Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint

Blogi: Eksotelainen opintiellä

marras 17
Takaisin sorvin ääreen
​Jalkaterapeuttiopinnot on kohta suoritettu ja opintovapaa loppuu vuoden vaihteessa. Nopeasti se 2,5 vuotta oikeastaan meni. Opinnäytetyö oli iso urakka, mutta hyvällä aikataulutuksella sen tekeminen ei tuntunut missään vaiheessa raskaalta. Kaksi hyvin motivoitunutta aikuisopiskelijaa ja mielenkiintoinen aihe, ei se sen enempää vaadi. Kiitos myös ohjaajillemme Arja Kiviaho-Tiippanalle ja Marjo Heikkilälle kannustavasta ohjauksesta. Jos opinnäytetyömme kiinnostaa, se julkaistaan Theseuksessa hieman myöhemmin, www.theseus.fi.
 
Syksyyn sisältyi kaksi syventävää harjoittelua, toinen keskussairaalassa Lappeenrannassa ja toinen Respectalla Joensuussa. Lisäksi pääsimme Heidi Finérin kanssa Tampereelle Apuvälinemessuille, joka oli erittäin mielenkiintoinen kokemus. Pääsi tutustumaan kuntoutumisen apuvälineisiin ja oli näytösesityksiä, proteeseja, seminaareja jne. Myös erilaisia järjestöjä oli paikalla ja heidän toimintaan tutustuminen avarsi ymmärtämään paremmin, miten ns. kolmas sektori on potilaan/ asiakkaan kuntoutuksessa yhtä tärkeässä roolissa kuin erikoissairaanhoito tai perusterveydenhuolto.

On aika lopettaa tämä blogin pitäminen, sillä tämä eksotelainen palaa opintieltä paljon rikkaampana taas takaisin sorvin ääreen Eksoten työntekijäksi. Jos joku on saanut innostusta tämän blogin lukemisesta ja suunnittelee lisäopintojen aloittamista, minuun voi ottaa yhteyttä vaikka sähköpostitse pia-maaria.vinni@eksote.fi tai tulla tapaamaan Rautjärven hyvinvointiasemalle.

Terveisin, 
Pia-Maaria Vinni

loka 09
Jalkaterapiaharjoittelu syventää käytännön taitoja

​Opintojen loppusuoralla


Kesä meni kohisten ohi. Olin töissä Rautjärven Hyvinvointiasemalla ja Lappeenrannassa Haltijalla apuvälineharjoittelussa. Niin kiireistä on ollut ettei ole kerinnyt blogiakaan kirjoittamaan. Mutta nyt kerron viimein kuulumisia.

Opinnäytetyö on pieniä viilauksia vailla valmis ja seminaariesitys on marraskuussa. Tutkimustyö on ollut opettavaista, vaikka tämä opinnäytetyö on jo neljäs, jonka teen terveydenhuollon opintoihin liittyen. Ensimmäinen valmistui 20v sitten!

Olen viimeiset viisi viikkoa ollut harjoittelemassa Eksotella keskussairaalassa sisätautipoliklinikalla. Ohjaajani on ollut jalkaterapeutti Heidi Toljander. Aivan mahtavaa on ollut tutustua erikoissairaanhoidon toimintaan ja miten hyvin jalkaterapiaa on hyödynnetty muun muassa erityisryhmien jalkaongelmissa. Olen saanut hyvää ohjausta ja paljon olen oppinut ja päässyt syventämään jalkaterapian taitoja. Myös moniammatillinen yhteistyöhön olen päässyt tutustumaan esimerkiksi ihotaudeissa, kirurgiassa, hematologiassa, reumasairauksissa ja endokrinologiassa.
Ensi viikolla olen jo Joensuussa Respectalla, jossa pääsen syventämään apuvälineisiin liittyviä tietoja ja taitoja. Jännittävää muuttaa harjoittelun takia toiselle paikkakunnalle. Onneksi sain asunnonkin järjestettyä.

Tulevaisuuden odotuksia ja muutoksia


Valmistun jalkaterapeutiksi joulukuussa eli alle kolmen kuukauden päästä! Opintovapaalla omasta työstäni olen vuoden loppuun, mutta ajatukset jo hiipii ensi vuoteen ja tammikuulle, jolloin palaan takaisin eksotelaiseksi työntekijäksi. Työnkuvan muutoksia on toivottavasti myös tulossa ja kesällä sainkin jo alustavasti keskusteltua lähiesimieheni Kaisa Luostarisen kanssa näistä asioista.

Perusterveydenhuollossa haluaisin edelleen jatkaa, sillä uskon siellä olevan lisääntyvää tarvetta jalkaterapian osaamiselle.  Myös diabeteshoitajan tehtävien yhdistäminen jalkaterapeutin osaamisalueisiin hyödyttäisi niin asiakkaita, työnantajaa kuin itseäni. Uskon, että Eksotessa löytyy töitä erilaisille moniosaajille.

”Life isn´t about finding yourself, it´s about creating yourself.”

Itsensä kehittämisen motto


Itsensä kehittäminen kannattaa aina. Me ihmiset kehitymme huomaamattammekin, mutta vielä antoisampaa se on, kun aktiivisesti antautuu itsensä kehittämiselle. Opintovapaalla olo on ollut paras vaihtoehto tässä vaiheessa työelämäuraani ja uskon sen kantavan pitkälle eteenpäin tulevaisuudessakin. Onhan minulla työuraa vielä edessä 20-25 vuotta!

”Kukaan ei tiedä, mihin pystyy, ennen kuin on yrittänyt.”

Mukavaa syksyn alkua kaikille,
Pia-Maaria Vinni

kesä 19
Kesäterveiset Rautjärveltä!
​Kesä on koittanut jalkaterapeuttiopiskelijallekin ja olen palannut kesäkuun alusta lähtien omaan työpaikkaani Rautjärvelle. Ihana on ollut huomata, että vanhat taidot palautuvat ja asiakastyö terveydenhuoltoalalla on juuri sitä työtä, mitä haluan jatkossakin tehdä. Kesään kuuluu myös jalkaterapeuttiharjoittelua Lappeenrannassa Haltijalla, jossa pääsen syventämään opintojani apuvälineasioissa.

Kaksi vuotta on jo opintoja takana ja uskomattomalta tuntuu, että joulukuussa ne jo loppuvat. Loppusuora siis häämöttää.  Syksyllä on edessä vielä syventävät harjoittelut omassa keskussairaalassamme ja lisäksi Joensuussa Respectalla. Opinnäytetyön kimpussa menee varmaan kaikki vapaa-aika, mutta yhdessä Heidi Finérin kanssa saamme sen varmasti ajoissa kasaan ja työn esittäminen on sitten marraskuussa.

Kesäterveisin, Pia-Maaria Vinni

maalis 20
​Kevään kuulumisia Savonlinnasta!

Vuoden 2017 alusta lähtien koulumme on osa uutta isoa organisaatiota eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulua (tunnuksena XAMK), jolla on kampuksia Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Toiminta ei ole kamalasti muuttunut, mutta nyt koulutustarjontaa saadaan laajemmalta alueelta ja esimerkiksi verkkokurssiin voi osallistua yli 100 oppilasta samaan aikaan. On siinä opettajilla tehtävien tarkistamista kerrakseen!

Jalkaterapeuttiopinnot ovat edenneet kohisten, yksi harjoittelu taas suoritettu. Kyseessä oli toiminnallinen harjoittelu, joka sisälsi biomekaanisia tutkimuksia, tukipohjallisen valmistamisen kipsivaloksen avulla ja erityisryhmien liikuntatuokion ohjausta ja avustamista.

Blogikuva Vinni maaliskuu 2017.jpg 

Lisäksi jokainen pienryhmä piti ohjaustilanteen eri liikuntalajeista muille ryhmämme opiskelijoille kuten koripallo, lentopallo, vesijuoksu, vesijumppa, tanssi ja futsal. Mukavin harjoittelu tähän mennessä, vaikka toisaalta myös haastavin.

Toinen merkittävä asia nyt tammi-helmikuussa on opinnäytetyöprosessin eteneminen suunnitteluseminaarivaiheeseen ja sen jälkeen tutkimuslupahakemusten lähettäminen. 30 hakemusta lähti julkisiin terveydenhuolto-organisaatioihin ympäri Suomen. Webropol-kyselylomakkeen laatiminenkin oli mielenkiintoista ja yllättävän haastavaa. Huhtikuussa sitten kysely lähtee vastattavaksi jalkaterapeuteille ja jalkojenhoitajille, niin julkisella kuin yksityisellä puolella toimiville. Tulosten analysointia sitten toukokuussa.

Seuraavat kuulumiset kirjoitankin huhtikuussa, kun tulen Eksotelle Armilaan harjoittelemaan seitsemäksi viikoksi. Kyseessä on ensimmäinen koulun ulkopuolinen harjoittelu ja odotan kovasti oppivani lisää jalkaterapeutin työstä perusterveydenhuollossa.

Opintokuulumisiin,
Pia-Maaria

tammi 02
Harjoittelua, markkinointia ja kevätsuunnitelmia

​Harjoittelu


Hyvää Uutta Vuotta 2017 kaikille. Jalkaterapiaopinnot on edenneet yhden lukukauden verran eteenpäin. Syksyllä oli 8 viikkoa harjoittelua ja tutuksi tulivat niin elementtipohjallisten kuin atk-suunnitellut yksilölliset pohjalliset, kinesioteippaus ja tavallinen teippaus, erilaiset haavakevennykset ja kynnenoikaisumenetelmät. Kokemusta kliinisestä jalkaterapiasta oikeille asiakkaillekin tuli koulun harjoittelutiloissa Elixiirissä.

pia_maaria_vinni_harjoittelu.jpg

Markkinointi


Harjoitteluihin liittyen pääsin markkinoimaan koulutustamme Humania ammattiopiston Future-päivillä yhdessä fysioterapia- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa. ”Virallisena valvojanamme” toimi jalkaterapiakoulutuksen yliopettaja Arja Kiviaho-Tiippana, joka on alun perin kotoisin Etelä-Karjalasta. Arja on tehnyt paljon jalkaterapiakoulutuksen kehittämiseksi ja tuli valituksi vuoden 2016 jalkaterapeutiksi viime syksynä.

pia_maaria_vinni_markkinointi.jpg

Kohti kevättä 2017​


Odotan jo kovasti ensi huhtikuuta, jolloin aloitan Armilassa ensimmäisen työelämäharjoitteluni. Kevät on myös opinnäytetyön työstämistä yhdessä Heidi Finérin kanssa. Aiheena jalkaterapian kirjaaminen ja sen kehittäminen. 

Kevätaurinkoa odotellen, Pia-Maaria 

marras 14
Opintovapaalla: jalkaterapian ammattilaiseksi

Tervehdys vaan kaikille tämän blogin lukijoille! Olen Pia-Maaria Vinni, Eksoten Rautjärven Hyvinvointiaseman päivystysvastaanoton sairaanhoitaja ja diabeteshoitaja. Tällä hetkellä olen jo toista kertaa pitemmällä opintovapaalla opiskellakseni jalkaterapeutti AMK-tutkinnon Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa Savonlinnan kampuksella. Aloitin opiskelut elokuussa 2015 ja ajan päivittäin edestakaisin Simpeleen ja Savonlinnan väliä.

Miten perheellinen, vakituisessa toimessa oleva, mahtavassa työtiimissä työskentelevä aloittaa 3,5 v kestävän urakan? Muistan joskus sanoneeni, etten enää koskaan opiskele uuteen ammattiin, koska se kestää niin pitkään ja vaatii niin paljon. Mutta huomaan olleeni väärässä silloin. Diabeteshoitajana työskennellessä huomasin, että oma tietämys diabeetikon jalkaterveydestä ja jalkojen tutkimisesta oli riittämättömällä tasolla. Syntyi motivaatio ja tiedonhalu opiskeluun. 

Kevättalvella 2015 laitoin yhteishaussa hakemuksen vetämään ja pääsin pääsykokeiden valinnoistakin läpi. Silloisen esimieheni Riitta Mielosen ja palvelupäällikkö Satu Simolinin kanssa keskustelut olivat opintoihin kannustavia ja opintovapaan hakeminen opiskelukuukausille järjestyi sujuvasti. Sovittiin myös, että kesäisin tulen 2 kuukaudeksi takaisin ”vanhoihin hommiin”, mikä sopi minulle hyvin. Aikuisopintorahalla pystyn opiskelemaan 2 vuoden opinnot, sen jälkeen opintotuella ja -lainalla.

Voin sanoa, että opiskelu näin yli 40-vuotiaanakin onnistuu, kun motivaatio on kympissä. Aikaisemmista opinnoista on apua, mutta silti 80% opiskelumateriaaleista on uutta ja mielenkiintoista. Haluankin kannustaa kaikkia eksotelaisia hakemaan lisäkoulutukseen, lyhyempään tai pitempään, jos oma työnkuva kaipaa päivitystä. SE KANNATTAA!​

Mukavaa syksyn jatkoa kaikille ja blogikuulumisiin myöhemmin!​

Tietoja tästä blogista
Rautjärven hyvinvointiaseman sairaanhoitaja ja diabeteshoitaja Pia-Maaria Vinni kertoo, millaista on opiskella aikuisena oman työn ohessa: Pia-Maaria opiskelee jalkakaterapeutiksi ammattikorkeakoulussa.