Koronavirusrokotukset Eksoten alueella

​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​(Päivitetty 2.8​​.2021)​​​​​

Huom! ​Koronasivuston alasivut löydät tietokoneella sivun vasemmasta reunasta tai mobiililaitteella valitse​malla Ohjekuva - valikkosivun oikeasta y​läreunasta​​.​

Ketä, millä ​ja missä rokotetaan?

Rokotamme tällä hetkellä kaikkia 16 vuotta täyttäneitä ja mukaan lukien riskiryhmiin kuuluvat sekä 12–16-vuotiaita riskiryhmään 1–2 kuuluvia. Katso käytössä olevat rokotteet Tietoa koronarokotteista -sivulta.

​12–15 -vuotiaan riskiryhmään 1–2 kuuluvan tulee täyttääSuostumus nuoren koronarokotukseen.pdf -lomake. Tulosta ja täytä ennen rokotusajanvarausta puh. 05 352 2355. 
Lisätietoja: THL suosittelee riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotusten aloittamista sekä Tietoa rokotuksesta 12–15-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville THL.
 
Voinko valita rokotteen itse? Mitä koronarokotteita eri ikäisille annetaan?
Lue lisää Eksoten sivulta: Tietoa koronarokotteista​ tai THL:n sivulta Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?
       
Eksoten alueen asukkaat voivat valita rokotuspaikaksi haluamansa rokotuspisteen. Katso lisätietoja missä koronarokotuksia järjestetään? -sivulta sekä milloin on seuraava vapaa aika? -sivulta. Rokotukset toteutetaan ensisijaisesti omassa sairaanhoitopiirissä. Lue lisää Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista - sivulta.

Mitä ajankohtaista on juuri nyt hyvä tietää koronarokotuksista​?​

5.8 torstaina klo 9 - 15.30 rokotamme Lappeenrannan IsoKristiinassa ja ilman ajanvarausta kaikkia 16 vuotta täyttäneitä ja vanhempia. Rokotamme: 1-rokotteita ja 2-rokotteita aikaistajia ilman erityistä syytä jos 2-rokotusaika on  ennen 27.8.

10.8 tiistaina klo 9.30 - 16.30 rokotamme Imatran ToriGalleriassa ilman ajanvarausta kaikkia 16 vuotta täyttäneitä ja vanhempia. Rokotamme: 1-rokotteita ja 2-rokotteita aikaistajia ilman erityistä syytä jos 2-rokotusaika on  ennen 1.9.

Ensimmäisen koronarokotteen saa Lappeenrannan IsoKristiinan rokotuspisteestä myös ilman ajanvarausta arkipäivisin klo 9:30–​14:30. Rokotukseen voivat tulla kaikki 16 vuotta täyttäneet eteläkarjalaiset.

Aikoja vapaana kaikille 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä 12–15 vuotiaiden riskiryhmiin 1–2 kuuluville.

​​HUOM! Joissakin kunnissa ajat voivat olla jo varattu. Tällaisissa tapauksissa voi halutessaan ajan varata toiselle Eksoten rokotuspisteelle.​

Kun olet rokotusvuorossa, kannattaa rokotusaika varata nopeasti. Tarkistathan vapaita aikoja viikoittain sähköisen asioinnin kautta. Vapautamme aikoja lisää rokotesaatavuuden mukaisesti.

2-rokotteet rokotetaan suunnitellusti 12 viikon päästä 1-rokotuksesta. Huomioithan tämän, kun teet lomasuunnitelmia. Odotamme että noudatat annettua 2-rokotusaikaa. Lääketieteellisistä syistä johtuen rokotusannosten väli voi olla lyhyempi. Rokotusväliä voidaan lyhentää myös painavasta syystä: riskiryhmiin 1–2 kuulumisen, ulkomaan työkomennuksen tai -opiskelujen takia, jos 2-rokotusaikoja on vapaana. 1-rokotteiden saatavuus turvataan, joten 2-rokotteen vaihdot ovat mahdollisia vain rokotteiden saatavuuden ja vapaiden aikojen mukaisesti. Mikäli 1-rokotteella on kiire, suosittelemme rokotteen ottamista ilman ajanvarausta IsoKristiinassa.​​

Mistä näen onko rokotusaikoja vapaana? Voit tarkastaa tiedon automaattisesti päivittyvältä Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta.

Mikäli haluat vaihtaa AstraZenecan rokotteen toiseen lue lisää Eksoten sivulta: Tietoa koronarokotteista

Jos olet saanut rokotteen muualla kuin Eksoten omassa rokotuspisteessa, toisessa kunnassa tai Terveystalon rokotuspisteessä, ota mukaan Ohjeet koronavirusrokotteen saaneelle, koska siinä näkyy rokotuspäivä ja käytetty rokote. Vaihtoehtoisesti voit tulostaa rokotustiedon Omakannasta. Näin voimme varmistaa, että saat oikean tehosterokotteen ja rokoteajankohta on oikea.

​​Rokotuskirjat avataan kahdeksi viikoksi kerrallaan sen mukaisesti, mitä tiedämme rokotteiden saatavuudesta. Kirjat ovat kerrallaan avoinna kaksi viikkoa ja uusia aikoja avataan viikoittain. Vaikka Eksoten asiontipalvelu kertoo sinulle, että "Varaa aika viimeistään ...". Voit silti varata ajan myöhemmin, kun uusia ajanvarauskirjoja avataan.​

​Eksoten mediatiedotteet voit lukea ePressistä uutishuoneeltamme.​ 

Miten varaan ajan koronarokotukseen?​


Tarkasta ensin kuulutko ryhmään, jolle tällä hetkellä rokotteita tarjotaan. Tutustu sen jälkeen huolellisesti ajanvarausohjeisiin Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulla ja tarkasta onko vapaita aikoja saatavilla Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta. Luettuasi ohjeet ja tarkastettuasi riskiryhmien määritelmän Mikä on rokotusjärjestys -sivulta, siirtyä Eksoten asiointipalveluun varataksesi ajan​.
Ellei ajanvaraus Eksoten asiointipalvelun kautta ole mahdollista, voit varata ajan puhelimitse. Lisätietoja ja puhelinnumeron löydät Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.​

Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Yritä myöhemmin uudelleen.​​​​
Ensimmäinen varattavissa oleva aika näkyy Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta.

Miten koronarokotukset edistyvät Etelä-Karjalassa​


​Pääset katsomaan Eksoten raportointinäkymää ja sekä siirtymään linkkien kautta valtakunnallisiin tilastoihin Miten koronarokotukset edistyvät Etelä-Karjalassa -sivulta​. Mikäli haluat seurata uusien rokotusryhmien arvioituja aloitusaikoja, näkyvät ryhmät Mikä on rokotusjärjestys​? -sivulla​.​​

Mitä rokotteita Eksotella käytetään?​

Eksotella käytössä olevat koronarokotteet näet Tietoa koronarokotteista -sivultamme.​ Mikäli haluat etsiä lisätietoa muiden verkkosivuilta, löydät linkkejä Mistä löydän lisätietoa koronarokotteista? -sivulta.

Mitä minun tarvitsee tietää ennen rokotusta?

Löydät ohjeet rokotukseen saapumisesta Mitä tietoa tarvitsen rokotukseen saapumisesta -sivultamme. Huolehdithan erityisesti, ettei sinulla ole infektio-oireita rokotukseen saapuessasi.

Rokotuspaikat voit tarkastaa Missä koronarokotuksia järjestetään -sivulta.

Miten perun jo varatun ajan?​

Ohjeet jo varatun ajan perumiseen tai siirtämiseen löydät Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.​​​

Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla?​

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa.

Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Koronavirusrokotteet aiheuttavat sivuvaikutuksia enemmän kuin mitä influenssarokotukset ovat aiheuttaneet. Lisätietoja koronarokotusten mahdollisista sivuvaikutuksista löydät Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla? -sivulta​​.

Jos tarvitsen todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, rokotuksesta tai sairastetusta taudista, mistä saan sen?

EU:n todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 14.7. alkaen. EU:n koronarokotustodistuksen on voinut saada Omakannasta 22.6. alkaen.​

EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista, kuten rokotevalmisteen nimi, viimeisimmän rokotteen antopäivä ja saatujen rokoteannosten määrä. Todistus on maksuton.

Jokainen rokotettu saa Omakannasta koronarokotustodistuksen, jonka voi myös itse tulostaa. Lisäksi toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan. Henkilöt, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua tai valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta. ​

Todistuksen saa noudattamalla seuraavia ohjeita:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä "Avaa rokotustodistus (pdf)". Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. 

EU:n koronarokotustodistuksen voi esittää mobiililaitteelta tai tulostaa paperille. EU:n koronarokotustodistuksessa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Lue todistuksesta lisää THL:n sivuilta: THL / Koronatodistus​
OmaKanta: Usein kysyttyä ​koronatodistuksesta​

Jos tarvitset muun koronaan liittyvän todistuksen, katso lisätietoja:
Alueelliset toimintaohjeet -​​​sivulta kohdasta ​Tarvitsetko todistuksen?

Olen ​saanut jo k​oronarokotuksen, tarvitseeko minun noudattaa vielä voimassa olevia suosituksia?​

​Muistutamme, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni. Rokotteet ottamalla olet itse suojautunut koronavirukselta, mutta on hyvä huolehtia vielä muiden turvallisuudesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tiedottanut, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Valtakunnallisia ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Koronarokotteen saaneet iäkkäät ja riskiryhmäläiset ovat paremmassa suojassa koronalta, kun muistakin suosituksista pidetään edelleen kiinni. Läheisiin on tärkeää pitää yhteyttä, mutta lähikontaktit on pidettävä tällä hetkellä mahdollisimman vähissä. Lähikontakteissa on mahdollisesta rokotteen saannista huolimatta edelleen hyvä noudattaa pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa ja maskia.

Täy​d​ennämme lisää kysymyksiä ja vastauksia Usein​ kysyttyä Eksoten koronarokotuksista -sivulle​​


Ethän soita hyvinvointi- ja terveysasemillemme tiedustellaksesi henkilökohtaista rokotusaikaa, sillä​ puhelinpalvelumme ovat ruuhkautuneet kyselyistä. Jo annetut rokotusajat näkyvät asiointipalvelustamme. 


Share