Eksote käynyt läpi tietoturva-aukon – tietovuoto koskee yli 700 asiakasta

Julkaistu: 8.11.2019 13:00
Päivitetty: 8.11.2019 13:46
​​Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on käynyt läpi tietoturva-aukon kautta vaarantuneet dokumentit. Tietovuodon kautta on ollut mahdollista saada selville yli 700 asiakkaan hallinnollisiin prosesseihin liittyneitä henkilötietoja. Eksote on tehnyt M-Files asianhallintajärjestelmää koskeneesta tietovuodosta tutkintapyynnön poliisille. 

Eksoten oli määrä tiedottaa ensi viikon aikana tietovuodon kohteena olleita asiakkaitaan kirjeitse. Postin lakon vuoksi kirjeiden lähettäminen siirtyy ja ne lähtevät asiakkaille heti lakon päätyttyä. Kirje sisältää asiakkaalle suunnatut toiminta-ohjeet sekä ohjeet lisätietojen saamiseksi.

─ Vastaamme mielellämme kirjeen saaneiden asiakkaiden kysymyksiin ja auttaa selvittämään tietovuodon kohteena olleet tiedot, lupaa Eksoten tietohallintojohtaja Toni Suihko.

─ Asiakkaiden ja potilaiden turvallisuus on meille avaintekijä, myös tietosuojan suhteen. Tutkimme tietovuotoa sekä itse, että yhteistyössä poliisin kanssa, toteaa Suihko.

Eksoten käyttämässä, ulkopuolisen palveluntuottajan toimittamassa M-Files asianhallintajärjestelmässä paljastui torstaina 17.10. tietoturva-aukko. Vuodosta on tehty perjantaina 18.10.2019 ilmoitus tietosuojavaltuutetun toimistolle ja tiistaina 22.10. tutkintapyyntö poliisille.

Asia tuli ilmi, kun kansalainen ilmoitti havaitsemastaan tietovuodosta Eksotelle. M-Filesistä pystyi näkemään asiakkaiden hallinnollisiin prosesseihin liittyviä dokumentteja, kuten esimerkiksi sosiaalihuollon tekemiin päätöksiin liittyviä oikaisuvaatimuksia ja sopimuksia.

Tietoturva-aukon kautta ladattuja dokumentteja on tämän hetken selvitysten mukaan ollut noin 800 asiakirjaa ja ne koskevat noin 700 asiakasta.


Share