Koronavirusrokotukset Eksoten alueella

​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​(Päivitetty 14.10​​.2021)​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​in Engli​​sh | По-русски | SV | AR | FR | TR | DARI| THAI | ES | SELKOKIELI


​Huom! ​Koronasivuston alasivut löydät tietokoneella sivun vasemmasta reunasta tai mobiililaitteella valitse​malla
 Ohjekuva - valikkosivun oikeasta y​läreunasta​​.​
​​​

Ketä, millä ​ja missä rokotetaan?

Rokotamme kolmansia annoksia alle 6 viikon välillä rokotettuja, jos rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk (26 viikkoa) ja voimakkaasti immuunipuutteisia, jos 2- rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kk (60 päivää).
Tarkempaa tietoa alempana ajankohtaisosiossa.
 
Rokotamme tällä hetkellä kaikkia 12 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Katso käytössä olevat rokotteet Tietoa koronarokotteista -sivulta.

​12–15 -vuotiaiden rokotuksista ​lisätietoja Lasten ja nuorten koronarokotukset -sivulta.
 
Voinko valita rokotteen itse? Mitä koronarokotteita eri ikäisille annetaan?
Lue lisää Eksoten sivulta: Tietoa koronarokotteista​ tai THL:n sivulta Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?
       
Eksoten alueen asukkaat voivat valita rokotuspaikaksi haluamansa rokotuspisteen. Katso lisätietoja missä koronarokotuksia järjestetään? -sivulta sekä milloin on seuraava vapaa aika? -sivulta. Rokotukset toteutetaan ensisijaisesti omassa sairaanhoitopiirissä. Lue lisää Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista - sivulta.

 

Tiedossa olevat walk in -rokotukset


Walk in -rokotukseen voivat tulla kaikki etelä-karjalaiset ilman ajanvarausta. 1-rokotukseen voivat tulla kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä 2-rokotuksen aikaistamiseen kaikki eteläkarjalaiset, joilla 1-rokotuksesta on ehtinyt kulua vähintään 6 viikkoa. Ethän aikaista 2-rokotusta muutamalla päivällä. Lapsilla ja nuorilla voi niin halutessaan olla mukana yksi saattaja. Tulethan päivään vain täysin terveenä.

 
Arkipäivisin 9  – 14.30 Lappeenrannan IsoKristiina, 1-  ja 2 -rokotukset ilman ajanvarausta

Arkipäivisin klo 13 – 16 Imatran ToriGalleria, 1- ja 2- rokotukset ilman ajanvarausta
 
Ajanvarauksella arkisin IsoKristiina klo 8.30  15.30 ja ToriGalleria klo 9.30  16.30

Ajankohtaista koronarokotuksista​​

                    

Mikäli Koronarokotustodistuksesi ei nouse Omakantaa oikein tai ei ollenkaan, soita numeroon  05 352 2355. Kiireelliset rokotustodistukset pyrimme selvittämään ensin. Rokotusten korjattavia tietoja on tällä hetkellä satoja. Koronapassina toimivat Omakannassa olevat: todistus koronarokotuksista, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronaviruksesta.

Jos olet saanut rokotteen muualla kuin Eksotessa, esim. Terveystalon rokotuksissa, varaudu esittämään rokotustodistus tai Omakannasta 1 ja 2- rokotteen tiedot kun tulet Eksoten rokotuspisteelle. Näin voimme varmistaa rokotuksen oikean rokotteen ja ajankohdan. Varaa aikasi puhelimitse 05 352 2355.

Kolmas rokoteannos koskee nyt ainoastaan alle 6 viikon rokotusvälillä rokotettuja sekä voimakkaasti immunipuuteisia, EI aiemmin määriteltyjä riskiryhmä 1 - 2. Tarkistamme rokotusoikeuden rokotuspisteellä. Ethän varaa aikaa ellet kuulu menossa oleviin rokotusryhmiin ja aiheuta harmia itsellesi ja rokottajille. Jos olet epävarma siitä, että oletko oikeutettu kolmanteen rokotukseen, varmista rokotusajanvarausnumerosta. Voimakkaasti immunipuutteisten ryhmät tässä osiossa alempana.

Kolmas rokoteannos alle 6 viikon rokotusvälillä alkuvuodesta rokotetuille jos rokotuksesta on aikaa vähintään 6kk (26 viikkoa).

Kolmas rokoteannos voimakkaasti immuunipuutteisille jos toisesta rokoteannoksesta on aikaa vähintään 2 kk (60 päivää).

THL ja STM ovat käsitelleet asiaa ja todenneet, että kolmansien rokoteannosten anto voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan aloittaa. THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta rokoteannosta osana perusrokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Voit nyt varata ajan kolmanteen koronarokotukseen sähköisesti tai soittamalla ajan numerosta 05 352 2355 tai tulla ilman ajanvarausta Imatralle ToriGalleriaan tai Lappeenrantaan IsoKristiinaan. Ennen kun varaat ajan tai tulet ilman ajanvarausta, olethan huomioinut rokotuksen oikea-aikaisuuden suhteessa hoitoon / lääkehoitoon. Mikäli olet siitä epävarma, tarkista asia hoitavalta taholta.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät THL voimakkaasti immuunipuutteiset 

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Kolmansien annosten ei tulisi hidastaa ensimmäisten ja toisten rokoteannosten antamista kunnassa.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei kuitenkaan toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta. Nuorilla vakavan koronataudin riski kahden rokoteannoksen jälkeen on pienimRNA-rokottetteen saaneilla on hyvin harvinaisena vaikutuksena raportoitu myo- ja perikardiitteja. Vielä ei tiedetä liittyykö kolmansiin rokoteannoksiin kohonnut riski myo- ja perikardiiteille.

Asian arviointi THL:ssa jatkuu, kun uutta tietoa kolmansien rokoteannosten turvallisuudesta saadaan seuraavien viikkojen aikana.

Varaa pian aika tai tule ilman ajanvarausta Walk-in aikoina 1-rokotukseen jos et ole vielä saanut sitä.

​​HUOM! Joissakin kunnissa ajat voivat olla jo varattu. Tällaisissa tapauksissa voi halutessaan ajan varata toiselle Eksoten rokotuspisteelle.​
 
1 - 2- rokotusten väli on suunnitellusti 6 - 12 viikkoa. Lääketieteellisistä syistä johtuen rokotusannosten väli voi olla lyhyempi. Rokotusväliä voidaan lyhentää jo annettujen aikojen osalta kuuteen viikkoon. Ethän siirrä aikaasi muutaman päivän takia ilman syytä. 1-rokotteiden saatavuus tulee turvata edelleen.
 

Mistä näen onko rokotusaikoja vapaana? Voit tarkastaa tiedon automaattisesti päivittyvältä Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta.

Mikäli haluat vaihtaa AstraZenecan rokotteen toiseen lue lisää Eksoten sivulta: Tietoa koronarokotteista

​​Rokotuskirjat avataan kahdeksi viikoksi kerrallaan sen mukaisesti, mitä tiedämme rokotteiden saatavuudesta. Kirjat ovat kerrallaan avoinna kaksi viikkoa ja uusia aikoja avataan viikoittain. Vaikka Eksoten asiontipalvelu kertoo sinulle, että "Varaa aika viimeistään ...". Voit silti varata ajan myöhemmin, kun uusia ajanvarauskirjoja avataan.​

​Eksoten mediatiedotteet voit lukea ePressistä uutishuoneeltamme.​ 

Miten varaan ajan koronarokotukseen?​


Tarkasta ensin kuulutko ryhmään, jolle tällä hetkellä rokotteita tarjotaan. Tutustu sen jälkeen huolellisesti ajanvarausohjeisiin Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulla ja tarkasta onko vapaita aikoja saatavilla Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta. Luettuasi ohjeet ja tarkastettuasi riskiryhmien määritelmän Mikä on rokotusjärjestys -sivulta, siirtyä Eksoten asiointipalveluun varataksesi ajan​.
Ellei ajanvaraus Eksoten asiointipalvelun kautta ole mahdollista, voit varata ajan puhelimitse. Lisätietoja ja puhelinnumeron löydät Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.​

Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, voit tiedustella aikoja rokotusajanvarauspuhelinpalvelusta arkisin klo 9 – 16 05 352 2355 tai tulla ilman ajanvarausta Walk-in aikoina.
Ensimmäinen varattavissa oleva aika näkyy Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta.

Miten koronarokotukset edistyvät Etelä-Karjalassa​


​Pääset katsomaan Eksoten raportointinäkymää ja sekä siirtymään linkkien kautta valtakunnallisiin tilastoihin Miten koronarokotukset edistyvät Etelä-Karjalassa -sivulta​. Mikäli haluat seurata uusien rokotusryhmien arvioituja aloitusaikoja, näkyvät ryhmät Mikä on rokotusjärjestys​? -sivulla​.​​

Mitä rokotteita Eksotella käytetään?​

Eksotella käytössä olevat koronarokotteet näet Tietoa koronarokotteista -sivultamme.​ Mikäli haluat etsiä lisätietoa muiden verkkosivuilta, löydät linkkejä Mistä löydän lisätietoa koronarokotteista? -sivulta.

Mitä minun tarvitsee tietää ennen rokotusta?

Löydät ohjeet rokotukseen saapumisesta Mitä tietoa tarvitsen rokotukseen saapumisesta -sivultamme. Huolehdithan erityisesti, ettei sinulla ole infektio-oireita rokotukseen saapuessasi.

Rokotuspaikat voit tarkastaa Missä koronarokotuksia järjestetään -sivulta.

Miten perun jo varatun ajan?​

Ohjeet jo varatun ajan perumiseen tai siirtämiseen löydät Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.​​​

Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla?​

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa.

Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Koronavirusrokotteet aiheuttavat sivuvaikutuksia enemmän kuin mitä influenssarokotukset ovat aiheuttaneet. Lisätietoja koronarokotusten mahdollisista sivuvaikutuksista löydät Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla? -sivulta​​.

Jos tarvitsen todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, rokotuksesta tai sairastetusta taudista, mistä saan sen?

EU:n todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 14.7. alkaen. EU:n koronarokotustodistuksen on voinut saada Omakannasta 22.6. alkaen.​

EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista, kuten rokotevalmisteen nimi, viimeisimmän rokotteen antopäivä ja saatujen rokoteannosten määrä. Todistus on maksuton.

Jokainen rokotettu saa Omakannasta koronarokotustodistuksen, joka toimii koronapassina jatkossa, sen voi myös itse tulostaa.

Jos henkilö ei voi käyttää Omakantaa, tarvitaan Kansalliseen potilastietoarkistoon líittyen KanTa-suostumus, siitä informointi ja lupa tietojen luovuttamiseen. Suostumus allekirjoitetaan lähimmällä hyvinvointiasemalla.

 • Jos henkilö ei saa todistusta Omakannasta, hänen tulee soittaa numeroon 05 352 2355 ja pyydettävä tulostettua todistusta.
 • EU-koronatodistus on saatavilla terveydenhuollosta myös henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta.​​​
 • Rokotustodistuksen tulostaminen hyvinvointiasemilla vaatii henkilöltä allekirjoitetun luvan tietojen luovuttamiseen.

Todistuksen saa Omakannasta noudattamalla seuraavia ohjeita:

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Hae todistusta painamalla linkkiä "Avaa rokotustodistus (pdf)". Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
 4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. 

EU:n koronarokotustodistuksen voi esittää mobiililaitteelta tai tulostaa paperille. EU:n koronarokotustodistuksessa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Lue todistuksesta lisää THL:n sivuilta: THL / Koronatodistus​
OmaKanta: Usein kysyttyä ​koronatodistuksesta​

Jos tarvitset muun koronaan liittyvän todistuksen, katso lisätietoja:
Alueelliset toimintaohjeet -​​​sivulta kohdasta ​Tarvitsetko todistuksen?

Olen ​saanut jo k​oronarokotuksen, tarvitseeko minun noudattaa vielä voimassa olevia suosituksia?​

​Muistutamme, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni. Rokotteet ottamalla olet itse suojautunut koronavirukselta, mutta on hyvä huolehtia vielä muiden turvallisuudesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tiedottanut, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Valtakunnallisia ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Koronarokotteen saaneet iäkkäät ja riskiryhmäläiset ovat paremmassa suojassa koronalta, kun muistakin suosituksista pidetään edelleen kiinni. Läheisiin on tärkeää pitää yhteyttä, mutta lähikontaktit on pidettävä tällä hetkellä mahdollisimman vähissä. Lähikontakteissa on mahdollisesta rokotteen saannista huolimatta edelleen hyvä noudattaa pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa ja maskia.

Täy​d​ennämme lisää kysymyksiä ja vastauksia Usein​ kysyttyä Eksoten koronarokotuksista -sivulle​​


Ethän soita hyvinvointi- ja terveysasemillemme tiedustellaksesi henkilökohtaista rokotusaikaa, sillä​ puhelinpalvelumme ovat ruuhkautuneet kyselyistä. Jo annetut rokotusajat näkyvät asiointipalvelustamme. 


Share