Osastomme toimii ajanvarausperiaatteella ja tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete.
Kliininen fysiologian tutkimuksissa mitataan potilaan elintoimintoja ja niiden säätelyä sekä niiden mahdollisia yhteyksiä oireisiin.
Elimistön mekaanisia, sähköisiä ja aineenvaihdunnallisia tapahtumia mitataan levossa ja myös rasituksen tai muun altistuksen aikana mahdollisten häiriöiden toteamiseksi. Tarvittaessa tehdään myös rekisteröintejä muutaman vuorokauden ajalta.
Tavallisimpia kliinisen fysiologian tutkimuksia
EKG-pitkäaikaisrekisteröinneillä seurataan mahdollisia sydämen sähköisten toimintojen muutoksia pitkällä aikavälillä tutkittavan normaalien toimintojen aikana. Rekisteröinnin kesto vaihtelee 1 - 2 vrk (holter) tai 1 viikko (oirejohteinen EKG)
Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnillä seurataan toistuvia verenpaineen mittauksia potilaan normaalissa toimintaympäristössä vuorokauden eri aikoina.
Alaraajojen verenpainemittauksilla selvitetään alaraajojen valtimoverenkierron häiriöiden olemassaoloa, vaikeusastetta ja hoitovastetta.
Ruokatorven refluksisairautta voidaan tutkia lankamaisen katetrin avulla 24 tuntia kestävällä ruokatorven pH:n pitkäaikaisrekisteröinnillä. Katetri on yhdistetty vyötäröllä kannettavaan rekisteröintilaitteeseen.
Kapselikuvauksessa niellään 11 X 27 mm kokoinen kapseli, joka kulkee luonnollista tietä suoliston läpi ottaen samalla videokuvaa. Kamerakapseli lähettää kuvat tutkittavan vyötärölle kiinnitettävään tallennuslaitteeseen. Lääkäri tutkii tallennetun kuvauksen tietokoneella. Kapselikuvaus soveltuu parhaiten ohutsuolen tutkimiseen. Se ei korvaa mahalaukun ja paksusuolen tähystystä.
Spirometria-tutkimuksella mitataan keuhkojen tilavuuksia ja virtausominaisuuksia. Tutkimusta käytetään keuhkosairauksien diagnosoimiseksi, lääkityksen tarpeen ja vasteen arvioimiseksi sekä työkyvyn, leikkaus- tai toimenpidekelpoisuuden selvittämiseksi.
Diffuusiokapasiteettitutkimuksella mitataan keuhkokudoksen toimivuutta.
Potilasohjeet
Alaraajojen valtimoverenpaineen mittaus ohje potilaalle.pdf
Alaraajojen valtimoverenpainemittaus, rasitus ohje potilaalle.pdf
Sormipaineiden mittaus ohje potilaalle.pdf
EKG holter - pitkäaikaisrekisteröinti ohje potilaalle.pdf
EKG oirejohteinen -pitkäaikaisrekisteröinti ohje potilaalle.pdf
Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti ohje potilaalle.pdf
Kliininen rasituskoe ohje potilaalle.pdf
Ohutsuolen kapseliendoskopia ohje potilaalle.pdf
PRICK-ihopistokoe ohje potilaalle.pdf
DLCO - diffuusiokapasiteettimittaus ohje potilaalle.pdf
Uloshengityksen typpioksidimittaus ohje potilaalle.pdf
Virtaustilavuusspirometria - toimintakyyn seuranta ohje potilaalle.pdf
Virtaustilavuusspirometria - diagnostinen tutkimus ohje potilaalle.pdf
Pentadimiini inhalaatiohoito ohje potilaalle.pdf
Metakoliinialtistuskoe ohje potilaalle.pdf