Varo väärää tietoa

Eksoten logo, kuva näppäimistöstä, teksti: Varo väärää tietoa! Seuraa Eksoten, oman kotikuntasi sekä THL:n viestintää ja Ylen uu
Kuvateksti: Varo väärää tietoa! Seuraa Eksoten, oman kotikuntasi sekä THL:n viestintää ja Ylen uutisia.

Jos koronavirukseen liittyvä uutisointi ja somekeskustelut ahdistavat, vältä infoähkyä. Sulje some ja seuraa vai​n alueellisia sekä Ylen uutisia. Tarkkaile erityisesti mistä lähteistä tieto on peräisin ja miksi tieto on jaettu.

Ohjeistamme lukemaan tietoa vain luotettavista lähteistä.

Maailman terveysjärjestö WHO on puhunut koronaviruksen yhteydessä infodemiasta, eli informaatioepidemiasta. Sillä tarkoitetaan suurten informaatiomäärien leviämistä nopeasti ja laajalle. Seassa on paljon kyseenalaista tietoa.

Koronaviruspandemiaan liittyy myös merkittäviä määriä misinformaatiota (tahattomasti levitettyä väärää tietoa) ja disinformaatiota (tahallisesti levitettyä väärää tietoa).

(Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/14/valheenpaljastaja-tervetuloa-infodemian-aikaan-naista-merkeista-tunnistat )

Luotettavaa tietoa saat viranomaistehtäviä hoitavan Ylen lisäksi myös paikallisten toimijoiden kautta. Yle on itsenäinen toimija ja tiedotusväline näissäkin erikoisolosuhteissa, mutta viranomaistiedotusta Ylellä on lisätty ja voidaan lisätä tarpeen mukaan.

Uutisvuoksen päätoimittaja Mari Pajari kirjoittaa sunnuntaina 29.3.2020 julkaistussa kirjeessään seuraavaa: Uutisvuoksi julkaisee koronaviruksesta paljon juttuja ja tunnemme hyvin vastuumme tiedonvälittäjänä. Ihmisten terveyttä edistävä yleistieto on luettavissa verkossamme ilmaiseksi. -- Kun sinä elät nyt monin tavoin rajoitettua arkea, olemme silmäsi ja korvasi. Kerromme, mitä kotiseudullamme tapahtuu, vaikka työ ei ole helppoa. Lue lisää: https://uutisvuoksi.fi/mielipide/paakirjoitukset/3f609619-fc2d-47e4-93ae-63f92737924f?fbclid=IwAR1HHymmgjQuSUIcljRtYrXm2TwfUyyLSHxnb7uuqCYep-2WayBwYYzsRtg


Share