Päivystys Eksotessa


​Hätätilanne


Soita hätänumeroon 112 vain henkeä uhkaavissa tilanteissa.

Henkeä uhkaavia tilanteita ovat muun muassa:

 • sydänpysähdys tai kova rintakipu
 • tajuttomuus
 • hengittämättömyys tai voimakas hengenahdistus
 • kouristelu
 • halvausoireet, kuten äkillinen raajan velttous tai puhevaikeudet
 • liikenneonnettomuus ja muut vakavat tapaturmat


Kiireellinen tilanne


Arkipäivisin kiireelliset tilanteet hoidetaan omalla terveys- ja hyvinvointiasemalla, muina aikoina Honkaharjun kiirevastaanotolla tai Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä.

Oireita, jotka vaativat kiireellistä arviota tai hoitoa ovat esimerkiksi:

 • äkillisesti alkanut kova päänsärky
 • kova vatsakipu
 • äkillisesti merkittävästi alentunut yleisvointi
 • runsas verenvuoto
 • uusi rytmihäiriö

Ota terveys- ja hyvinvointiasemalle tai keskussairaalan päivystykseen ensin yhteyttä 

puhelimitse. Myös sähköinen ajanvaraus onnistuu Eksoten asiointipalvelussa alle 10-vuotiaalle huollettavalle.

​Jos et ole varma, miten pitäisi toimia, soita:

 • ma–pe kello 8–16 omalle terveys- tai hyvinvointiasemallesi puhelinpalveluun, terveys- ja hyvinvointiasemien yhteystiedot​ ​​
 • ​Päivystysapu 116 117 -puhelinpalveluun. Päivystysapu palvelee kaikkina päivinä ja vuorokauden aikoina (24/7). Soittopyynnön jättäminen on mahdollista joka päivä klo 8–20.
 

Kiirevastaanotto (päivystys) arkipäivisin


Arkisin kiireellinen hoito tapahtuu omalla terveys- ja hyvinvointiasemallasi.

Armilan terveysaseman ja Sammonlahden hyvinvointiaseman kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä. Tämä ei vaikuta ajanvarauskäytäntöön, vaan Armilan terveysaseman ja Sammonlahden hyvinvointiaseman asiakkaat soittavat oman terveysasemansa puhelinpalveluun sekä kiireetöntä että kiireellistä hoitoa koskevissa asioissa​ tai varaavat ajan netissä Eksoten asiointipalvelussa (vain alle 10-vuotiaalle huollettavalle).Päivystys iltaisin, öisin ja viikonloppuisin


Soita ensin Päivystysapuun 116 117. Myös sähköinen ajanvaraus onnistuu Eksoten asiointipalvelussa alle 10-vuotiaalle huollettavalle.

 • ​Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelu palvelee kaikkina päivinä ja vuorokauden aikoina (24/7). Soittopyynnön jättäminen on mahdollista joka päivä klo 8–20.
 • Päivystys sijaitsee keskussairaalan uudessa K-siivessä. Sisäänkäynti tapahtuu Kahilanniementieltä (ovi 38, Kahilanniementie 2, Lappeenranta). Päivystys on avoinna 24/7.
 • ​Imatralla Honkaharjun kiirevastaanotto (Honkaharju 4, Imatra) on avoinna ma–pe klo 16–21, la–su ja arkipyhinä klo 8–21.

Vain erittäin kiireellisissä akuuteissa tapauksissa päivystykseen kannattaa lähteä ilman yhteydenottoa etukäteen.

Saattoliikenne keskussairaalan K-siiven päivystykseen


Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siiven saattoliikennetielle autoilijat ohjataan Kahilanniementieltä. K-siiven sisäänkäyntiin ja päivystykseen (0. kerros, ovi 38) opastetaan liikennemerkillä päivystys + K-siiven saattoliikenne. 

Päivystyspotilaiden lyhytaikainen pysäköintimahdollisuus on saattoliikennetien loppupäässä, sisäpihalla, pysäköintitalon edessä.

Ambulanssiliikenteelle tarkoitettu tie on merkitty erikseen. Ambulanssitie on kielletty muilta ajoneuvoilta.

Pidempiaikaista pysäköintiä varten keskussairaalalla on tilaa sekä pysäköintitalossa että sairaalan piha-alueilla. K-siipeen pääsee pysäköintitalon 4. kerroksesta. Kantasairaalan pääaulasta (A-aula) on opastettu kulku K-siipeen.


​Potilastiedustelut


Omaiset ja muut läheiset voivat tiedustella Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystykseen iltaisin, öisin ja viikonloppuisin saapuneista potilaista soittamalla numeroon 05 352 4091. 

Arkipäivisin klo 8–16 potilastiedustelut soitetaan Eksoten puhelinvaihteeseen 05 352 000. 

Mikä on Päivystysapu 116117 -puhelinpalvelu?


Katso sosiaali- ja terveysministeriön tuottama vide​o.
 
Jokaisella potilaalla on lakisääteinen oikeus terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaan hoidon tarpeen arviointiin. Hoidon tarve voidaan arvioida puhelimitse.
 
Arvion perusteella
 • sinut voidaan ohjata lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Keskussairaalassa saat halutessasi tekstiviestikutsun päivystykseen saapumisajankohdasta.
 • sinut voidaan ohjata varaamaan aika terveys- tai hyvinvointiasemalle lähipäivinä.
 • saat kotihoito-ohjeet, jos sinulla ei ole tarvetta välittömään hoitoon.
Keskussairaalan päivystyksessä on paikalla aula-avustaja arkisin klo 11–19. Aula-avustaja tiedottaa potilaille jonotilanteesta, ohjaa odotustilassa, tarkkailee sänkypotilaiden tilaa sekä avustaa potilaita yhdessä hoitajien kanssa.

​Älä riko hoitajaasi!


Jokaisella on oikeus väkivallattomaan työympäristöön. Fyysisen väkivallan käyttäminen ja uhkailu on rikos. Väkivaltatilanteet kirjataan ja raportoidaan ja väkivallan tekijälle aiheutuu seuraamuksia.

Uudenlaisen päivystyksen esittelyvideot​

Share