Ikäihmiset

Ravitsemuksella terveyttä ja toimintakykyä 


Hyvä ravitsemustila parantaa vireyttä ja elämänlaatua sekä nopeuttaa sairauksista toipumista. Ravinnolla on huomattava vaikutus terveyteen ja toimintakykyyn. Ikääntyessä ongelmaksi voi muodostua liian vähäinen energiansaanti ja tahaton laihtuminen ennemmin kuin ylipaino.

Ateriointihetkien tulee olla ruokahalua herättäviä ja arkea virkistäviä tapahtumia. Olennaista on, että ruoka on maukasta ja ravitsevaa. Lisäksi tulee huolehtia erityisesti riittävästä energian, proteiinin, D-vitamiinin ja nesteen saannista. 

Testaa ravitsemustilasi​


Tunnetko itsesi terveeksi? Oletko tyytyväinen ruokavalioosi? Terveellinen ravitsemus edistää terveyttä, toimintakykyä ja vireyttä. Testaa ravitsemustilasi Eksoten ravitsemusasiantuntijoiden laatimalla ravitsemustestillä. Mikäli saat korkean riskin pisteet, ota yhteyttä oman terveys- tai hyvinvointiasemasi asiantuntijaan.

Lue myös Eksoten ravitsemusasiantuntijoiden laatima ohje Ikääntyneen hyvästä ravitsemuksesta: linkki ravitsemusohjeeseen 

Tutustu myös Eksoten asiantuntijoiden ravitsemustesti.
Linkki ravitsemustestiin ​

Näin kokoat terveellisen aterian


Hyvän aterian koostamisessa auttaa lautasmalli. Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, joista osa voi olla kypsennettyjä. Lautasesta neljännes kuuluu perunalle, pastalle tai riisille. Viimeinen neljännes jää kala-, kana-, liha- tai munaruoalle, jonka voi korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla.

Ateriaan kuuluu myös vähäsuolainen, täysjyväinen leipä, jonka päälle sivellään kasvirasvalevitettä. Ruokajuomaksi suositellaan rasvatonta maitoa tai piimää. Jälkiruoaksi sopivat esimerkiksi marjat tai hedelmä.

Mitä syödä ja kuinka paljon​


Ruokapyramidi kertoo, miten terveyttä edistävä ruokavalio voidaan koostaa. Ruokavalion perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät. Viljavalmisteista, kuten leivästä, riisistä ja pastasta on hyvä valita täysjyväviljaa sisältävät vaihtoehdot. Maitovalmisteista valitaan vähärasvaiset vaihtoehdot. Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat kasviöljyt ja margariinit sekä pähkinät ja siemenet. Kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa, siipikarjaa voi syödä useamminkin. Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan käytettäväksi korkeintaan 500 g viikossa.

Ruokavalioon mahtuu myös sattumia eli makeita ja suolaisia herkkuja silloin tällöin, kun arkiruokailussa tehdään hyviä valintoja.

D-vitamiini


Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat D-vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit sekä rasvainen kala. D-vitamiinia muodostuu myös ihon kautta auringonvalon vaikutuksesta.

Ruoasta ja auringonvalosta saadun D-vitamiinin lisäksi yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20 µg/vrk ympäri vuoden. (Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta)

Ruokatestejä


Duodecim Terveyskirjaston sivulle koottu erilaisia ruokatestejä, kuten kuitu,- rasva-, kasvis-, suola- ja energiantarvetestit. 

Linkki ruokatesteihin 

Hyödyllisiä linkkejäRavitsemusneuvonta Etelä-Karjalassa 


Eksoten ravitsemusneuvontaan kuuluvat ravitsemusterapia ja kotitalous- ja ravitsemusneuvonta.

Linkki kotitalous- ja ravitsemusneuvonnan sivulle

Kysy ravitsemusterapeutilta​


Voit kysyä ravintoon ja syömiseen liittyvistä asioista. Kysymyksiin vastaa laillistettu ravitsemusterapeutti.

​Linkki Kysy ravitsemusterapeutilta -palveluun​ 
Share