Maahanmuuttajien terveyspalvelut

​​​​​​​​​​​​​​​​​Etelä-Karjalan terveyskeskus on sosiaali- ja terveyspiirin alueella toimiva kunnallinen yksikkö, joka järjestää alueensa väestölle terveydenhuollon palveluja. Etelä-Karjalan terveyskeskukseen kuuluu 5 terveysasemaa ja 6 hyvinvointiasemaa.Lisäksi sairaanhoitajan vastaanottotoimintaa järjestetään liikkuvana palveluna Mallu- ja Malla-autoissa ympäri maakuntaa. 
Kunnallisessa terveydenhuollossa asiakas maksaa vain osan palvelunsa aiheuttamasta kustannuksesta ja kunta rahoittaa loppuosan verovaroilla. 

Etelä-Karjalan terveyskeskuksen tarjoamia palveluja asukkailleen

    - Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot
    - Päiväpäivystys
    - Sairaanhoitajan päivystysvastaanotto
    - Neuvolat
     -Hammashuolto

Terveyskeskus tarjoaa palvelujaan alueellisilla terveysasemilla ja hyvinvointiasemilla, joissa ovat oman alueen lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanotot. Erikoislääkäreiden vastaanotot ovat Etelä-Karjalan keskussairaalassa, jonne hakeudutaan lääkärin lähetteellä.
Terveys- ja hyvinvointiasemilla toimii myös mielenterveyspalvelujen toimipiste.
 

JOS SAIRASTUT

Ota arkipäivisin puhelimitse yhteyttä asuinalueesi terveys- tai hyvinvointiasemalle. Voit ottaa suoraan yhteyttä päivystys- ja ajanvarausasioissa. Sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeesi ja ohjaa sinua tarvittavaan hoitoon. Jos koet, että kielitaitosi vuoksi et kykene kertomaan asiaasi puhelimitse, hakeudu asioimaan terveys- tai hyvinvointiaseman palvelupisteeseen. Hoitajan ja lääkärin kanssa asioidessasi varataan tarvittaessa tulkki.
 
Terveys- ja hyvinvointiasemat ovat avoinna ma-to klo 8–16 ja pe ja aattopäivinä klo 8-15
Huom. Rautjärven ja Ruokolahden hyvinvointiasemat ma-pe klo 8-16. Iltaisin ja viikonloppuisin päivystys on Etelä-Karjalan keskussairaalassa (EKKS) Päivystysvastaanotolla hoidetaan äkillisiä ja kiireellistä hoitoa vaativia sairauksia ja tapaturmia.
 
Lääkärin vastaanottoajan peruminen on tehtävä viimeistään edellisenä päivänä klo 15 mennessä. Perumattomasta vastaanottokäynnistä seuraa sakkomaksu.
 
Päivystysvastaanottoon liittyvät tiedot Eksoten päivystyksen sivuilta.

Terveysasemien ja hyvinvointiasemien yhteystiedot ja ajanvarausnumerot.

Sähköinen ajanvaraus​

Laboratorion ajanvaraustiedot.  

MAAHANMUUTTAJIEN ALKUVAIHEEN TERVEYDENHUOLTO

Eksotessa tehdään maahanmuuttajille terveystarkastus mahdollisimman pian kuntaanmuuton jälkeen.Terveystarkastukset tekee maahanmuuttajille nimetty oma sairaanhoitaja terveysasemalla tai Etelä-Karjalan monikulttuurinen palvelukeskus Momentissa. Lähetteen terveystarkastukseen voi tehdä Eksoten maahanmuuttopalvelujen henkilökunta, TE – toimisto tai muu terveydenhuollon henkilöstö. Terveystarkastukseen voi hakeutua myös maahanmuuttajien avovastaanoton kautta.
 
Terveystarkastuksella pyritään selvittämään terveystilanne ja ohjataan tarvittaviin tutkimuksiin ja hoitoon. Lapset ohjautuvat neuvolapalveluihin. Momentin sairaanhoitaja ohjaa myös suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän palvelujen käyttämisessä. Hän avustaa tarvittaessa hoitoon hakeutumisessa ja auttaa  muissa terveyteen liittyvissä asioissa.

Saana Partanen, tervey​denhoitaja
Armilan terveysasema
Armilankatu 44
53100 Lappeenranta
Puh. 040 146 3235
Puhelinaika maanantaisin klo 9 -10.
Avovastaanotto ilman ajanvarausta maanantaisin klo 13 - 14, Armilan terveysasemalla​, Armilankatu 44, huone 114 (alakerta).

Tanja Tuunanen
Honkaharjun terveysasema​​​
​Honkaharju 4
55800  Imatra
​Puh. 040 134 8920​

Yleinen hätänumero 112

Tietosuojasta maahanmuuttajille.pdf

------------------------------------------------------------------------------------------------------------Hyödyllisiä linkkejä

​Kelan tarjoa​mat kuntoutuspalvelut, videot 7 eri kielellä
​Hoitopaikan valinta, suomi, englanti, ruotsi​​
Terveyssanastoja eri kielillä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kanssa työskenteleville
Eksoten terveyspalvelut
Mielenterveystalo.fi:tietoa maahanmuuttajille
Sosiaali- ja terveysministeriö​: Suun ja hampaiden hoito
Puhtaat hampaat
Lasten infektioista
Naisten terveys
Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Terveeksi kotikonstein, omahoito-opas 13:lla kielellä
Suomessa asuvan venäjänkielisen omaishoitajan kokemuksia​


 Share