Etelä-Karjalassa haetaan uudenlaista johtamista lapsi- ja perhepalveluihin

Julkaistu: 22.8.2019 15:00
Päivitetty: 26.8.2019 11:19
​​​Lappeenrannassa järjestetään 29.8.2019 Etelä-Karjalan ensimmäinen LAPE-akatemia. LAPE-akatemia on vuoden 2019 aikana jokaisen maakunnan alueella toteutettava oppimis- ja valmennusprosessi, joka tukee lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin johtamista eri organisaatioiden yhteistyönä.

Etelä-Karjalassa LAPE-akatemiaan on kutsuttu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ja kuntien sivistystoimien johtavia virkamiehiä ja päättäjiä sekä järjestöjen ja seurakuntien johtoa. LAPE-akatemia tarjoaa osallistujilleen tukea johtamiseen lapsi- ja perhepalvelujen yhteisessä toimintaympäristössä.

Etelä-Karjalassa on jo olemassa olevia johtamisrakenteita kuntien, Eksoten, järjestöjen ja seurakuntien välillä. – Maakunnassa on selkeä tahtotila työskennellä yhdessä lasten ja perheiden parhaaksi. Nyt tarvitaan välineitä yhteiselle johtamiselle, kertoo toiminnasta alueellisesti vastaava LAPE-muutosagentti Mona Taipale.

Ensimmäisen maakunnallisen akatemiapäivän keskiössä on Eksoten, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien yhdessä laatima alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2019–2022. Suunnitelma on eri toimijoiden yhteinen, toimintaa ohjaava ja suuntaava asiakirja. – Suunnitelma on vielä luonnos ja se on parhaillaan lausuntokierroksella kunnissa. Juuri nyt on hyvä hetki avata sen sisältöjä virkamiehille ja päättäjille.

Lokakuussa järjestettävän toisen LAPE-akatemian teema on päätösten lapsivaikutusten arviointi. – Lapsivaikutusten arviointi on lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman tavoin konkreettinen yhteisjohtamisen väline, joka on tärkeä ottaa laajalti käyttöön, kannustaa Taipale.

LAPE-akatemia on kansallisesti koordinoitu ja alueellisesti toteutettu kokonaisuus. Taustavoimina ovat sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö Opetushallituksen tuella. Suunnittelussa on mukana myös Kuntaliitto. Etelä-Karjalan ensimmäinen LAPE-akatemia järjestetään 29.8.2019 klo 9-15:30 Kehruuhuoneella Lappeenrannassa teemalla Uudenlainen johtaminen. Päivän ohjelma löytyy täältä. Toinen LAPE-akatemia järjestetään 31.10. teemalla Uusi vaikuttavuus. Myös median edustajat ovat tervetulleita LAPE-akatemiaan.

Lisätietoa LAPE-akatemiasta: https://stm.fi/lapeakatemia

LAPE-akatemiassa juurrutetaan myös kunkin maakunnan alueella kahden viime vuoden aikana tehtyä LAPE-kehittämistyötä. Lisätietoa Etelä-Karjalan LAPE-muutosohjelmasta: www.eksote.fi/lape
Share