Nuorten hyvinvointi

Syö, niin jaksat!


Terveellinen ja monipuolinen ravinto tukee kasvua ja kehitystä sekä auttaa jaksamaan niin koulussa kuin vapaa-aikana. Voimakkaan kasvun aikana elimistö tarvitsee monipuolisesti ravintoaineita.

Säännöllisen ateriarytmin avulla virtaa riittää aamusta iltapäivän harrastuksiin asti. Useimmille meistä sopiva rytmi on 3–5 ateriaa päivässä, 3–4 tunnin välein. Kouluruoka on tärkeä osa päivän ruokailurytmiä. Monipuolisesti koottu koululounas auttaa jaksamaan virkeänä koulupäivän.

Juomat ovat olennainen osa ruokavaliota. Vesi on paras janojuoma, ja ruokajuomaksi on hyvä valita lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää. Energiajuomia ei suositella alle 15-vuotiaille.

Hyödyllisiä linkkejäRavitsemusneuvontaa Etelä-Karjalassa


Ravitsemusneuvontaan kuuluvat ravitsemusterapia sekä kotitalous- ja ravitsemusneuvonta. Linkki kotitalous- ja ravitsemusneuvonnan sivulle 

Kysy ravitsemusterapeutilta ravintoon ja syömiseen liittyvistä asioista. Kysymyksiin vastaa laillistettu ravitsemusterapeutti.
Linkki Kysy ravitsemusterapeutilta -sivulle​ 

Päihteet ja riippuvuudet 


Päihde


Päihde tarkoittaa päihdehuoltolain 2§:n mukaan alkoholijuomaa sekä muuta päihtymistarkoituksessa käytettävää ainetta. 

Tällä sivustolla päihteisiin liitetään myös tupakka. 

​Lääkkeet ovat päihteitä silloin, kun niitä väärinkäytetään eli käytetään lääkinnällisen tarkoituksen sijaan päihtymistarkoituksessa. 

Päihtymistarkoituksessa käytetään toisinaan myös erilaisia laillisia liuottimia.

Riippuvuus


Riippuvuus eli addiktio (lat. addictio, jättäminen jonkun valtaan) on pakonomainen tarve harjoittaa jotakin toimintoa tai kokea tietynlainen tunnetila. Riippuvuuden vaikutus elämään vaihtelee hyödyllisestä ja elämää ylläpitävästä terveestä riippuvuudesta haitalliseen riippuvuussairauteen. 

Riippuvuudet voidaan jakaa fyysisiin ja psyykkisiin riippuvuuksiin. Riippuvuus voi syntyä päihteiden lisäksi esim. nettiin, syömiseen, urheilemiseen, seksiin tai shoppailuun. 

Kattavasti tietoa päihteistä ja riippuvuuksista:

Linkki Päihdelinkin tietopankin sivulle 

Linkki Nuortenlinkki.fi-sivustolle​ 

Tarvitsetko apua?


Päihteisiin ja päihdeongelmiin liittyvää tietoa ja apua on tarjolla Eksoten päihdepalvelussa, joka tarjoaa ennaltaehkäiseviä, hoidollisia ja tukevia palveluja. Linkki Eksoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen sivuille 

Mielenterveystalon Mistä saan apua? -palvelu kysyy oirettasi, jolloin saat siitä lisätietoa. Vastaamalla lisäkysymyksiin palvelu ohjaa sinut lopulta mahdollisesti sopivien palveluiden ja avun ääreen.
Linkki Mistä saan apua -sivulle ​

Alkoholi


Päihteet vaikuttavat kehittyvän nuoren terveyteen paljon vahingollisemmin kuin aikuiseen. Katso Päihdelinkin nettisivuilta miten alkoholi vaikuttaa aivojen toimintaan.​
Linkki Päihdelinkin sivulle 

Riski!


Kaikki kielletty on usein kiehtovaa. Jos kaverit houkuttelevat juomaan, et ehkä keksi montaakaan syytä, mikset lähtisi mukaan. Miksi sitten laki kieltää alkoholin käytön alle 18-vuotiailta? Kieltoa ei ole asetettu kiusan takia, vaan siksi, että päihteet aiheuttavat nuorelle sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä monenlaisia, yllättäviäkin riskejä.

Alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa pysyviä muutoksia kasvavan nuoren kehittyvissä aivoissa, haitaten esimerkiksi oppimista, muistamista ja tunne-elämän kehitystä.

Lisää tietoa alkoholin terveysvaikutuksista löydät Nuortennetistä.
Linkki Nuortennetin sivulle​ 

Et käytä alkoholia?


Hienoa! Loistava päätös! Olet siis tehnyt oman kännikapinasi. Lisää innostusta päihteettömyyteen voit etsiä Kännikapinan sivuilta.
Linkki Kännikapinan sivulle ​

Testaa juomatapasi


Alle 18-vuotiaat eivät saa Suomen lain mukaan käyttää ollenkaan alkoholia. Jos olet yli 18-vuotias ja olet huolissasi siitä, juotko liikaa alkoholia, voit tehdä Päihdelinkin riski- tai juomatapatestin selvittääksesi omia alkoholinkäyttötottumuksiasi. Päihdelinkistä löytyy myös apuvälineitä oman alkoholinkäytön seuraamiseksi, mm. juomapäiväkirjan.
Linkki Päihdelinkin Oma-apu-sivulle ​

Huumeet


Rikoslain tarkoittamana huumausaineena pidetään huumausainelaissa (1289/93) tarkoitettua huumausainetta. Tuon huumausainelain mukaan huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvonta kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön alaiselle lääkelaitokselle.

Suomessa laittomat huumausaineet määritellään sosiaali- ja terveysministeriön päätöksessä (1709/1993) huumausaineista ja huumausaineen valmistuksessa käytettävistä aineista.

Huumausaineluettelon perusta muodostuu YK:n vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa mainituista aineista. Luetteloa huumausaineena pidettävistä aineista päivitetään tarpeen niin vaatiessa.​

Terveyshaitta


Huumeiden käyttöön liittyy monia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Terveyshaitat liittyvät mm. käytettyjen huumeiden välittömiin vaikutuksiin, eri huumeiden käyttötapoihin tai pitkäaikaiskäytön myötä kehittyviin sairauksiin. Sosiaalisia haittoja ovat mm. huumeiden käyttöön liittyvä asosiaalinen alakulttuuri ja rikollisuus sekä huumeiden pitkäaikaiskäyttöön liittyvä syrjäytyneisyys.

Muiden päihteiden tapaan huumeet aiheuttavat voimakasta psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta. Riippuvuus voi johtaa vaikeuksiin, kun elämää ohjaavat huumeiden käyttö ja niiden hankkiminen. Huumeiden käyttöön liittyy terveysriskejä. Suonensisäisten huumeiden käyttöön liittyy myös vakava tartuntatautien riski (mm. HIV ja hepatiitit).​

Tunnista huumeiden ja lääkkeiden ongelmakäyttö


Jos olet huolissasi huumaavien aineiden käytöstäsi, voit tehdä testin Päihdelinkin sivulla huumeidenkäyttötestin.
Linkki huumeidenkäyttötestiin 

Vielä lisää tietoa huumausaineista löydät mm. seuraavista linkeistä:

​ 

Nuuska


Nuuska on tupakkatuote, jota käytetään huulen alla. Nuuska sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia monta kertaa enemmän, kuin tupakassa on. Nuuskan käyttäjä saa siis elimistöönsä huomattavasti suuremman päiväannoksen nikotiinia, kuin tupakoitsija. Nuuskaamalla saatu nikotiini pysyy elimistössä pidempään, kuin tupakoiden saatu nikotiini. Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, joten nuuskaaminen voi tuntua hankalalta lopettaa.​

Nuuskaaminen ei ole tupakoinnin vaihtoehto


Nuuskan myynti ja luovutus on Suomessa kiellettyä. Nuuska ei ole terveystuote eikä se sovi tupakasta vieroittautumiseen. 

Nuuskaaminen ei ole tupakoinnin vaihtoehto, vaan se on yksi tupakan käytön muoto. Terveellisintä on olla käyttämättä tupakkatuotteita lainkaan. 

Lopettaminen kuitenkin kannattaa ja siihen voi saada tukea. Nuuskasta vieroittautumiseen pätevät aika lailla samat säännöt, kuin tupakasta vieroittautumiseen.​

Hyödyllisiä linkkejä


Tupakka


Tupakointi heikentää kaikenikäisten terveyttä. Usein nuoret luulevat, että tupakoinnin haitat tulevat esiin vasta aikuisiällä, mutta se ei ole totta.

Tupakointi aiheuttaa myös välittömästi ilmeneviä haittoja. Siksi Suomessa laki kieltää tupakkatuotteiden luovuttamisen ja myymisen alle 18-vuotiaalle. Lain tarkoituksena on suojella lapsia ja nuoria tupakan aiheuttamilta vaaroilta.​

Helppo aloittaa, vaikea lopettaa


Tupakointi on kallista, se aiheuttaa helposti riippuvuuden eikä siitä ole mitään hyötyä ihmiselle. Tupakointi on helppo aloittaa, mutta vaikea lopettaa. Nuorena aloitettu pysyvä tupakointi lyhentää elämää keskimäärin 20 vuotta.

On tutkittu, että 80 % tupakoitsijoista haluaisi lopettaa tupakoinnin, mutta riippuvuuden synnyttyä lopettaminen ei ole helppoa. Riippuvuuden merkkejä voi ilmetä jo muutamassa viikossa hyvin vähäisen tupakoinnin jälkeen. Fyysisen riippuvuuden lisäksi tupakointiin kehittyy psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus.

Tupakoinnin vaikutuksista kerrotaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivulla.
Linkki Nuortennettiin 

Selvittääksesi oman nikoriippuvuutesi asteen, tee testi!
Linkki nikotiiniriippuvuustestiin 

Jos tupakoit, kannattaa punnita tupakoinnin lopettamisen hyötyjä ja haittoja oman elämäsi kannalta – unohtamatta taloudellista säästöä. Säästät terveytesi lisäksi rahaa, sillä askin päivässä tupakoivan tupakat maksavat noin 1825 euroa vuodessa, 18 250 euroa kymmenessä vuodessa.​

Ai et tupakoi?


Hienoa! Saat nauttia raikkaasta ilmasta, tuoreista tuoksuista ja herkullisista mauista kielen päälläsi! Et ole turhaan nostanut riskiäsi sairastua tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Haluat siis pysyä terveempänä! Hienoa! Lisää eroja tupakoivan ja tupakoimattoman terveydentilassa pääset katsomaan Röökikroppa-sivuilla.
Linkki Röökikroppa-sivulle 

Tupakkaan ja erityisesti sen sisältämään nikotiiniin syntyy helposti voimakas riippuvuus. Tupakasta on kuitenkin mahdollista päästä eroon. Ja lopettaminen kannattaa aina. Haju- ja makuaisti paranevat muutamassa päivässä, yskä vähenee ja keuhkojen toiminta paranee jo muutamassa kuukaudessa. Myös vakavien sairauksien riskit pienentyvät vähitellen huomattavasti. Yksin lopettaminen saattaa olla vaikeaa, mutta tukea ja neuvoja on saatavilla rutkasti.

Linkki Fressis-sivulle tupakoinnista