Yhden hengen päivystysyksikkö aloittaa Imatralla

Julkaistu: 21.3.2017 14:20
Päivitetty: 21.3.2017 14:27
Eksoten toinen yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö aloittaa toimintansa Imatralla. Eksoten ensimmäinen vastaava yksikkö aloitti toiminnan Lappeenrannassa vuosi sitten. Sen toiminnasta on saatu hyviä tuloksia ja asiakaspalautetta. Kyseessä ei ole perinteinen ambulanssi, vaan yhden ensihoitajan yksikkö. Yksikön hoitaja pystyy arvioimaan potilaan hoidon tarpeen ja hoitamaan potilaan kotona monet niistä toimenpiteistä, jotka yleensä tehdään sairaalassa päivystyspoliklinikalla.

Koska Eksoten ensimmäisen 24/7 toimivan yhden hengen yksikön toiminta Lappeenrannassa on ollut uraa uurtavaa Suomessa, sitä on seurattu, tutkittu ja arvioitu vuoden ajan. Saatujen hyvien tulosten ja asiakaspalautteiden myötä toimintaa laajennetaan. Uusi yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö aloittaa toimintansa Imatralla tänään. 

Uuden yksikön operatiivinen tunnus on EK471 ja sen asemapaikka on Imatran pelastuslaitoksella. Yksikön toiminta-alueeseen kuuluvat Imatra, Ruokolahti, Korvenkylä ja Rauhan-alue sekä Rautjärvi ja Parikkala. 

Yhden hengen yksikkö vie päivystyksen kotiin

Monet vaivat voivat vaatia päivystyksellisiä tutkimuksia ja toimenpiteitä, mutta läheskään kaikki eivät tarvitse käyntiä päivystyksessä, vaan tilanne voidaan tutkia ja hoitaa kotona. Yksikön hoitaja voi ottaa esimerkiksi verikokeita, annostella suonensisäistä lääkehoitoa, tehdä tarkennettua päivystyksellistä tilanarviota tai ommella pienet haavat.

Yksikössä työskentelee kokenut hoitaja, jolla on käytössään laajat tutkimus- ja hoitovälineistöt sekä pitkälle viety vieridiagnostiikka. Hoitajalla on mahdollisuus konsultoida puhelimitse lääkäriä, jatkossa myös videoyhteyden kautta. Yksikössä käytetään samaa potilastietojärjestelmää kuin Eksoten muillakin vastaanotoilla. Myös asiakkaan jatkohoito on turvattu siten, että yksikön hoitaja voi tarvittaessa tehdä lääkärille suoran ajanvarauksen tai sopia muista järjestelyistä toimintakyvyn turvaamiseksi.

Kansalainen ei itse voi soittaa suoraan liikkuvaan päivystysyksikköön, vaan hälytyksen tekee joko hätäkeskus tai muu terveydenhuollon ammattilainen.Share