Eksote on avannut uuden Omaolo-digipalvelun oirearvioiden tekoon

Julkaistu: 16.4.2019 8:00
Päivitetty: 16.4.2019 8:48
Uusi sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu Omaolo on otettu käyttöön Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) 15.4.2019. Omaolo.fi-palvelussa olevan sähköisen oirearvion avulla kansalainen voi arvioida omaa hoidon- ja palveluntarvettaan sekä saada tilanteeseen sopivan ohjauksen Etelä-Karjalan palveluihin.

Omaolo on uusi sähköinen sote-palvelu, jonka kehittämisessä Eksote on ollut mukana. Omaolo-palvelu tarjoaa helpon, luotettavan ja aina avoinna olevan väylän oman hoidon- ja palvelutarpeen arviointiin. Palveluun pääsee Eksoten asiointipalvelussa tai suoraan www.omaolo.fi.​

Aluksi Omaolo-palvelussa avataan terveydenhuollon oirearvioina: alaselkäkipu tai -vamma, virtsatietulehdus ja hengitystietulehdus. Sosiaalihuollossa avataan arvio henkilökohtaisesta avusta, arvio liikkumisesta kodin ulkopuolella ja arvio omaishoitotilanteesta.

– Omaolon käyttö on helppoa ja se säästää turhilta hoitokäynneiltä. Hoito- ja palveluarvioiden avulla kansalainen voi arvioida, minkälaista tukea tai apua hänen tai hänen läheisensä elämäntilanteeseen olisi tarjolla. Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja yhteisesti sovittuihin kriteereihin, kertoo Eksoten sähköisen asioinnin kehityspäällikkö Katja Rääpysjärvi.​

Hoitosuosituksena voi olla kiireellinen ohjaus päivystykseen, suora sähköinen yhteydenotto ja ajanvaraus esimerkiksi hoitajalle, lääkärille tai fysioterapeutille. Hoitosuosituksena voidaan antaa myös kotona toteutettavia hoito-ohjeita riippuen aina käyttäjän yksilöllisistä vastauksista. Tiedot voi tallentaa itselleen Omaoloon.

– Omaolo-palvelulla ei ole tarkoitus korvata jo olemassa olevia palvelukanavia vaan tuoda niiden rinnalle uusi sähköinen tapa asioida ajasta ja paikasta riippumatta. Yhtä lailla tärkeää on edistää hoidon- ja palveluntarpeen arvioinnin tasalaatuisuutta asuinpaikasta ja olosuhteista riippumatta, Rääpysjärvi muistuttaa.

Omaolon oire- ja palveluarvioita on testattu kesäkuusta 2018 lähtien. Testausta on tehty Oulussa, Helsingissä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä. Palvelun levittämisestä vastaa valtion kehitysyhtiö SoteDigi Oy.

Omaolon sisällöt laajenevat vuoden 2019 aikana. Omaoloon lisätään muun muassa 12 oirearviota, kokonaisvaltainen hyvinvointitarkastus ja hyvinvointivalmennuksia sekä neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon esitietolomakkeita. 

Lisätietoa ​Omaolo-palvelukokonaisuudesta ja digipalvelun käyttöönoton eri vaiheista: https://sotedigi.fi/omaolokasikirja/Share