Ajankohtaista

 

..............................................................................................................................

Sparrauspäivä maahanmuuttajien kanssa työskenteleville järjestöille

...............................................................................................................................

​​​Vuoden 2017 pakolaiset on valittu

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi espoolaisen Bahar Mozaffarin ja vuoden pakolaismieheksi oululaisen Ramin Akhin.
.........................................................................................................................................

Ku​​vaa​ video

Kuvaa älypuhelimella tai videokameralla video, jossa kerrot
-miksi tykkäät asua paikkakunnalla, jossa asut tai
-miksi maahanmuuttaja on tervetullut kotiutumaan paikkakunnallesi
Videoiden pituus on max 1 min. 

#100Katto -videokampanja on osa Katto-hankkeen vaikuttamistoimintaa, jonka tavoitteena on tukea maahanmuuttajien kotoutumista ympäri Suomen.

Näistä linkeistä pääset katsomaan jo tehtyjä videoita. 
1) https://www.youtube.com/watch?v=A_47vVu1Ans
2) https://www.youtube.com/watch?v=JOZj41n5TWI
3) https://www.youtube.com/watch?v=6CbN43y4_8k 
.......................................................................................................................................

Opetusvid​eo ​maahanmuuttajille Suomen historiasta ja kehittymisestä

Uudenmaan ELY-keskuksen  Kotona Suomessa -hankkeen opetusvideo maahanmuuttajille kertoo Suomen historiasta ja kehittymisestä viimeisen sadan vuoden aikana.

Aihetta lähestytään videossa kuvitteellisen Virtasen suvun vaiheiden kautta. Video on toteutettu selkosuomeksi sekä seitsemällä muulla kielellä, jotka ovat: arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä.
..........................................................................................................................................​

Maahanmuuttajien​​​​ kotoutumista tukeva Suomi taskussa -videopohjainen mobiilioppimisalusta avattu käyttöön 

Suomi taskussa Oy on rakentanut yhdessä yhteistyötahojensa kanssa ilmaista videopohjaista oppimisalustaa, joka tukee ja helpottaa maahanmuuttajien kotoutumista. Palvelu löytyy osoitteesta www.suo​mitaskussa.eu  ​ja sen tarkoituksena on auttaa maahanmuuttajia oppimaan suomea sekä suomalaisia toimintatapoja.
 
Alusta on optimoitu toimimaan mobiililaitteissa, eikä se vaadi ylimääräisten sovellusten asentamista, vaan palvelua voi alkaa käyttää välittömästi. Pääkielenä on suomi ja tukikielinä arabia, dari ja englanti. ​
Palvelu rakentuu lyhyistä n. 2 min videoista, joiden avulla voi opetella suomen kielen käyttöä aidoissa tilanteissa​. Videot auttavat samalla ymmärtämään, miten eri tilanteissa toimitaan. Videot on suunniteltu siten, että niiden avulla pääsee kiinni aivan suomen kielen alkeisiin, vähitellen kartuttamaan sanavarastoa sekä oppimaan kielitaitoa, jolla pystyy kommunikoimaan käytännön tilanteissa.
 
Palvelua on kehitetty yhteistyössä maahanmuuttajien, maahanmuuttajien opettajien sekä maahanmuuttotyöntekijöiden kanssa. Nyt julkaistava versio on vasta alku ja sen kehittäminen jatkuu. 
 
Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Olli Toivonen
Olli.toivonen@suomitaskussa.com
p. 050-5904645
https://www.facebook.com/Suomi-taskussa-119852205161668/?fref=ts
............................................................................................................................................​

Oletko muuttanut Suomeen Irakista, Afganistanista tai Somaliasta? Vastaa kyselyyn!​

TNS Gallup Oy selvittää Suomen Ulkoaisainministeriön toimeksiannosta Irakista, Afganistanista ja Somaliasta Suomeen tulleiden henkilöiden viestintää entisiin kotimaihinsa. Vastaaminen kestää noin 15 minuuttia, vastanneiden kesken arvotaan palkintoja. Kaikki kerätty tieto käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. ​
Kysely tästä linkistä
Ohjetekstit eri kielillä löytyvät​ täst​ä linkistä ..........................................................................................................................................

Valtion kotouttamisohjelma vuosille 2016-2019 hyväksytty​​​​

Valtion kotouttamisohjelma perustuu lakiin kotouttamisen edistämisestä. Hallituksen nyt hyväksymä ohjelma on toinen, ensimmäinen julkaistiin vuonna 2012.

Valtion k​otouttamisohjelman tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja sitä, että maahanmuuttajien osaaminen hyödyttäisi suomalaista yhteiskuntaa.Ohjelmassa keskitytään neljään tavoitealueeseen, jotka perustuvat hallitusohjelmaan.Tavoitealueet ovat seuraavat:
1. Tuodaan maahanmuuttajien oman kulttuurin vahvuudet osaltaan vahvistamaan Suomen innovaatiokykyä.
2. Tehostetaan kotouttamista poikkihallinnollisesti.
3. Lisätään valtion ja kuntien välistä yhteistoimintaa kansainvälistä suojelua saavien vastaanotossa.
4. Kannustetaan avointa keskustelua maahanmuuttopolitiikasta, eikä rasismia sallita​​​.........................................................................................................................................

​Lappeenrannan ens​immäiset Naapuriäiti-mentorit valmiina ohjaamaan ja tukemaan

Naapuriäidit ovat saaneet toimintansa tueksi 15-osaisen koulutuksen elämän eri osa-alueilta ja kaupungin palveluista. Koulutuksen kautta naisilla on valmiudet toimia yhteyshenkilöinä esim. kodin ja koulun välillä ja ohjata uusia maahanmuuttajia löytämään oikeita palveluita ja harrastusmahdollisuuksia.

Toiminnan tavoitteena on saada maahanmuuttajanaiset mukaan aktiivisiksi toimijoiksi omilla asuinalueillaan. Valmistuneet Naapuriäidit voivat olla tukihenkilöitä esimerkiksi neuvolan ja kielitaidottomien maahanmuuttajaperheiden välissä tai tuottamassa mielekästä vapaa-aikaan sijoittuvaa toimintaa naisille ja heidän perheilleen.
.......................................................................................................................................

Päivitetty Suomea maahanmuuttajille -kurssipaketti käytettävissä ilmaiseksi kolmen kuukauden ajan

Kurssipaketissa riittää opiskeltavaa noin 10-40 tunniksi ja käännöskieliä on useita, muun muassa englanti, venäjä ja kiina. Ilmainen kurssipaketti on käytettävissä kolmen kuukauden ajan, eikä sen aktivointi vaadi luottokorttia tai muitakaan sitoumuksia.

Kurssipaketti koostuu kahdesta kurssista: verbien preesenstaivutus-kurssista ja arkipäivän sanoja ja lauseita-kurssista.

Kurssipaketin saa veloituksetta käyttöön rekisteröitymällä osoitteessa www.worddive.c​om/abc
 ..................................................................................................................................

Maahanmuuttajien maksuton työsuhdeneuvonta on avautunut

SAK on avannut maahanmuuttajataustaisille työntekijöille suunnatun maksuttoman neuvontapalvelun.Neuvontapalvelu on osa Töissä Suomessa -yhteishanketta, jonka tarkoituksena on kehittää maahanmuuttajien kotouttamista ja työllistymistä edistäviä neuvontapalveluita.

Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan lakimies Anna-Liisa Häkkinen vastaa työsuhteisiin liittyviin kysymyksiin puhelimitse ja sähköpostitse, suomeksi sekä englanniksi.

–    Neuvontapalveluun voivat ottaa yhteyttä kaikki Suomessa työskentelevät maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset työntekijät. Kysyjän ei tarvitse olla ammattiliiton jäsen saadakseen neuvoja, Häkkinen kertoo.

Lainopillisten neuvojen lisäksi lakimiehen tehtävänä on välittää työelämätietoa maahanmuuttajajärjestöille sekä kouluttaa ammattiliittoja ja työpaikkojen luottamusmiehiä maahanmuuttoasioissa.

Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta on auki maanantaista torstaihin klo 9–11 ja 12–15. Puhelinnumero on 0800 414 004. Sähköpostiosoite on workinfinland@sak.fi.