Synnytysosasto G1

​​​​​​​​IMG-synnyttäjät-G1.jpg

Tiedo​​te:

Kansallisesti vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi vierailuja rajoitetaan synnytys- ja naistentautien osastolla. Hallituksen 16.3.2020 linjauksen mukaan ulkopuolisten vierailut on kielletty lukuun ottamatta synnyttäjän puolisoa tai tukihenkilöä. Näin ollen esimerkiksi isovanhemmat tai perheen muut lapset eivät voi vierailla osastolla.

Isät ja tukihenkilöt eivät saa vierailla, jos henkilöllä on vähäisiäkään tartuntataudin oireita (esim. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja/tai päänsärky) tai jos on altistunut koronavirukselle (COVID-19).

Kaikkien vierailijoiden tulee käyttää käsihuuhdetta sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa.

Synnytys- ja naistentautien päivystykseen tuleva: SOITA AINA ENSIN!

Synnytysvalmennukset ja keskiviikkoisin tapahtuvat uudelleensynnyttäjien tutustumiskierrokset ovat toistaiseksi peruttu.​

Potilasohjeita koronavirustilanteen vuoksi 19.3.2020.pdf

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

​​​​Hoidamme Synnytysosastolla G1 synnyttäjien lisäksi sairaalaseurantaa tarvitsevia raskaana olevia äitejä sekä ​naistentautien päivystyspotilaita iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Linkki synnyty​sosaston yhteystietoihin


Etelä-Karjalan keskussairaalan Synnytysosastolla G1 syntyy vuosittain noin 900 vauvaa. Kohtaamme synnyttävät perheet lämmöllä, korostaen perhekeskeisyyttä ja turvallisuutta. Henkilökuntamme tavoitteena on luoda synnyttävälle äidille sekä puolisolle/tukihenkilölle turvallinen ja lämmin synnytystapahtuma.
Kuuntelemme mielellämme perheiden toiveita synnytykseen liittyen. Voit täyttää etukäteen synnytystoivelistan ja ottaa sen mukaan tullessasi synnyttämään. 


  • Jos olet uudelleensynnyttäjä, olet tervetullut tutustumaan osastoomme ilman ajanvarausta keskiviikkoisin klo 13.30. Kokoonnumme osaston C1 käytävällä.
  • Ensisynnyttäjille tarjoamme synnytysvalmennusta.


Milloin synnyttämään?


Kun synnytyssupistukset alka
vat, voit yleensä olla alkuun kotona kuunnellen omia tuntemuksiasi, mikäli vauvan liikkeet tuntuvat normaalisti eikä poikkeavaa vuotoa esiinny.

Sairaalaan on hyvä tulla, kun säännöllisiä, kivuliaita supistuksia tulee alle viiden minuutin välein ja kotonaolo ei tunnu enää hyvältä. Jos olet epävarma, kannattaako sairaalaan lähteä, voit aina soittaa Synnytysosastolle G1 lisäohjeiden saamiseksi.

Soita synnytysosastolle, jos olet raskaana ja:
  • sinulla on runsasta verenvuotoa
  • tunnet jatkuvaa kovaa vatsakipua
  • epäilet lapsivedenmenoa
  • sinulla on kivuliaat ja säännölliset supistukset 5–10 minuutin välein, jotka eivät helpotu levossa
  • vauvan liikelaskentakriteerit eivät täyty
  • havaitset äkillisiä oireita kuten kovaa päänsärkyä, näköhäiriöitä, ylävatsakipua, voimakasta kutinaa esimerkiksi jalkapohjissa, kämmenissä ja/tai vatsalla
  • olet saanut neuvolasta päivystyslähetteen äitiyspolikinikalle.

Tilat ja hoito


Synnytysosastolla G1 on 4 synnytyssalia, joista kaikissa on oma wc ja suihkutila. Osastolla on ammehuone ja kolme tarkkailuhuonetta. Vesisynnytykseen tarkoitetun ammeen voi sijoittaa mihin synnytyssaliin tahansa.


Synnytykseen voi tulla mukaan puoliso, tukihenkilö tai koulutettu doula.
Puoliso ja tukihenkilö voi keittää kahvia sekä säilyttää ja lämmittää eväitään tukihenkilöiden lepohuoneessa. 

Synnytysosastolla työskentelee vuorossaan 2–3 kätilöä ja yksi laitosapulainen. Gynekologi, anestesialääkäriä ja lastenlääkäri ovat saatavilla kaikkina vuorokaudenaikoina.  Koska sairaalamme on opetussairaala, synnytyksen hoitoon voi osallistua kätilö- tai ensihoitajaopiskelija.​


Share