Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint

Blogi: Eksotelainen opintiellä

kesä 19
Kesäterveiset Rautjärveltä!
​Kesä on koittanut jalkaterapeuttiopiskelijallekin ja olen palannut kesäkuun alusta lähtien omaan työpaikkaani Rautjärvelle. Ihana on ollut huomata, että vanhat taidot palautuvat ja asiakastyö terveydenhuoltoalalla on juuri sitä työtä, mitä haluan jatkossakin tehdä. Kesään kuuluu myös jalkaterapeuttiharjoittelua Lappeenrannassa Haltijalla, jossa pääsen syventämään opintojani apuvälineasioissa.

Kaksi vuotta on jo opintoja takana ja uskomattomalta tuntuu, että joulukuussa ne jo loppuvat. Loppusuora siis häämöttää.  Syksyllä on edessä vielä syventävät harjoittelut omassa keskussairaalassamme ja lisäksi Joensuussa Respectalla. Opinnäytetyön kimpussa menee varmaan kaikki vapaa-aika, mutta yhdessä Heidi Finérin kanssa saamme sen varmasti ajoissa kasaan ja työn esittäminen on sitten marraskuussa.

Kesäterveisin, Pia-Maaria Vinni

maalis 20
​Kevään kuulumisia Savonlinnasta!

Vuoden 2017 alusta lähtien koulumme on osa uutta isoa organisaatiota eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulua (tunnuksena XAMK), jolla on kampuksia Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Toiminta ei ole kamalasti muuttunut, mutta nyt koulutustarjontaa saadaan laajemmalta alueelta ja esimerkiksi verkkokurssiin voi osallistua yli 100 oppilasta samaan aikaan. On siinä opettajilla tehtävien tarkistamista kerrakseen!

Jalkaterapeuttiopinnot ovat edenneet kohisten, yksi harjoittelu taas suoritettu. Kyseessä oli toiminnallinen harjoittelu, joka sisälsi biomekaanisia tutkimuksia, tukipohjallisen valmistamisen kipsivaloksen avulla ja erityisryhmien liikuntatuokion ohjausta ja avustamista.

Blogikuva Vinni maaliskuu 2017.jpg 

Lisäksi jokainen pienryhmä piti ohjaustilanteen eri liikuntalajeista muille ryhmämme opiskelijoille kuten koripallo, lentopallo, vesijuoksu, vesijumppa, tanssi ja futsal. Mukavin harjoittelu tähän mennessä, vaikka toisaalta myös haastavin.

Toinen merkittävä asia nyt tammi-helmikuussa on opinnäytetyöprosessin eteneminen suunnitteluseminaarivaiheeseen ja sen jälkeen tutkimuslupahakemusten lähettäminen. 30 hakemusta lähti julkisiin terveydenhuolto-organisaatioihin ympäri Suomen. Webropol-kyselylomakkeen laatiminenkin oli mielenkiintoista ja yllättävän haastavaa. Huhtikuussa sitten kysely lähtee vastattavaksi jalkaterapeuteille ja jalkojenhoitajille, niin julkisella kuin yksityisellä puolella toimiville. Tulosten analysointia sitten toukokuussa.

Seuraavat kuulumiset kirjoitankin huhtikuussa, kun tulen Eksotelle Armilaan harjoittelemaan seitsemäksi viikoksi. Kyseessä on ensimmäinen koulun ulkopuolinen harjoittelu ja odotan kovasti oppivani lisää jalkaterapeutin työstä perusterveydenhuollossa.

Opintokuulumisiin,
Pia-Maaria

tammi 02
Harjoittelua, markkinointia ja kevätsuunnitelmia

​Harjoittelu


Hyvää Uutta Vuotta 2017 kaikille. Jalkaterapiaopinnot on edenneet yhden lukukauden verran eteenpäin. Syksyllä oli 8 viikkoa harjoittelua ja tutuksi tulivat niin elementtipohjallisten kuin atk-suunnitellut yksilölliset pohjalliset, kinesioteippaus ja tavallinen teippaus, erilaiset haavakevennykset ja kynnenoikaisumenetelmät. Kokemusta kliinisestä jalkaterapiasta oikeille asiakkaillekin tuli koulun harjoittelutiloissa Elixiirissä.

pia_maaria_vinni_harjoittelu.jpg

Markkinointi


Harjoitteluihin liittyen pääsin markkinoimaan koulutustamme Humania ammattiopiston Future-päivillä yhdessä fysioterapia- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa. ”Virallisena valvojanamme” toimi jalkaterapiakoulutuksen yliopettaja Arja Kiviaho-Tiippana, joka on alun perin kotoisin Etelä-Karjalasta. Arja on tehnyt paljon jalkaterapiakoulutuksen kehittämiseksi ja tuli valituksi vuoden 2016 jalkaterapeutiksi viime syksynä.

pia_maaria_vinni_markkinointi.jpg

Kohti kevättä 2017​


Odotan jo kovasti ensi huhtikuuta, jolloin aloitan Armilassa ensimmäisen työelämäharjoitteluni. Kevät on myös opinnäytetyön työstämistä yhdessä Heidi Finérin kanssa. Aiheena jalkaterapian kirjaaminen ja sen kehittäminen. 

Kevätaurinkoa odotellen, Pia-Maaria 

marras 14
Opintovapaalla: jalkaterapian ammattilaiseksi

Tervehdys vaan kaikille tämän blogin lukijoille! Olen Pia-Maaria Vinni, Eksoten Rautjärven Hyvinvointiaseman päivystysvastaanoton sairaanhoitaja ja diabeteshoitaja. Tällä hetkellä olen jo toista kertaa pitemmällä opintovapaalla opiskellakseni jalkaterapeutti AMK-tutkinnon Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa Savonlinnan kampuksella. Aloitin opiskelut elokuussa 2015 ja ajan päivittäin edestakaisin Simpeleen ja Savonlinnan väliä.

Miten perheellinen, vakituisessa toimessa oleva, mahtavassa työtiimissä työskentelevä aloittaa 3,5 v kestävän urakan? Muistan joskus sanoneeni, etten enää koskaan opiskele uuteen ammattiin, koska se kestää niin pitkään ja vaatii niin paljon. Mutta huomaan olleeni väärässä silloin. Diabeteshoitajana työskennellessä huomasin, että oma tietämys diabeetikon jalkaterveydestä ja jalkojen tutkimisesta oli riittämättömällä tasolla. Syntyi motivaatio ja tiedonhalu opiskeluun. 

Kevättalvella 2015 laitoin yhteishaussa hakemuksen vetämään ja pääsin pääsykokeiden valinnoistakin läpi. Silloisen esimieheni Riitta Mielosen ja palvelupäällikkö Satu Simolinin kanssa keskustelut olivat opintoihin kannustavia ja opintovapaan hakeminen opiskelukuukausille järjestyi sujuvasti. Sovittiin myös, että kesäisin tulen 2 kuukaudeksi takaisin ”vanhoihin hommiin”, mikä sopi minulle hyvin. Aikuisopintorahalla pystyn opiskelemaan 2 vuoden opinnot, sen jälkeen opintotuella ja -lainalla.

Voin sanoa, että opiskelu näin yli 40-vuotiaanakin onnistuu, kun motivaatio on kympissä. Aikaisemmista opinnoista on apua, mutta silti 80% opiskelumateriaaleista on uutta ja mielenkiintoista. Haluankin kannustaa kaikkia eksotelaisia hakemaan lisäkoulutukseen, lyhyempään tai pitempään, jos oma työnkuva kaipaa päivitystä. SE KANNATTAA!​

Mukavaa syksyn jatkoa kaikille ja blogikuulumisiin myöhemmin!​

Tietoja tästä blogista
Rautjärven hyvinvointiaseman sairaanhoitaja ja diabeteshoitaja Pia-Maaria Vinni kertoo, millaista on opiskella aikuisena oman työn ohessa: Pia-Maaria opiskelee jalkakaterapeutiksi ammattikorkeakoulussa.