Muuttaminen Etelä-Karjalaan

Pian muuttamisen jälkeen kuntoon hoidettavia​​​

Tästä osioista löydät tietoa asoista, jotka sinun on hyvä hoitaa kuntoon heti, kun olet muuttanut Etelä-Karjalaan.

MAISTRAATTI

Sinulle rekisteröidään kotikunta , jos tarkoituksesi on  jäädä Suomeen vakituisesti asumaan ja sinulla on asunto ja vähintään yhden vuoden oleskelulupa. Etelä-Karjalassa rekisteröinti tapahtuu  Kaakkois-Suomen maistraatin Lappeenrannan yksikössä, joka sijaitsee osoitteessa Pormestarinkatu 1A. Rekisteröitäviä  tietoja ovat mm. nimi, syntymäaika, kansalaisuus, perhesuhdetiedot ja osoite.Tietoja  Lappeenrannan yksiköstä löydät täältä. 

Mennessäsi  maistraattiin ota mukaan passi ja oleskelulupa sekä  alkuperäiset todistukset ja niistä mahdolliset viralliset käännökset ja laillistamiset, esim. avioliitto-ero- ja kuolintodistukset sekä oma ja lasten syntymätodistukset. Sinun tulee täyttää ja henkilökohtaisesti allekirjoittaa ulkomaalaisen rekisteröinti-ilmoituslomake  maistraatissa. 

Asiakirjojen on oltava alkuperäisiä ja laillistettuja. Virallisten asiakirjojen (henkilö- ja vihkitodistukset) on oltava suomeksi käännettyjä ja erityisesti Venäjältä muuttavien on muistettava hankkia apostilla-leimat todistuksiin, sillä muutoin rekisteröityminen ei onnistu.Pakolaisena tai entisen Neuvostoliiton alueelta paluumuuttajana tulevat saavat ohjausta rekisteröitymiseen Eksoten maahanmuuttopalveluista. Lisätietoa ulkomaalaisten rekisteröinnistä Suomeen löydät täältä.

Rekisteröinnin jälkeen  saat henkilötunnuksen. 

Sinun on tehtävä myös muuttoilmoitus.  Se tapahtuu maistraatista tai postista saatavalla lomakkeella. Muuttoilmoituksesta saat lisätietoa täältä.
Väestörekisterikeskuksen  esitteen henkilötunnuksesta ja kotikunnasta löydät tä​ältä.​


 
HENKILÖTUNNUS

Suomessa tarvitaan henkilötunnusta viranomaisten kanssa asioidessa. Paikkoja, joissa sitä tarvitaan, ovat esimerkiksi sairaalat, pankit ja erilaiset virastot.  Henkilötunnus on tunnistamiskeino, joka yksilöi tarkemmin kuin nimi. Kahta henkilöä, joilla on sama henkilötunnus ei ole. 

Henkilön saama tunnus säilyy muuttumattomana koko hänen elämänsä. Henkilö voidaan yksilöidä nimenmuutoksista riippumatta kaikkialla missä tunnusta tarvitaan. Henkilötunnus koostuu syntymäajasta, yksilönumerosta ja tarkistusmerkistä, joka voi olla numero tai kirjain. Etelä-Karjalaan muuttaessasi  sinun on rekisteröidyttävä Kaakkois-Suomen maistraatin Lappeenrannan yksikössä saadaksesi henkilötunnuksen.

Lisätietoa henkilötunnuksesta löydät täältä. 

 
KELA-KORTTI

Kun sinulla on henkilötunnus, voit hakea Kela-korttia.Kela-kortilla voit todistaa, että sinulla on oikeus Suomen sosiaaliturvaan.

Sosiaaliturvaan liittyviä  asioita hoitaa Suomessa Kansaneläkelaitos eli Kela. Kelasta voi saada rahallista tukea esimerkiksi seuraavanlaisissa tilanteissa:

 • ​​toimeentulon turvaaminen​
 • jos hoidat lastasi kotona, voit saada tukea nimeltä kotihoidontuki
 • ​jos sinulla on alle 17-vuotiaita lapsia, saat jokaisesta lapsesta tukea nimeltä lapsilisä
 • jos olet työtön työnhakija ja ilmoittautunut työ- ja elinkeinotoimistoon, voit saada tukea nimeltä työttömyysturva
 • asumistukea tarvittaessa

Lisätietoa Kelan palveluista löydät täältä.

Saadaksesi oikeuden sinun on täytettävä Kelan hakemus Y77 .

Ota Kela-kortti mukaan aina, kun käyt terveyskeskuksessa, sairaalassa tai apteekissa. Kortti on tärkeä, koska sillä saa mm. sairasvakuutuslain mukaan korvattavista reseptilääkkeistä ja yksityislääkäreiden palveluista alennusta. 

Lappeenrannassa Kelalla on palvelupisteet keskustassa, Sammonlahdessa ja Joutsenossa. Osoitteet ja aukioloajat myös muiden Etelä-Karjalan Kelan palvelupisteiden osalta löydät täältä.
 
PANKKITILI

Suomessa on vaikea toimia ilman pankkitiliä. Sinne maksetaan palkat ja etuudet. Pankkitililtä maksetaan laskut ja kun tiliin liitetään pankkiautomaattikortti, sillä voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.  Lappeenrannassa, kuten Etelä-Karjalan muissakin kunnissa on useita eri pankkeja, joissa voit avata pankkitilin.

Pankkitili voidaan avata, kun sinulla on

 •     tiedot tuloista(esim. palkka, lapsilisä)
 •     henkilöllisyystodistus (esimerkiksi poliisin antama henkilökortti tai kansallinen passi, vaihtelee pankeittain)
 •      henkilötunnus
 •      osoite ja kotipaikka Suomessa

VEROKORTTI

Suomessa maksetaan palkasta ja joistakin Kelan etuuksista ( esim. lasten kotihoidon tuesta) veroa valtiolle ja kunnalle. Tätä varten tarvitset verokortin. Sen saa verotoimistosta.

Lisätietoa verotuksesta löydät Infopankista ja Verohallinnon sivuilta (suomi/ruotsi/englanti).

Verohallinnon sivuilta löytyy mm. ulkomailla asuneen henkilön Hakemus verokortin saamiseksi.pdf

Etelä-Karjalan verotoimiston päätoimipaikka on Lappeenrannassa ja sillä on toimipiste Etelä-Karjalan kunnista myös Imatralla.

 •     Käyntiosoite: Villimiehenkatu 2, Lappeenranta
 •     Puhelinvaihde: 020 612 000
 •     avoinna ma–pe 9–16.15
 •     Kesällä 1.6.–31.8. klo 9–15

Tervetuloa lappeenrantalaiseksi, uuden asukkaan opasShare