Koronavirusrokotukset Eksoten alueella

​​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​(Päivitetty 17​​​.5​​.2021)​​​​​

Huom! ​Koronasivuston alasivut löydät tietokoneella sivun vasemmasta reunasta tai mobiililaitteella valitse​malla Ohjekuva - valikkosivun oikeasta y​läreunasta​​.​


Ketä ja millä ​rokotetaan t​​​ällä hetkel​lä?

Rokotamme tällä hetkellä seuraavia ryhmiä:
- kaikki 45 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat (rokotteena Pfizer/BionTech tai Moderna)
- riskiryhmiin 1 ja 2 k​uuluvat 16–44-vuotiaat (rokotteena Pfizer/BionTech tai Moderna)
- 65 vuotta täyttänyt jolla on rokoteajanvaraus AstraZenecaan, saa AstraZenecan rokotteen; rokotetta ei voi vaihtaa rokotuspaikalla. ​

Alle 65-vuotiaat jotka ovat saaneet ykkösrokotteena AstraZenecan, saavat tehosterokotteena Pfizer/BionTech tai Moderna -rokotteen. 65 vuotta täyttäneet henkilöt ketkä ovat saaneet ykkösrokotteena AstraZenecan rokotteen, saavat tehosterokotteena AstraZenecan. 
 
Rokotamme ajanvarauksella kaikki Eksotelle ​saapuneet rokotteet viiveettä kansallisesti annetun rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotusvuoro määräytyy sen mukaan, minkä ikäinen rokotettava on rokotushetkellä.

Tutustu rokotusjärjestykseen tarkemmin Mikä on rokotusjärjestys? -sivulla​.​

 
Lähtökohtaisesti jokainen saa koronarokotuksen omasta kotikunnastaan. Jos rokotteiden määrä sallii, niin koronarokotuksen voit saada myös sellaisessa kunnassa, jonka alueella oleskelet säännönmukaisesti tai pidempiaikaisesti. Tällä hetkellä Eksotella ei ole mahdollisuutta rokottaa kesäasukkaiden 1 tai 2 -rokotuksia ellei henkilö ole siirtänyt terveydenhoitoaan Eksotelle.


Miten varaan ajan koronarokotukseen?​

Tarkasta ensin kuulutko ryhmään, jolle tällä hetkellä rokotteita tarjotaan. Oikeus rokotukseen on henkilökohtainen, eikä koske muita perheenjäseniä tai samassa taloudessa asuvia henkilöitä. Tutustu sen jälkeen huolellisesti ajanvarausohjeisiin Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulla. Luettuasi ohjeet ja tarkastettuasi riskiryhmien määritelmän Missä järjestyksessä koronarokotetta tarjotaan, voit siirtyä Eksoten asiointipalveluun varataksesi ajan​.

 
Ellei ajanvaraus Eksoten asiointipalvelun kautta ole mahdollista, voit varata ajan puhelimitse. Lisätietoja ja puhelinnumeron löydät Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.​

Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Yritä myöhemmin uudelleen.​​​​

Miten koronarokotukset edistyvät Etelä-Karjalassa​

​Pääset katsomaan Eksoten raportointinäkymää ja sekä siirtymään linkkien kautta valtakunnallisiin tilastoihin Miten koronarokotukset edistyvät Etelä-Karjalassa -sivulta​. Mikäli haluat seurata uusien rokotusryhmien arvioituja aloitusaikoja, näkyvät ryhmät Mikä on rokotusjärjestys​? -sivulla​.​​

 

Mitä ajankohtaista on juuri nyt hyvä tietää koronarokotuksista​?​

  • ​​Useita vapaita aikoja riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville sekä kaikille yli 45–vuotiaille on vielä viikolla 21. HUOM! Joissakin kunnissa ajat voivat olla jo varattu. Tällaisissa tapauksissa voi halutessaan ajan varata toiselle Eksoten rokotuspisteelle.​
  • Uusia aikoja avataan arkipäivisin seuraavan kahden viikon ajalle.
  • Lauantaina 29.5  rokotetaan IsoKristiinassa Lappeenrannassa ​riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia yli 16-vuotiaita ja kaikkia yli 45-vuotiaita kansalaisia.
  • ​Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 21.4. tehdyn linjauksen mukaan jatkossa 65–69-vuotiaille voidaan antaa myös mRNA-rokotteita (PfizerBiontech ja Moderna), jos rokotettava niin toivoo. THL:n tiedote aiheesta löytyy täältä. Rokotteiden vaihtamisen mahdollisuuden osalta olemme noudattaneet THL:n antamia ohjeita. Lupa rokotteiden vaihtamiseen on tästä viikosta (18) alkaen. 

  • Jos olet 65 vuotta täyttänyt tai vanhempi ja olet saanut ykkösrokotteena AstraZenecan, niin tehoste rokotuksessa käytetään myös AstraZenecaa. Rokotetta ei voi silloin vaihtaa toiseen. Tästä poiketaan vain, jos rokotteelle on ilmennyt jokin vasta-aihe, esimerkiksi ensimmäisestä rokotteesta on tullut jokin vakava allerginen reaktio.

  • Mikäli olet yli 65-​vuotias ja haluat Pfizerin / Modernan rokotteen, tulee sinun varata rokotusaika kaikki yli 45-​​​​​​​​​​​vuotiaat ajanvarausosiosta.​ ​Yli 65-vuotiaat voivat tällä hetkellä valita myös AstraZenecan rokotteen.
  • Mikäli haluat vaihtaa AstraZenecan rokotteen toiseen, niin huomiothan, että jo varattu aika tulee perua. Jos olet varannut ajan sähköisesti, niin aika tulee perua sähköisen ajanvarauksen kautta ja varata samalla uusi aika sähköisesti. Rokotuspisteellä et voi vaihtaa rokotetta.​​ Lisätietoja: Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista
  • ​​Rokotuskirjat avataan kahdeksi viikoksi kerrallaan sen mukaisesti, mitä tiedämme rokotteiden saatavuudesta. Kirjat ovat kerrallaan avoinna kaksi viikkoa ja uusia aikoja avataan viikoittain. Vaikka Eksoten asiontipalvelu kertoo sinulle, että "Varaa aika viimeistään ...". Voit silti varata ajan myöhemmin, kun uusia ajanvarauskirjoja avataan.​

  • Eksoten mediatiedotteet voit lukea ePressistä uutishuoneeltamme.

Mitä rokotteita Eksotella käytetään?​

Eksotella käytössä olevat koronarokotteet näet Tietoa koronarokotteista -sivultamme.​ Mikäli haluat etsiä lisätietoa muiden verkkosivuilta, löydät linkkejä Mistä löydän lisätietoa koronarokotteista? -sivulta.

Mitä minun tarvitsee tietää ennen rokotusta?

Löydät ohjeet rokotukseen saapumisesta Mitä tietoa tarvitsen rokotukseen saapumisesta -sivultamme. Huolehdithan, ettei sinulla ole infektio-oireita rokotukseen saapuessasi.

Rokotuspaikat voit tarkastaa Missä koronarokotuksia järjestetään -sivulta.

Miten perun jo varatun ajan?​

Ohjeet jo varatun ajan perumiseen tai siirtämiseen löydät Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.​​​

Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla?​

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa.

Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Koronavirusrokotteet aiheuttavat sivuvaikutuksia enemmän kuin mitä influenssarokotukset ovat aiheuttaneet. Lisätietoja koronarokotusten mahdollisista sivuvaikutuksista löydät Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla? -sivulta​​.

Jos tarvitsen rokotustodistuksen, mistä saan sen?

Suomessa va​lmistellaan sähköistä rokotustodistusta koronarokotteen saaneille. Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) on käynnissä valmistelu sähköisen rokotustodistuksen käyttöönottamiseksi. 

Suomessa valmisteltavat Omakannan koronatodistukset otetaan käyttöön vaiheittain. Toukokuun lopulla käyttöön otetaan kansallinen todistus koronarokotuksesta, joka sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. 

​​Lue lisää 27.4. julkaistusta tiedotteesta (THL) >>

Lisätietoja: STM / Rokotustodistus


Olen ​saanut jo k​oronarokotuksen, tarvitseeko minun noudattaa vielä voimassa olevia suosituksia?​

​Muistutamme, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tiedottanut, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Valtakunnallisia ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Koronarokotteen saaneet iäkkäät ja riskiryhmäläiset ovat paremmassa suojassa koronalta, kun muistakin suosituksista pidetään edelleen kiinni. Läheisiin on tärkeää pitää yhteyttä, mutta lähikontaktit on pidettävä tällä hetkellä mahdollisimman vähissä. Lähikontakteissa on mahdollisesta rokotteen saannista huolimatta edelleen hyvä noudattaa pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa ja maskia.

Täy​dennämme lisää kysymyksiä ja vastauksia Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista -sivulle​​


Ethän soita hyvinvointi- ja terveysasemillemme tiedustellaksesi henkilökohtaista rokotusaikaa, sillä​ puhelinpalvelumme ovat ruuhkautuneet kyselyistä. Jo annetut rokotusajat näkyvät asiointipalvelustamme. 


Share