Rokotukset

​​​​​​​
Punkkirokote​​​

 

Kansallisen rokotusohjelman puutiaisaivotulehdusrokotukset alkavat Lappeenrannassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) rokottaa  THL:n määrittelemällä Sammonlahden asuville puutiaisaivotulehdusrokotteen (ns. punkkirokote). Rokotus on asukkaille maksuton.

Puutiaisaivokuumetta esiintyy eri puolilla Suomea, mutta riskialueet ovat usein hyvin rajattuja. Lappeenrannan Sammonlahdessa esiintyy pienellä rajatulla alueella poikkeavan runsaasti puutiaisaivokuumetta. Rokotukseen ovat tänä keväänä oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakituisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rajaamalla alueella Sammonlahdessa. Henkilöille, jotka asuvat alueen ulkopuolella, mutta viettävät paljon aikaa ranta-alueella, suositellaan puutiaisaivotulehdusrokotetta omalla kustannuksella.

Rokotettava alue kattaa seuraavat kadut Sammonlahdessa: Orkoniitynkatu, Liesharjunkatu, Rantaniitynkatu, Lähteennotkonkatu, Kettukivenkatu, Rantahaankatu, Sammonniitynkatu, Metsämäenkatu, Karhumäenkatu, Myllypellonkatu, Kotisuonkatu, Rapamäenkatu, Multamäenkatu, Torpanpellonkatu, Peltomaankatu, Pellonmäenraitti, Ruskonlahdenkatu, Notkopellonraitti, Pirkonlähteenkatu, Hietakallionkatu, Kiviniemenraitti, Suurlähteenraitti, Kalliopellonkatu, Hopeamäenraitti, Saunakivenkatu ja Miilukatu.

Rokote annetaan kolmena pistoksena. Tehosteet annetaan yhden ja 6–12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Seuraavat rokotuspäivät ilman ajanvarausta Sammonlahden hyvinvointiasemalla (Torpanpellonkatu 2) ovat:

  • ke 16.5. klo 10–18
  • to 17.5. klo 10–18
  • ke 23.5. klo 10–18
  • to 24.5. klo 10–18

Näiden rokotuspäivien jälkeen rokotteen saa ajanvarauksella.

Puutiaisaivotulehdus (tick-borne encephalitis, TBE) on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdustauti. Virus tarttuu tautia kantavan punkin puremasta. Tauti aiheuttaa pitkäaikaistakin sairastavuutta ja voi johtaa pysyvään vammautumiseen. Rokote on tärkeä henkilöille, jotka viettävät aikaa heinikossa tai varvikossa kotipihassa tai muutoin luonnossa alueella touko- syyskuun aikana. Vakavat sairastumiset ovat yleisempiä keski-ikäisillä ja ikääntyneillä, esimerkiksi päivähoitoikäiset lapset eivät sairastu vakavaan taudinkuvaan. 

Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme annosta rokotetta.  Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Rokotussarjan toiset rokoteannos annetaan Sammonlahden hyvinvointiasemalla toukokuussa ja kolmas annos syksyn influenssarokotusten yhteydessä.

Rokotus ei suojaa muilta punkkien levittämiltä tartunnoilta (borrelioosi), joten suojautuminen punkin puremilta on rokotuksesta huolimatta edelleen aiheellista.

Punkeilta suojautumisesta on tehty erillinen tiedote:

https://thl.fi/documents/533963/1449651/Puuutiaiset+ja+taudit+esite_28.6.2016.pdf/66c00783-1b8f-4487-939f-aa5c26c459be

Lisätietoja:

Palvelupäällikkö Satu Simolin, puh. 040 749 6247, satu.simolin@eksote.fi

Ylilääkäri Sami Raasakka, puh. 040 651 1594, sami.raasakka@eksote.fi

Kausi-influenssarokotukset:

Rokotukset terveys- ja hyvi​​​​nvointiasemilla 2017

Joukkorokotukset terveys- ja hyvinvointiasemilla ovat päättyneet. Tarvittaessa voit saada rokotuksen ajanvarauksella.​

​​​​​Rokotukset Iso apu -palvelukeskuksissa 2017

Iso apu -palvelukeskuksissa joukkorokotukset ovat päättyneet. Rokotukset saa vain ajanvarauksella. 

Rokotukset Mallu- ja Malla-autossa 2017

Mallu- ja Malla-autoissa joukkorokotukset ovat päättyneet.
Viikosta 46 lähtien rokotuksen saa vain ajanvarauksella.​

Rokotukset neuvoloissa 2017

Joukkorokotukset neuvoloissa ovat päättyneet. Jatkossa rokotuksen saa sovittujen neuvolakäyntien yhteydessä tai ajanvarauksella. Linkki neuvoloiden sivuille

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset 2017
​Riskiryhmiin kuuluvat esikoululaiset ja peruskoululaiset saavat influenssarokotteen ajanvarauksella omalta kouluterveydenhoitajalta. Linkki koululaisten terveyspalvelujen sivulle ​​

Opiskelijoiden rokotuksissa yhteys omaan terveydenhoitajaan.Opiskeluhuollon henkilöstön yhteystiedot löytyvät kouluittain Eksoten verkkosivuilta. 
Linkki opiskelijoiden terveyspalveluihin

​Muut lasten ja nuorten rokotukset


Kouluikäiset lapset rokotetaan kouluterveydenhuollossa.

Muut aikuisten rokotukset

Maksuttomat perusrokotukset (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja MPR-rokotukset) sekä reseptit maksullisiin rokotuksiin saat työterveyshuollosta tai terveysasemalta.

Influenssarokotteen yhteydessä voi rokottautua myös pneumokokkitauteja vastaan. Vakavan pneumokokkitaudin yleisin muoto on keuhkokuume. Pneumokokkirokotteen asiakas maksaa itse.Voit hankkia pneumokokkirokotteen sähköisellä rokoteresepti pyynnöllä. Mikäli koet tarvetta keskustella omasta pneumokokkirokotustarpeestasi, voit ottaa yhteyttä terveys- ja hyvinvointiasemallesi.


 

Matkailijoiden rokotukset

 
Rokotustarve on hyvä selvittää ajoissa ennen matkaa. Rokotussuosituksista on koottu tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille.
 
Matkailijan rokotukset ovat pääsääntöisesti maksullisia. Ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai omalle terveys- tai hyvinvointiasemallesi.Share