Eksoten biopankkipäivässä 2.4. voi antaa oman näytteensä tutkimukseen

Julkaistu: 26.3.2019 10:00
Päivitetty: 26.3.2019 11:09
​Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) vietetään biopankkipäivää tiistaina 2.4. Suomalaiseen biopankkiin kootaan ihmisperäisiä näytteitä. Biopankit keräävät näytteitä biopankkisuostumuksen antaneilta ja luovuttavat niitä lääketieteellisiin tutkimuksiin, jotta sairauksien hoitoon voidaan kehittää yhä tehokkaampia ja yksilöllisempiä lääkkeitä ja hoitomuotoja. Ilman näytteitä lääketieteellistä tutkimusta on vaikeaa tehdä. Meillä kaikilla on mahdollisuus olla osana tätä kehitystyötä lahjoittamalla biopankkinäyte.

Eksotessa biopankkipäivää vietetään tiistaina 2.4. kello 10–13 Etelä-Karjalan keskussairaalan pääaulassa (A-siiven pääovi). Tapahtumassa jaetaan tietoa biopankkitoiminnasta, ja siellä on samalla mahdollisuus antaa näyte. 

Biopankkinäyte on käytännössä verinäyte, jonka voi antaa samalla kun otetaan muita näytteitä tai sen voi antaa yksinään. Näytteen voi antaa myös muulloin kuin biopankkipäivänä. Eksoten laboratorion näytteenottopisteet ottavat biopankkinäytteitä jatkuvasti maanantaista torstaihin kello 10 alkaen.
Osallistuminen biopankkitoimintaan on vapaaehtoista ja perustuu potilaan suostumukseen. 

Biopankkitoiminnalla parannetaan sairauksien hoitoa

Suomessa on meneillään ainutlaatuinen tutkimushanke, jonka avulla ymmärretään entistä paremmin sairauksien syitä ja mahdollisia hoitomuotoja. FinnGen-tutkimuksessa hyödynnetään suomalaisten biopankkien keräämiä verinäytteitä ja tavoitteena on saada mukaan 500 000 suomalaista. Tutkimushankkeen arvioidaan kestävän kuusi vuotta aina vuoteen 2023 asti, ja sen budjetti on lähes 60 miljoonaa euroa.

Suomalaisten ainutlaatuisen perimän ansiosta genomitietoa on nopeampi analysoida ja löydösten todennäköisyys on korkeampi kuin geeniperimältään erilaistuneissa väestöissä. Biopankkiaineistoa voidaan käyttää muun muassa syövän syntymekanismien tutkimiseen ja uusien diagnostisten menetelmien kehittämiseen.
Näytteitä tarvitaan joka puolelta Suomea tuhansittain, sillä ratkaisut yksilöiden sairauksiin ja terveyteen löytyvät vain suuria massoja tarkastelemalla. FinnGen-tutkimus hyödyttää suomalaisia myös tulevaisuudessa.

Sairastuminen vakavaan sairauteen on aina suuri järkytys. Lahjoittamalla näytteen biopankkiin potilas voi kuitenkin omalta osaltaan edistää oman sairautensa tutkimusta. Biopankkitutkimus ei ehkä ehdi vaikuttamaan vielä suostumuksen antaneen potilaan sairauden hoitokäytänteisiin, mutta antamalla biopankkisuostumuksen voi kuitenkin olla mukana auttamassa läheisiään ja tulevia sukupolvia, helposti ja turvallisesti.  Antamalla suostumuksen voi varmistua siitä, että on omalta osaltaan tehnyt parhaansa sairauden syiden ja uusien hoitomuotojen edistämiseksi myös tulevaisuudessa.

Eksote lähettää näytteet Helsingin biopankkiin

Eksotessa kerättävät näytteet lähetetään Helsingin biopankkiin, missä ne ovat FinnGen-tutkimuksen käytettävissä.

Helsingin Biopankin ovat perustaneet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Helsingin yliopisto, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ja Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Carea) tukemaan näiden alueiden tutkimuksen ja hoidon kehittämistä. HUS omistaa Helsingin Biopankin ja vastaa näytteiden sekä tietojen säilyttämisestä.
Lisätietoa biopankista: eksote.fi > Terveyspalvelut > Laboratorio > Biopankki (http://www.eksote.fi/terveyspalvelut/laboratorio/biopankki/Sivut/default.aspx)​Share