Asuminen

​​Asunnon hankinta

Yleisimmät asumismuodot Suomessa  ja Etelä-Karjalassa ovat vuokra-asunto ja omistusasunto. Vapaita asuntoja voit etsiä esimerkiksi asunnonvälitysfirmojen kautta, internetin asuntoilmoituspalstoilta ja lehti-ilmoituksista.  

Tietoa  asumisesta  Lappeenrannassa löydät Lappeenrannan kaupungin sivuilta.Kaupungin omistamia asuntoja  vuokraa Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy. Linkki Lappeenrannan kaupungin Asunto​palvelun asuka​soppaaseenLinkki v​uokra-asunnon hakemiseen.​

Myös muut Eksoten piiriin kuuluvat kunnat omistavat ja vuokraavat asuntoja. Näistä saat tietoa suomen kielellä  kuntien internet-sivuilta.  

Neuvoja asunnon löytämiseen yleensä löydät  Infopankin linkistä.

Ympäristöministeriön laatiman asumisoppaan 9 eri kielellä  löydät tästä. Siinä on yleistä perustietoa Suomessa asumisesta.

Hyvän valikoiman eri asumismuotoihin liittyviä linkkejä suomeksi löydät osoitteesta www.ymparisto.fi/asuminen ( ruotsiksi  www.ymparisto.fi/sv-FI/Boende ja englanniksi http://www.ymparisto.fi/en-US/Housing ) 

Asumistuki 

Jos tulosi ovat pienet, voit hakea Kelasta asumistukea.Kun haet asumistukea, sinun täytyy ilmoittaa:

-asunnon koko
-vuokran määrä
-perheen koko ja tulot

Pyydä myös isännöitsijältä ote talonkirjasta asumistukihakemusta varten.  

Muuttaminen

Kun muutat asunnosta toiseen, tee heti muuttoilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä Internetissä, puhelimitse tai lomakkeella. Myös asuintalon kiinteistön hoitajalle tulee ilmoittaa muuttamisesta.

Jos muutat vuokra-asuntoon, tee vuokranantajan kanssa jatkuva tai määrä-aikainen kirjallinen vuokrasopimus.  Muista myös irtisanoa vanha vuokra-asunto ajoissa välttyäksesi ylimääräisiltä kustannuksilta.

Muita hoidettavia asioita ovat sähkösopimus ja Internet-yhteyden muutos. Tutustu myös talon järjestyssääntöihin, kun muutat uuteen asuntoon.Share