Rokotusjärjestys ja rokotusten edistyminen Eksoten alueella
Jos olet yli 80-vuotias:
- Odota puhelua tai kirjettä Eksotelta. Rokotukset on aloitettu IsoKristiinassa Lappeenrannassa viikolla 4, ensin kutsutaan rokotuksiin yli 80-vuotiaita postinumeroalueelta 53100. Kutsuttavien aluetta laajennetaan rokotusten edetessä uusille alueille. Rokotukset aloitetaan Imatralla viikolla 7, rokotteiden saatavuuden mukaisesti.
- Rokotuksiin kutsutaan viikoilla 6-9 puhelimitse, viikolle 10 rokotusajat tullaan todennäköisesti antamaan jo kirjeitse.
Tiedote yli 80-vuotiaille lähetettävästä kutsukirjeestä ja automaattisesta varmistuspuhelusta
- Paperisesti lähetettävä kirje näkyy myös Eksoten asiointipalvelun kautta, jos olet tehnyt sähköisen asioinnin sopimuksen.
- Saat ohjeet rokotukseen saapumiseen kirjeitse tai puhelimitse.
- Mikäli saat varatun ajan kirjeitse, saat Eksotelta puhelun numerosta 09 4255 1266.
Lue lisää >>
- Saatuasi ajan rokotukseen, näet sen myös
Eksoten asiointipalvelusta, mikäli olet tehnyt sähköisen asioinnin sopimuksen ja sitoutunut sopimuksella muiltakin osin asioimaan sähköisesti.
- Jos haluat, että läheisesi näkee tarvittaessa puolestasi ajanvaraustietosi, tulee sinun huolehtia valtuudet kuntoon
Suomi.fi-palvelussa.
- Pysäköintiohje IsoKristiina (pdf):
pysakointiohje_isokristiina.pdf - Pysäköintiohje IsoKristiina (kuva):
pysakointiohje_isokristiina.png
Jos olet yli 80-vuotiaan omainen:
- Huolehdithan, että läheisesi pääsee rokotukseen. Mikäli epäilet läheisesi tarvitsevan apua rokotusajan vahvistamisessa, tutustu kirjeen sisältöön läheisesi kanssa.
- Näet läheisellesi varatun ajan Eksoten asiointipalvelusta, mikäli läheisesi on antanut sinulle valtuudet Suomi.fi-palvelussa. Lisätietoja ja linkki ylempänä tällä sivulla.
- Sinulla saattaa olla myös huoli, että tavoittaako Eksote läheisesi kirjeitse tai puhelimitse? Rokotusaika varmistetaan automaattipuhelulla puhelinnumerosta 09 4255 1266. Numero on hyvä saattaa myös läheisen tietoon. Kirjeessä on ohjeet automaattipuhelua varten sekä vuorosanat, jotka robotti puhelussa toistaa. Näin asiakas voi seurata puhelun etenemistä.
- Mikäli annettu aika ei sovi tai asiakas ei vastaa puheluun, siirtää robotti asiakkaan puhelinnumeron Eksoten soittolistalle, ja asiakas saa meiltä henkilökohtaisen puhelun. Puhelussa voidaan varata uusi aika ja keskustella asiakkaan tilanteesta.
- Mikäli läheisesi tarvitsee rokotukseen saapuessa saattajaa, voit hyvin olla hänen mukanaan rokotuksen ajan. Huolehdi silloin itsekin turvavälistä, käsihygieniasta ja kasvomaskista kirjeitse läheisellesi saapuneen tai puhelimessa annetun ohjeen mukaisesti.
Jos olet 16–69 -vuotias riskiryhmäläinen:
Jos olet alle 80-vuotias, etkä kuulu riskiryhmään:
- Odota kotona, sinuun ollaan yhteydessä, kun oma rokotusaikasi on tai saat lisätietoja, kun pystyt itse varaamaan ajan rokotukseen. Lisätiedot tulevat löytymään tältä sivulta sekä muun muassa paikallislehtien ilmoituksista ja sosiaalisen median kautta.
- THL on tarkentanut lääketieteellisiä riskiryhmiä koronarokotuksia varten 5.2.2021. Lue tiedote tästä >>
- Tulemme avaamaan sähköisen ajanvarauksen, kun rokotteita on enemmän saatavilla, mahdollisesti maaliskuun aikana.
- Mikäli sinulla on kysymyksiä koskien koronarokottamista, seuraa tätä verkkosivua. Päivitämme tänne ajankohtaisen tiedon.
- Pyrimme avaamaan koronarokotuksia varten neuvontanumeron mahdollisimman pian.
Rokotuspaikat
Eksoten koronarokotukset hoidetaan tällä hetkellä Lappeenrannassa ostoskeskus IsoKristiinassa sekä Imatralla ostoskeskus ToriGalleriassa, entisen Emotionin tiloissa. Molemmissa paikoissa on opastus rokotuspaikalle. Koronarokotteiden saatavuuden parantuessa rokotukset laajennetaan Eksoten muiden kuntien hyvinvointiasemille ja Lappeenrannassa Sammonlahteen, Joutsenoon ja Ylämaalle.
Rokotuspaikoille ei voi mennä kysymään vapaita rokotusaikoja, sillä ajanvarauskirjamme ovat täyteen varattuja. Tilaan ei voi myöskään saapua etukäteen, sillä odotustilaa ei ole saatavilla. Koronapandemian aikana on vältettävä kokoontumista ja ihmisjoukkojen syntymistä, joten saavu rokotukseen vain sinulle annettuna aikana.
Lappeenrannan IsoKristiinassa ja Imatran ToriGalleriassa rokotetaan myös ympäristökuntien rokotettavia ajanvarauksella. Rokotettavat kutsutaan rokotuksiin.
Imatra | ToriGalleria | Käynnissä ma–pe |
Joutseno | Joutsenohalli | Suunnitteilla |
Lappeenranta | IsoKristiina | Käynnissä ma–pe |
Lemi | Lemin hyvinvointiasema | Aloitus vko 8, yksittäisiä päiviä |
Luumäki | Luumäen hyvinvointiasema | Käynnissä, yksittäisiä päiviä |
Parikkala | Hyvinvointikeskus | Aloitus vko 8, yksittäisiä päiviä |
Rautjärvi | Rautjärven hyvinvointiasema | Aloitus vko 8, yksittäisiä päiviä |
Ruokolahti | Ruokolahden hyvinvointiasema | Aloitus vko 8, yksittäisiä päiviä |
Sammonlahti | Skinnarin koulun liikuntasali | Suunnitteilla |
Savitaipale | Vanha hyvinvointiasema | Aloitus vko 8, yksittäisiä päiviä |
Taipalsaari | Kunnantalo | Aloitus vko 9, yksittäisiä päiviä |
Rokotukseen saapuminen
Saavu rokotukseen oireettomana, käytä kasvomaskia ja huolehdi käsihygieniasta sekä yli kahden metrin turvavälistä. Rokotustilanteessa sinun tulee pystyä nopeasti ja helposti paljastamaan koko käsivartesi. Rokotus annetaan olkavarteen, joten hihan rullaaminen ylös ei riitä rokotustilanteessa. Tarvitset mukaan oman kasvomaskin sekä viivakoodillisen henkilökortin, Kela- tai ajokortin.
Odotusaika
Varaudu rokotuksen jälkeiseen odottamiseen. Koronarokotukseen kuuluu seuranta-aika, jolloin asiakkaan vointia tarkkaillaan. Rokotuksen jälkeen sinun tulee odottaa rokotustilassa noin 15 minuuttia rokottajan ohjeen mukaisesti.
Varmistettujen ajanvarausten vahvistaminen tai peruutus
Eksotelta lähetetään viikosta 8 alkaen rokotukseen kutsuttaville kirje tai tekstiviesti. Osa kutsutaan rokotuksiin edelleen soittamalla. Kirjeen vastaanottajat saavat automaattisen varmistuspuhelun, jossa varmistetaan, sopivatko kirjeessä esitetyt rokotusajat henkilölle. Tekstiviestin vastaanottajat saavat viestin mukana ohjeet rokotusajanvaraamiseen.
Mikäli joudut siirtämään tai perumaan varmistuspuhelulla vahvistetun ajan, ota yhteyttä numeroon 05 352 2355.
Rokotukset maksuttomia ja vapaaehtoisia
Koronarokotukset ovat sekä henkilöstölle että väestölle maksuttomia ja vapaaehtoisia. Kansalaisilta toivotaan mahdollisimman myönteistä suhtautumista rokotuksiin, vaikka rokotus saattaakin herättää epäröintiä. Rokotteista jaetaan tietoa niin Eksoten kuin valtakunnallisesti THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimean kautta. Rokotukset perustuvat laumasuojaan ja mitä useampi rokotuksen ottaa, sitä tehokkaampaa rokottaminen on.
Rokotustodistus
Suomessa valmistellaan sähköistä rokotustodistusta koronarokotteen saaneille.
Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) on käynnissä valmistelu sähköisen rokotustodistuksen käyttöönottamiseksi. Rokotustodistuksessa näkyisi tieto henkilön saamasta koronarokotteesta. Rokotetodistus rakentuisi Omakanta-palvelun varaan. Käytännössä koronarokotustiedot tallentuisivat Omakantaan, josta ihmiset näkisivät omat rokotustietonsa. Rokotustodistus voisi olla Omakannasta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, viivakoodi, QR-koodi tai näiden yhdistelmä ja se voitaisiin myös tulostaa paperille.
Lue lisää 5.2. julkaistusta tiedotteesta >>
Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla? Onko koronarokotteilla haittavaikutuksia?
Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset. Koronavirusrokotteet aiheuttavat sivuvaikutuksia enemmän kuin mitä influenssarokotukset ovat aiheuttaneet.
Odotettavissa olevat oireet, kuten paikallisreaktiot, ovat tavallisempia toisen mRNA-rokoteannoksen jälkeen. Adenovirusvektorirokotteilla paikallis- ja yleisoireita tulee enemmän ensimmäisen annoksen jälkeen kuin toisen annoksen jälkeen.
Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.
– Rokotteen saavat henkilöt ovat hyvin etuoikeutettuja. Itse pidän ohimeneviä sivuvaikutuksia pienenä hintana siitä immuniteetista, jonka rokotteesta saa. Sivuvaikutukset kärsimällä vähentää omaa riskiään sairastua koronaviruksen vakavaan tautimuotoon, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa myös harvinaisia vakavia allergisia reaktioita. Ensimmäisenä käyttöön otettujen mRNA-rokotteiden on raportoitu aiheuttaneen tällaisia reaktioita noin yhdelle 100 000:sta rokotetusta. Tämä on jonkin verran enemmän kuin rokotuksissa keskimäärin. Adenovirusvektorirokotteen aiheuttamat vakavat allergiset haitat ovat samaa luokkaa kuin muilla rokotteilla. Tällä hetkellä kymmenet miljoonat ihmiset länsimaissa ovat saaneet mRNA-rokotteen.
Yleensä valtaosa rokotteiden haittareaktioista tulee ilmi kuuden viikon sisällä rokottamisesta.
Lähde ja lisätietoa:
Rokotusneuvonnan puhelinpalvelu
Eksote on avannut oman koronarokotusneuvontaa antavan puhelinpalvelun. Eksoten koronarokotusneuvontaa antava puhelinpalvelu toimii maanantaista perjantaihin 9–16. Rokotusneuvontaa saa numerosta 05 352 2355.
Huomioithan, että neuvontanumerosta saat vain yleistä neuvontaa Eksoten alueen koronarokotuksista. Puhelinpalvelun kautta ei voi tällä hetkellä varata koronarokotusaikoja.