Oikomishoidon käytänteet muuttuvat

Julkaistu: 27.8.2019 16:00
Päivitetty: 27.8.2019 15:05

Oikomishoidon erikoishammaslääkäripalveluita on syksystä alkaen tarjolla vain Lappeenrannan keskushammashoitolassa ja Imatran hammashoitolassa. Erityisesti hoidossa jo olevien lasten vanhempia pyydetään huomioimaan muuttuneet käytänteet, jotta tarpeettomia poisjääntejä ja sekaannuksia ei pääse syntymään. Tarvittavat oikomishoidon välikäynnit pyritään järjestämään oman kunnan hammashoitolaan.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella Lappeenrannan keskushammashoitolassa hoidetaan Lappeenrannan, Taipalsaaren, Lemin, Luumäen ja Savitaipaleen potilaiden oikomishoidon erikoishammaslääkärikäynnit ja Imatran hammashoitolassa hoidetaan Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan oikomishoitopotilaiden erikoishammaslääkärikäynnit.

Valtakunnallisen erikoishammaslääkäripulan vuoksi on Eksoten oikomishoidon erikoishammaslääkäripalveluiden järjestämisessä ollut pitkään haasteita. Keväästä 2017 lähtien on tehty toimenpiteitä lääkärivajeen paikkaamiseksi.
– Syksystä 2019 alkaen kahdelta oikomishoidon erikoishammaslääkäriltä saadaan ostetuksi työpanosta, mutta ostettavissa olevan työpanoksen määrä ei ole sellainen, että hoitoon pääsytilanne oikomishoitoon lähiaikoina korjautuisi, harmittelee tilannetta Eksoten johtava ylihammaslääkäri Maarit Natunen.

– Tällä hetkellä oikomishoito on kesken n. 1500 potilaalla, joille hoidon jatkuminen on turvattava. Hoitoon pääsyä odottelee liki sama määrä potilaita, heille kutsu oikomishoitoon tulee heti mahdollisuuden auettua. Erikoishammaslääkärille hoitoon pääsyssä noudatetaan koko alueella hoidon kiireellisyysjärjestystä, kertoo Natunen.

Puutteellinen suuhygienia on este oikomishoidon aloitukselle. Oikomiskojeet lisäävät suun terveydelle haitallisten bakteerien määrää suussa ja vaikeuttavat suun puhdistamista. Suun terveyden ylläpitämiseksi ja oikomishoidon onnistumiseksi on erityisen tärkeää, että suuhygieniasta huolehditaan sekä ennen hoitoa, että sen aikana.Share