan tilauslomakkeella tästä linkistä: http://bit.ly/stopdia

Lue lisää

Lue lisää hankkeesta, linkki Itä-Suomen yliopiston sivulle aiheesta: http://www.uef.fi/web/stopdia/etusivu

Seuraa hanketta sosiaalisessa mediassa:

Linkki hankkeen Twitter-tilille: https://twitter.com/StopDiaFinland
Osallistu keskusteluun aihetunnisteella #stopdia

Linkki hankkeen Facebook-sivulle: https://www.facebook.com/stopdiafinland/

Lisätietoja

Jussi Pihlajamäki
Päätutkija, professori, ylilääkäri
Itä-Suomen yliopisto, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
jussi.pihlajamaki@uef.fi
p. 050 344 0187

Tanja Tilles-Tirkkonen Koordinaattori, tutkijatohtori
Itä-Suomen yliopisto, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
tanja.tilles-tirkkonen@uef.fi
p. 050 302 1552

Tuula Partanen
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri
Strategiayksikkö / Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
tuula.partanen@eksote.fi
p. 044 791 4833Share