Työikäiset

Jokainen meistä haluaa olla terve ja voida hyvin


Henkistä ja fyysistä hyvinvointia voi edistää viisailla valinnoilla ja hyvillä elämäntavoilla. Ruoka vaikuttaa monella tavalla ihmisen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Fyysisen hyvinvoinnin kannalta ravinnon tehtäviä ovat janon ja nälän poistaminen, riittävä ravintoaineiden saanti sekä sairauksien ehkäisy ja hoito. 

Henkistä hyvinvointia edistävät esimerkiksi maukkaan ruoan tuottama mielihyvä, valinnan mahdollisuudet ja ruokailuympäristön viihtyvyys. 

Sosiaalista hyvinvointia luovat yhteiset ruokahetket, ruokaperinteiden siirtäminen, juhlatilaisuudet ja vieraanvaraisuus.​

Näin kokoat terveellisen aterian


Hyvän aterian koostamisessa auttaa lautasmalli. Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, joista osa voi olla kypsennettyjä. Kasvisten päälle lisätään öljypohjaista salaatinkastiketta. Lautasesta neljännes täytetään perunalla tai täysjyväviljatuotteilla, kuten riisillä tai pastalla. Viimeinen neljännes jää kala-, siipikarja-, liha- tai munaruoalle, jonka voi korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla. 

Ateriaan kuuluu myös vähäsuolainen, täysjyväinen leipä, jonka päälle sivellään kasvirasvalevitettä. Ruokajuomaksi suositellaan rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Jälkiruokana nautitut marjat tai hedelmät täydentävät aterian. Maitovalmiste ja jälkiruoka voidaan jättää nautittavaksi välipalana.

Katso lisää eri tapoja soveltaa lautasmallia Kuluttajaliiton Syö hyvää -sivustolta.
Linkki Syö hyvää -lautasmallisivulle (Kuluttajaliitto)

Mitä syödä ja kuinka paljon​


Ruokapyramidi kuvaa eri ruoka-aineiden osuuksia terveyttä edistävässä ruokavaliossa. Ruokapyramidin perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät. 

Viljatuotteista, kuten leivästä, puurosta tai pastasta on hyvä valita kuitupitoiset täysjyväviljatuotteet, ja maitovalmisteista rasvattomat tai vähärasvaiset tuotteet. Ruokavaliossa tulisi olla riittävästi pehmeää rasvaa, kuten kasviöljyjä ja –margariinia sekä pähkinöitä ja siemeniä. Kalaa suositellaan syötäväksi 2-3 kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen, siipikarjan lihaa voi syödä useamminkin. Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan käytettäväksi korkeintaan 500 g viikossa.

Sattumia, kuten makeita tai suolaisia herkkuja ruokavalioon mahtuu silloin tällöin, kun ruokavalion perusta on kunnossa.
(Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta)

Syö hyvää -sivustolta löydät


Ruokailurytmi on yksi elämän monista tärkeistä rytmeistä


Sopivan tiheä ruokailurytmi vaikuttaa ravinnonsaannin määrälliseen ja laadulliseen toteutumiseen. Ruokailurytmi on yksi tärkeitä painonhallinnan avaimia. Pitkät ateriavälit altistavat ahmimiselle ja johtavat sitä kautta lihomiseen. 

Katso lisää ateriarytmistä Kuluttajaliiton Syö hyvää -sivustolta.
Linkki ateriarytmistä kertovalle sivulle ​

Ruokamäärä vaikuttaa oleellisesti painoon. Vähärasvaisten ruokien valitseminen auttaa pitämään aterian energiatiheyden pienenä. Vatsasi ymmärtää ruoan määrän, mutta ei energiamäärää. Vesipitoisten ja runsaskuituisten ruokalajien, kuten kasvisten ja täysjyväviljan, lisääminen auttaa pitämään energiansaannin kohtuullisena.

Hyödyllisiä linkkejäRavitsemusneuvonta Etelä-Karjalassa


Eksoten ravitsemusneuvontaan kuuluvat ravitsemusterapia sekä kotitalous- ja ravitsemusneuvonta.

Linkki ravitsemusneuvonnan sivulle 

Kysy ravitsemusterapeutilta


Voit kysyä ravintoon ja syömiseen liittyvistä asioista. Kysymyksiin vastaa laillistettu ravitsemusterapeutti.

Linkki Kysy ravitsemusterapeutilta -palveluun​ 

Share