Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista

​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​​​​(Päivitetty 24.6.​2021)

Kysymykset on jaoteltu sivulle aihealueiden mukaan. Voit siirtyä aiheeseen klikkaamalla alla olevaa oikopolkua tai selaamalla sivua alaspäin.

Koronarokotteisiin ja -rokotuksiin liittyvät kysymykset
Eksoten asiointipalveluun, ajanvaraukseen sekä rokotusoikeuksiin liittyvät kysymykset
Rokotusjärjestykseen liittyvät kysymykset
Rokotuksen jälkeiseen aikaan liittyvät kysymykset

Muita koronaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia löydät Eksoten tietoa koronasta -sivulta.​

Koronarokotteisiin ja -​rokotuksiin liittyvät kysymykset


Voiko rokotteen ottaa, mikäli siitepölyallergia vaivaa?


Siitepölyallergia ei estä koronarokotteen ottamista, eikä allergiaoireiden vuoksi rokotusta tarvitse siirtää. On hyvä kuitenkin muistaa, että rokotukseen ei voi tulla, jos on koronavirusinfektioon viittaavia oireita. Koronatestiin tulee allergikkojenkin hakeutua matalalla kynnyksellä. Mikäli oireet ovat uusia tai epätyypillisiä ja sopivat infektioon, tulee välittömästi jäädä kotiin ja hakeutua koronatestiin. Koronavirustautia voi sairastaa myös oireettomana tai hyvin lieväoireisena.

Allergiaa vai koronaa? Lue lisää Eksoten tietoa koronasta -sivulta.​ 

Allergialääkitys ei estä koronarokotuksen ottamista.​

Voiko rokotteen ottaa, jos on raskaana, suunnittelee raskautta tai imettää?


Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen omalla rokotusvuorollaan rokotusjärjestyksen mukaisesti. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi ottaa myös raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Raskaana olevien koronarokottamisesta on tällä hetkellä vähän tutkimustietoa, mutta käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät anna viitteitä turvallisuushuolista. Maailmalla raskaana olevia on rokotettu jo paljon.

Rokotuksen ottaminen voi olla tarpeen erityisesti, jos raskaana olevalla on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin tai jos raskaana olevalla on suurentunut riski altistua koronavirukselle esimerkiksi työssään.

Koronarokotuksen voi ottaa myös imetyksen aikana. mRNA-rokotteen sisältämä lähetti-RNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja on epätodennäköistä, että sitä kulkeutuisi äidinmaitoon.

Lisätietoja: THL / Sopivatko koronarokotteet kaikille?​

Voiko koronarokotteen ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa?


Koronarokotteen 7 - 14 vuorokauden varoaika muihin rokotteisiin on poistunut. Kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa normaalien rokotusohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi TBE-rokotteen, eli punkkirokotteen, tai jäykkäkouristusrokotteen voi ottaa ilman varoaikaa koronarokotteeseen.

Olen lomalla Etelä-Karjalassa, voinko saada rokotukseni Eksotelta? Entä jos asun kesän Etelä-Karjalassa?


Rokotukset toteutetaan ensisijaisesti oman sairaanhoitopiirin alueella. Jos henkilö ei esim. lomailun takia pääse hakemaan toista rokoteannosta omasta sairaanhoitopiiristä, rokotusta siirretään ensisijaisesti eteenpäin.

Rokotteen voi saada muusta kuin omasta sairaanhoitopiiristä vain, jos oleskelu alueella on hyvin pitkäaikaista, rokotteen hakeminen omasta sairaanhoitopiiristä on hyvin haastavaa ja jos rokotus on mahdollista toteuttaa Eksoten alueella.

Rokotteet on jaettu kuntiin ja sote-alueille ihmisten kotikunnan perusteella eikä rokotteiden määrässä ole huomioitu alueen mökkiläisiä tai muita lomailijoita. Rokotusajat on Eksotessa tarkkaan laskettu huomioiden maakunnan väestö ja ikäryhmät. Näin ollen ulkopaikkakuntalaisten rokotusaikojen järjestäminen jo sovittujen rokotusaikojen väliin on hyvin vaikeaa. 

Tällä hetkellä Eksotella ei ole mahdollisuutta rokottaa kesäasukkaiden 1 tai 2 -rokotuksia, ellei henkilö ole siirtänyt terveydenhoitoaan Eksotelle.

Lisätietoja: THL / Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?
THL / Annosväleihin joustoa – rokotteet tulisi ottaa omassa kotikunnassa

Milloin koronarokotteen valinnanvapaus mahdollistuu yli 65-vuotiaille Eksoten alueella?


​Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 21.4. tehdyn linjauksen mukaan jatkossa 65-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille voidaan antaa myös mRNA-rokotteita (PfizerBiontech ja Moderna), jos rokotettava niin toivoo. THL:n tiedote aiheesta löytyy täältä. 

Lisätietoja vaihtamisesta löydät Eksoten Tietoa koronarokotteista -sivulta.

Kuinka monta rokotusannosta tarvitsen?


Perusrokotussarjaan kuuluu kaikissa nyt käytössä olevissa koronavirusrokotteissa kaksi rokotusta. Jälkimmäinen rokotus annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Jos tehosterokoteen antaminen viivästyy jostain syystä, tulee toinen annos antaa mahdollisimman pian. 

Lisätietoja: THL / ​THL on antanut linjaukset koronarokotteiden annosväleistä ja mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden käytöstä eri ikäryhmillä ​(18.5.2021)

Olen saanut koronarokotteen ulkomailla, kuinka toimin?


Mikäli olet saanut koronarokotteen ulkomailla, on tärkeää tietää minkä rokotteen olet saanut. Rokotusajanvarauksen voit tehdä soittamalla Eksoten koronarokotus ajanvarausnumeroon puh: 05 352 2355 (arkisin klo 9 - 16) ja kertoa aikaa varatessa milloin ja minkä rokotteen olet saanut. Näin varmistetaan tarvitsetko 2-rokotteen tai tehosteen. Ota rokotuksesta saamasi dokumentti mukaan rokotuspaikalle todistaaksesi saadut rokotteet. Tämä mahdollistaa rokotustietojen siirtymisen rokotusrekisteriin ja rokotustodistusta et voi kuitenkaan saada tässä tapauksessa Omakannasta. Jos olet saanut täyden rokotussarjan ulkomailla, niin saat rokotustodistuksen sieltä missä olet rokotettu.


Aiheutuuko koronarokotteesta haittavaikutuksia?


Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten punoitusta pistokohdassa, kuumeilua tai lihas- ja päänsärkyä. Rokote on erittäin tärkeä osa koronavirusepidemian selättämisessä, ja se osaltaan mahdollistaa paluun normaaliin. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Tutkimuksia eri rokotevalmisteiden antamisesta ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla tehdään Euroopassa parhaillaan. Niiden tuloksia odotetaan saataviksi kesällä. Britanniassa tehtävistä tutkimuksista on ilmennyt, että tavalliset ja ohimenevät haitat, kuten kuume, lihassärky ja väsymys, ovat kahta eri rokotevalmistetta saaneilla jonkin verran yleisempiä kuin samalla rokotteella rokotetuilla. 

Näissä tutkimuksissa ei ole tullut esiin vakavia turvallisuushuolia kahden rokotevalmisteen käytöstä. 
Myöskään kokemus ja aiempi tieto rokotteiden toiminnasta eivät anna aihetta huoleen rokotteiden turvallisuudesta tai tehosta. 

Lisätietoja: THL / Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat​

Kuinka paljon haittavaikutusilmoituksia COVID-19-rokotteista on tullut Suomessa?


Fimea julkaisee verkkosivuillaan tietoja COVID-19-rokotteiden haittavaikutusilmoituksista. Laajempi raportti haittavaikutusilmoituksista julkaistaan keskiviikkoisin.

Lisätietoja: Fimea / Usein kysytyt kysymykset ​

Milloin saa koronarokotuksia?


Rokotamme ajanvarauksella kaikki Eksotelle saapuneet rokotteet viiveettä kansallisesti annetun rokotusjärjestyksen mukaisesti. Tällä hetkellä rokotteiden saatavuudessa on haasteita koko Euroopan alueella. Tarkempia tietoja löydät Mikä on rokotusjärjestys​? -sivultamme

Linjaukset rokotusjärjestyksestä tekee kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR.​
Lisätietoja: THL / Rokotusjärjestys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät

Miten rokotusjärjestys on perusteltu?


Jotta rokotukset etenisivät mahdollisimman nopeasti ja joustavasti, peräkkäisiä ryhmiä rokotetaan limittäin. Seuraavan ryhmän rokotukset voidaan siis aloittaa, kun edellisen rokotukset ovat vielä käynnissä.

Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä.​

Siihen, milloin rokotusta tarjotaan millekin ryhmälle, vaikuttavat rokotteiden saatavuuden lisäksi myös rokotteen suojateho ja turvallisuus eri kohderyhmille sekä myyntiluvan ehdot muun muassa siitä, minkä ikäisille rokotetta voi antaa.

Koronarokotteita tarjotaan eri ryhmiin kuuluville rokotusjärjestyksen mukaisesti. Kun tietyn ryhmän rokotukset on aloitettu, ne jatkuvat niin pitkään kuin rokotuksille on tarvetta. Rokotuksen voi siksi saada vielä pitkään sen jälkeen, kun ensimmäinen mahdollisuus rokotuksen ottamiseen on tullut.

Oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi.

Lisätietoja: THL / Koronavirusrokotteet eli COVID-19 -rokotteet – ohjeita ammattilaisille sekä THL / Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?​ sekä THL / Rokotusjärjest​ys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät 

Eksoten asiointipalve​​luun, ajanvaraukseen​ sekä rokotusoikeuksiin liittyvät kysymykset


Mistä näen onko rokotusaikoja vapaana? Tarvitseeko minun kirjautua asian vuoksi Eksoten asiointipalveluun?


Voit katsoa Milloin on seuraava vapaa rokotusaika​ -sivulta onko aikoja tällä hetkellä vapaana. Sinun ei tarvitse kirjautua asiointipalveluun tämän vuoksi. Taulukossa näkyy paikkakunnittain seuraavat vapaat ajat tai tieto, ellei rokotusaikoja ole juuri nyt vapaana.

Jos taulukossa ​ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotusaikoja ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Yritäthän myöhemmin uudelleen, uusia rokotusaikoja avataan rokotteiden saa​tavuuden mukaisesti. ​
 

Asiointipalvelun etusivulla näkyy ajanvarausilmoitus. Voinko varata ajan koronarokotukseen?


Asiointipalvelun etusivulla oleva koronarokotusten ajanvarausilmoitus näkyy kaikille asiointipalvelun käyttäjille. Ilmoituksen lisätiedoissa on kirjattuna koronarokotukseen kyseisellä hetkellä oikeutettujen henkilöiden määrittely. Asiakkaan omalla vastuulla on tarkastaa, onko hän oikeutettu rokotukseen.

Jos asiakas on saanut ajanvarausohjeet koronarokotukseen tekstiviestillä, hänen ei tule varata aikaa Eksotelta. Asiakas ohjataan toimimaan tekstiviestissä annettujen ohjeiden mukaisesti. ​

Tunnistaako Eksot​​en asiointipalvelu sen, olenko oikeutettu rokotukseen?


Eksoten asiointipalvelussa on tehty rajaus asiakkaan iän mukaisesti, mutta oman rokotusoikeuden arvioiminen diagnoosin perusteella on asiakkaan omalla vastuulla. Rokotusajanvaraus näkyy asiointipalvelussamme kaikille ikäryhmiin kuuluville henkilöille, mutta on käyttäjän omalla vastuulla tarkastaa oma oikeutensa rokotukseen.

Pyydämme, että asiakkaat noudattavat rokotusjärjestystä, kun varaavat itse aikaa sähköisestä järjestelmästä. Mahdollisten väärinkäytösten vuoksi järjestelyjä voidaan tarvittaessa joutua muuttamaan.

​Riskiryhmien määritelmät voi tarkastaa Eksoten​ tai THL:n verkkosivuilta

Tarkastetaan​​ko rokotusoikeutta Eksoten rokotuspisteillä?


​Jos rokotettava henkilö on saanut Eksotelta kutsun rokotuksiin, emme tarkasta rokotusoikeutta, vain henkilöllisyyden. Mikäli rokotusoikeuden antanut diagnoosi on asiakkaan mielestä juuri viime aikoina poistunut, suosittelemme silti, että asiakas käyttää hänelle annetun rokotusajan diagnoosin mukaisen rokotusoikeuden kohdalla.

Jos rokotettava henkilö on varannut ajan Eksoten asiointipalvelun tai puhelinpalvelun kautta, teemme satunnaistarkastuksia rokotuspisteillä. Lääkärintodistusta ei tarvitse mukaan, oikeus rokotukseen voidaan tarkastaa asiakkaan läsnä ollessa Eksoten potilastietojärjestelmästä.

Miksi Eksoten ajanvarauskirjat ovat avoinna kaksi viikkoa kerrallaan?


Eksoten asiointipalvelussa lukee etusivulla "Varaa aika viimeistään...", koska ajanvarauskirjat voidaan avata vain kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Rokotuksia varten avataan ajanvarauskirjoja sen mukaisesti, miten tiedämme rokotteita saavamme. Rokotteiden saatavuudessa on valitettavasti edelleen haasteita koko Euroopan alueella. Ajanvarauskirjat voidaan täten avata aina vain kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi, sillä ajan voi varata myös myöhemmin.

Lisätietoja: 
THL / Koronavirus tilannekatsaus: Suomeen saapuneiden rokoteannosten ja arvioitu tulevien rokoteannosten määrä​​

Ole​​n saanut 1-rokotteen Terveystalolta, missä saan 2-rokotuksen?

​​

Ne jotka ovat saaneet 1-rokotuksen terveystalontoimipisteessä joko Lappeenrannassa tai Imatralla, saavat 2-rokotuksen sovitusti samassa paikassa. MIkäli sovittu aika ei käy esimerkiksi sairastumisen vuoksi, tulee varattu aika siirtää tai perua. Jos ajan siirto ei ole mahdollista, niin voit varata ajan Eksoten rokotuspisteestä.

Sain varattua ajan vain 1. rokotukseen. Mitä nyt?


Ellei toista aikaa saa Eksoten asiointipalvelun kautta varattua, varataan aika 1. rokotuksen yhteydessä.

Saako ajan varattua mihin tahansa paikkakunnalle? 


Kyllä, Etelä-Karjalassa asuvat henkilöt voivat tehdä ajanvarauksen vapaasti mille tahansa Eksoten rokotuspisteelle. 

Rokotamme kaikilla Eksoten alueen paikkakunnilla. Sähköinen ajanvaraus onnistuu kaikkiin Eksoten avoinna oleviin rokotuspisteisiin.​ Ajanvarauksen yhteydessä voi valita rokotuspaikan lisäksi rokotteen, mikäli iän puolesta siihen on mahdollisuus.

Ellei sähköinen ajanvaraus ole mahdollista, ota yhteyttä Eksotelle. Eksoten koronarokotusneuvonta- ja -ajanvarauspuhelin maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. ​

Eksoten asiointipalvelussa ei ​näy vapaita aikoja. Saanko ajan soittamalla?


Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Avaamme säännöllisesti uusia rokotusaikoja rokotteiden saatavuuden mukaisesti, joten yritä myöhemmin uudelleen.

Voit varata ajan myös muun kunnan alueelle. Lappeenrannan IsoKristiinassa ja Imatran ToriGalleriassa rokotetaan myös ympäristökuntien asukkaita ajanvarauksella.​

Miksi koronavirusrokote kannattaa ottaa?


Koronavirusrokote antaa suojaa SARS-CoV2 -viruksen aiheuttamaa COVID-19 -tautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan.

Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin koronarokotteet ehkäisevät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Virustautien kohdalla oireeton kantaja kuitenkin levittää virusta yleensä vähemmän kuin oireinen. Koronarokotteet tarjoavat suojaa koronavirustaudilta ja sen oireilta ja siksi rokottautumalla jokainen voi suojata paitsi itseään, todennäköisesti myös muita.

Yhdessä muiden torjuntatoimien kanssa rokotusten odotetaan auttavan merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin koko maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Lisätietoja: THL / Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?


Rokotusjärjestykseen liittyvät kysymykset

Olen yli 70-vuotias, enkä ole vielä saanut kirjeitse rokotuskutsua. Varaanko ajan itse?


Kaikki kirjeet rokotettaville on lähetetty. Postin jakelussa voi olla viiveitä. Ellei kirjettä ole vielä saapunut, on hyvä ottaa yhteyttä Eksoten rokotusneuvonnan puhelinnumeroon. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvaraus puhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.

Milloin Eksote rokottaa omaa tai yksityisten toimijoiden henkilökuntaa?


THL on todennut 19.2.2021, että ryhmään 2.2. kuuluvan henkilökunnan rokottamisen jatkaminen on tässä tilanteessa valtioneuvoston asetuksen vastaista ja uusien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvien ryhmien rokottaminen on keskeytettävä, kunnes rokotteiden saatavuus merkittävästi kohenee. Rokotteet tuli tuolloin kohdistaa ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.

THL tiedotti helmikuussa, että rokotusjärjestyksen kohtaan 2.2. palataan, kun tiedetään, milloin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotuksia voidaan jatkaa rokotteiden saatavuuden parantuessa. THL kertoi tarkentavansa myös rokotusjärjestyksessä seuraavia ryhmiä myöhemmin.

Jatkamme siis sekä Eksoten omien työntekijöiden että yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollontoimijoiden rokotuksia ja aloitamme heihin rinnastettavien työntekijöiden rokotukset​, kun iäkkäät ja muihin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt on saatu rokotettua. 

Lisätietoa: THL / Rokotusjärjestys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät ​

Valtioneuvosto on 16. huhtikuuta muuttanut asetusta vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista (ns. covid-19- rokotusasetus). Asetus täsmentää Suomen aiempaa rokotusjärjestystä. Samalla rokottajien joukkoa laajennetaan. Asetus tulee voimaan 19.4.2021.

Riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut ihmiset rokotetaan koko maassa ikäryhmittäin. Rokotukset toteutetaan iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä: 60–69-vuotiaat, 50–59-vuotiaat, 40–49-vuotiaat, 30–39-vuotiaat ja 16–29-vuotiaat.

​Lisätietoja:
STM / Rokotusjärjestystä täsmennetään – muutoksia myös rokotusten antamisoikeuteen


Miksi osa Eksoten alueen kunnista on rokotuskattavuudessa muita edellä?


Rokotuksia kohdennetaan Etelä-Karjalassa tasaväkisesti. Pienissä kunnissa rokotetaan vain yksittäisinä päivinä, jolloin pieniä hetkellisiä heittoja rokotuskattavuuden prosentuaalisiin tilastoihin tulee sekä ylös- että alaspäin. Seuraamme tilanteen etenemistä ja lisäämme tarvittaessa rokotuspäiviä paikkakunnille, joissa rokotuskattavuus on muita heikompi.


Rokotuksen jälkeiseen aikaan liittyvät kysymykset

Onko koronarokotteilla sivuvaikuksia?


Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen i​lmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten​ kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset. Koronavirusrokotteet aiheuttavat sivuvaikutuksia enemmän kuin mitä influenssarokotukset ovat aiheuttaneet.​ Lue lisää Eksoten sivuilta​​ tai THL / Koronarokotteiden turvallisuus ja ​mahdolliset haitat

Olen saanut ensimmäisen rokotukseni AstraZenecalla, mutta haluan toisen mRNA-rokotteella. Aiheutuuko ristiinrokottamisesta ylimääräisiä haittoja?


Tutkimuksia eri rokotevalmisteiden antamisesta ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla tehdään Euroopassa parhaillaan. Niiden tuloksia odotetaan saataviksi kesällä.

Britanniassa tehtävistä tutkimuksista on ilmennyt, että tavalliset ja ohimenevät haitat, kuten kuume, lihassärky ja väsymys, ovat kahta eri rokotevalmistetta saaneilla jonkin verran yleisempiä kuin samalla rokotteella rokotetuilla.

Näissä tutkimuksissa ei ole tullut esiin vakavia turvallisuushuolia kahden rokotevalmisteen käytöstä. Myöskään kokemus ja aiempi tieto rokotteiden toiminnasta eivät anna aihetta huoleen rokotteiden turvallisuudesta tai tehosta. 

Lisätietoja: THL / Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat​

Olen saanut jo koronarokotuksen, tarvitseeko minun noudattaa vielä voimassa olevia suosituksia?

Muistutamme, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni. 

Koronarokotus vähentää koronaviruksen erittymistä merkittävästi ja siten ehkäisee viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Rokotus ei kuitenkaan estä tartuntoja kokonaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)​ on tiedottanut, että ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa. 

Ensimmäisen koronarokokotuksen jälkeen on tärkeää edelleen pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Rokotusten alkamisen jälkeen vie vielä aikaa, ennen kuin väestötason immuunisuoja tautia vastaan on saavutettu ja epidemia on torjuttu. Huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä yskimällä ja niistämällä oikein jokainen auttaa torjumaan koronan lisäksi myös muita tarttuvia tauteja. Siksi niistä huolehtiminen on tärkeää aina.​

Koronarokotteen saaneet iäkkäät ja riskiryhmäläiset ovat paremmassa suojassa koronalta, kun muistakin suosituksista pidetään edelleen kiinni. Läheisiin on tärkeää pitää yhteyttä, mutta lähikontaktit on pidettävä tällä hetkellä mahdollisimman vähissä. Lähikontakteissa on mahdollisesta rokotteen saannista huolimatta edelleen hyvä noudattaa pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa ja maskia.

Lisätietoja: THL / Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?

Jos tarvitsen rokotustodistuksen, mistä sen saan?


Suomessa va​lmistellaan sähköistä rokotustodistusta koronarokotteen saaneille. Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) on käynnissä valmistelu sähköisen rokotustodistuksen käyttöönottamiseksi. 

STM, THL ja Kela tiedottavat (19.5.2021)​: Rokotustodistukset tulevat kansalaisille näkyviin Omakannassa vaiheittain

OmaKanta: Usein kysyttyä ​koronatodistuksesta​

Suomessa valmisteltavat Omakannan koronatodistukset otetaan käyttöön vaiheittain. Toukokuun lopulla käyttöön otetaan kansallinen todistus koronarokotuksesta, joka sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista.

Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Lisätietoja: STM / RokotustodistusShare