Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista

​​​
​​​​​​​​​​​​​​​(Päivitetty 11.5.​2021)

Kysymykset on jaoteltu sivulle aihealueiden mukaan. Voit siirtyä aiheeseen klikkaamalla alla olevaa oikopolkua tai selaamalla sivua alaspäin.

Koronarokotteisiin ja -rokotuksiin liittyvät kysymykset
Eksoten asiointipalveluun, rokotuksiin sekä rokotusoikeuksiin liittyvät kysymykset
Rokotusjärjestykseen liittyvät kysymykset
Rokotuksen jälkeiseen aikaan liittyvät kysymykset

Muita koronaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia löydät Eksoten tietoa koronasta sivulta.​

Koronarokotteisiin ja -​rokotuksiin liittyvät kysymykset


Milloin koronarokotteen valinnanvapaus mahdollistuu 65–69-vuotiaille Eksoten alueella?


​Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 21.4. tehdyn linjauksen mukaan jatkossa 65–69-vuotiaille voidaan antaa myös mRNA-rokotteita (PfizerBiontech ja Moderna), jos rokotettava niin toivoo. THL:n tiedote aiheesta löytyy täältä. Rokotteiden vaihtamisen mahdollisuuden osalta olemme noudattaneet THL:n antamia ohjeita. Lupa rokotteiden vaihtamiseen on viikosta 18 alkaen. 

Jos olet 65 vuotta täyttänyt tai vanhempi ja olet saanut ykkösrokotteena AstraZenecan, niin tehoste rokotuksessa käytetään myös AstraZenecaa. Rokotetta ei voi silloin vaihtaa toiseen. Tästä poiketaan vain, jos rokotteelle on ilmennyt jokin vasta-aihe, esimerkiksi ensimmäisestä rokotteesta on tullut jokin vakava allerginen reaktio.

Mikäli olet yli 65-​vuotias ja haluat Pfizerin / Modernan rokotteen, tulee sinun varata rokotusaika kaikki yli 50- vuotiaat ajanvarausosiosta.​ ​Yli 65-vuotiaat voivat tällä hetkellä valita myös AstraZenecan rokotteen.

Mikäli haluat vaihtaa AstraZenecan rokotteen toiseen, niin huomiothan, että jo varattu aika tulee perua. Jos olet varannut ajan sähköisesti, niin aika tulee perua sähköisen ajanvarauksen kautta ja varata samalla uusi aika sähköisesti. Rokotuspisteellä et voi vaihtaa rokotetta.​​ Lisätietoja: Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista

​Lisätietoja: THL / mRNA-koronarokotteita voidaan antaa toukokuusta lähtien kaikille rokotettaville ikäryhmille – AstraZenecan rokotteen ikäraja pysyy ennallaan

Aiheutuuko koronarokotteesta haittavaikutuksia?


Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten punoitusta pistokohdassa, kuumeilua tai lihas- ja päänsärkyä. Rokote on erittäin tärkeä osa koronavirusepidemian selättämisessä, ja se osaltaan mahdollistaa paluun normaaliin. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Lisätietoja: THL / Rokotteet ja koronavirus​

Kuinka paljon haittavaikutusilmoituksia COVID-19-rokotteista on tullut Suomessa?


Fimea julkaisee verkkosivuillaan tietoja COVID-19-rokotteiden haittavaikutusilmoituksista. Laajempi raportti haittavaikutusilmoituksista julkaistaan keskiviikkoisin.

Lisätietoja: Fimea / Usein kysytyt kysymykset ​

Milloin saa koronarokotuksia?


Rokotamme ajanvarauksella kaikki Eksotelle saapuneet rokotteet viiveettä kansallisesti annetun rokotusjärjestyksen mukaisesti. Tällä hetkellä rokotteiden saatavuudessa on haasteita koko Euroopan alueella. Tarkempia tietoja löydät Mikä on rokotusjärjestys​? -sivultamme

Linjaukset rokotusjärjestyksestä tekee kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR.​
Lisätietoja: THL / Rokotusjärjestys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät

Miten rokotusjärjestys on perusteltu?


Jotta rokotukset etenisivät mahdollisimman nopeasti ja joustavasti, peräkkäisiä ryhmiä rokotetaan limittäin. Seuraavan ryhmän rokotukset voidaan siis aloittaa, kun edellisen rokotukset ovat vielä käynnissä.

Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä.​

Siihen, milloin rokotusta tarjotaan millekin ryhmälle, vaikuttavat rokotteiden saatavuuden lisäksi myös rokotteen suojateho ja turvallisuus eri kohderyhmille sekä myyntiluvan ehdot muun muassa siitä, minkä ikäisille rokotetta voi antaa.

Koronarokotteita tarjotaan eri ryhmiin kuuluville rokotusjärjestyksen mukaisesti. Kun tietyn ryhmän rokotukset on aloitettu, ne jatkuvat niin pitkään kuin rokotuksille on tarvetta. Rokotuksen voi siksi saada vielä pitkään sen jälkeen, kun ensimmäinen mahdollisuus rokotuksen ottamiseen on tullut.

Oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi.

Lisätietoja: THL / Koronavirusrokotteet eli COVID-19 -rokotteet – ohjeita ammattilaisille sekä THL / Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?​ sekä THL / Rokotusjärjest​ys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät 

Eksoten asiointipalve​​luun sekä rokotusoikeuksiin liittyvät kysymykset


Asiointipalvelun etusivulla näkyy ajanvarausilmoitus. Voinko varata ajan koronarokotukseen?


Asiointipalvelun etusivulla oleva koronarokotusten ajanvarausilmoitus näkyy kaikille asiointipalvelun käyttäjille. Ilmoituksen lisätiedoissa on kirjattuna koronarokotukseen kyseisellä hetkellä oikeutettujen henkilöiden määrittely. Asiakkaan omalla vastuulla on tarkastaa, onko hän oikeutettu rokotukseen.

Jos asiakas on saanut ajanvarausohjeet koronarokotukseen tekstiviestillä, hänen ei tule varata aikaa Eksotelta. Asiakas ohjataan toimimaan tekstiviestissä annettujen ohjeiden mukaisesti. ​

Tunnistaako Eksot​​en asiointipalvelu sen, olenko oikeutettu rokotukseen?


Eksoten asiointipalvelussa on tehty rajaus asiakkaan iän mukaisesti, mutta oman rokotusoikeuden arvioiminen diagnoosin perusteella on asiakkaan omalla vastuulla. Rokotusajanvaraus näkyy asiointipalvelussamme kaikille ikäryhmiin kuuluville henkilöille, mutta on käyttäjän omalla vastuulla tarkastaa oma oikeutensa rokotukseen.

Pyydämme, että asiakkaat noudattavat rokotusjärjestystä, kun varaavat itse aikaa sähköisestä järjestelmästä. Mahdollisten väärinkäytösten vuoksi järjestelyjä voidaan tarvittaessa joutua muuttamaan.

​Riskiryhmien määritelmät voi tarkastaa Eksoten tai THL:n verkkosivuilta

Tarkastetaan​​ko rokotusoikeutta Eksoten rokotuspisteillä?


​Jos rokotettava henkilö on saanut Eksotelta kutsun rokotuksiin, emme tarkasta rokotusoikeutta, vain henkilöllisyyden. Mikäli rokotusoikeuden antanut diagnoosi on asiakkaan mielestä juuri viime aikoina poistunut, suosittelemme silti, että asiakas käyttää hänelle annetun rokotusajan diagnoosin mukaisen rokotusoikeuden kohdalla.

Jos rokotettava henkilö on varannut ajan Eksoten asiointipalvelun tai puhelinpalvelun kautta, teemme satunnaistarkastuksia rokotuspisteillä. Lääkärintodistusta ei tarvitse mukaan, oikeus rokotukseen voidaan tarkastaa asiakkaan läsnä ollessa Eksoten potilastietojärjestelmästä.

Miksi Eksoten ajanvarauskirjat ovat avoinna kaksi viikkoa kerrallaan?


Eksoten asiointipalvelussa lukee etusivulla "Varaa aika viimeistään...", koska ajanvarauskirjat voidaan avata vain kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Rokotuksia varten avataan ajanvarauskirjoja sen mukaisesti, miten tiedämme rokotteita saavamme. Rokotteiden saatavuudessa on valitettavasti edelleen haasteita koko Euroopan alueella. Ajanvarauskirjat voidaan täten avata aina vain kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi, sillä ajan voi varata myös myöhemmin.

Lisätietoja: 
THL / Koronavirus tilannekatsaus: Suomeen saapuneiden rokoteannosten ja arvioitu tulevien rokoteannosten määrä​​

Ole​​n saanut tekstiviestin Eksotelta. Voinko varata ajan asiointip​alvelusta?

​​

Riskiryhmään 2 kuuluu he​nkilöitä, jotka ovat saaneet tekstiviestin Eksotelta. Tekstiviestissä neuvotaan varaamaan ilmainen rokotusaika Terveystalolta. Tekstiviestin saaneilla henkilöillä ei ole oikeutta varata aikaa Eksoten omiin rokotuspisteisiin. Näin toimimalla vältämme päällekkäisiä ajanvarauksia.

Sain varattua ajan vain 1. rokotukseen. Mitä nyt?


Ellei toista aikaa saa Eksoten asiointipalvelun kautta varattua, varataan aika 1. rokotuksen yhteydessä.

Kuinka monta rokotusannosta tarvitsen?


Perusrokotussarjaan kuuluu kaikissa nyt käytössä olevissa koronavirusrokotteissa kaksi rokotusta. Jälkimmäinen rokotus annetan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Jos tehosterokoteen antaminen viivästyy jostain syystä, tulee toinen annos antaa mahdollisimman pian. 

Saako ajan varattua mihin tahansa paikkakunnalle? 


Kyllä, ajanvarauksen voi tehdä vapaasti mille tahansa Eksoten rokotuspisteelle. 

Rokotamme kaikilla Eksoten alueen paikkakunnilla. Sähköinen ajanvaraus onnistui ensin vain IsoKristiinan ja ToriGallerian rokotuspisteille, mutta 16.4.2021 alkaen ajanvaraus on onnistunut kaikkiin Eksoten avoinna oleviin rokotuspisteisiin.​

Ellei sähköinen ajanvaraus ole mahdollista, ota yhteyttä Eksotelle. Eksoten koronarokotusneuvonta- ja -ajanvarauspuhelin maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. ​

Eksoten asiointipalvelussa ei ​näy vapaita aikoja. Saanko ajan soittamalla?


Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Avaamme säännöllisesti uusia rokotusaikoja rokotteiden saatavuuden mukaisesti, joten yritä myöhemmin uudelleen. Voit varata ajan myös muun kunnan alueelle. Lappeenrannan IsoKristiinassa ja Imatran ToriGalleriassa rokotetaan myös ympäristökuntien asukkaita ajanvarauksella.​

Miksi koronavirusrokote kannattaa ottaa?


Koronavirusrokote antaa suojaa SARS-CoV2 -viruksen aiheuttamaa COVID-19 -tautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan.

Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin koronarokotteet ehkäisevät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Virustautien kohdalla oireeton kantaja kuitenkin levittää virusta yleensä vähemmän kuin oireinen. Koronarokotteet tarjoavat suojaa koronavirustaudilta ja sen oireilta ja siksi rokottautumalla jokainen voi suojata paitsi itseään, todennäköisesti myös muita.

Yhdessä muiden torjuntatoimien kanssa rokotusten odotetaan auttavan merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin koko maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Lisätietoja: THL / Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?Rokotusjärjestykseen liittyvät kysymykset

Olen yli 70-vuotias, enkä ole vielä saanut kirjeitse rokotuskutsua. Varaanko ajan itse?


Kaikki kirjeet rokotettaville on lähetetty. Postin jakelussa voi olla viiveitä. Ellei kirjettä 23.4. mennessä saavu, on hyvä ottaa yhteyttä Eksoten rokotusneuvonnan puhelinnumeroon. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvaraus puhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.

Milloin Eksote rokottaa omaa tai yksityisten toimijoiden henkilökuntaa?


THL on todennut 19.2.2021, että ryhmään 2.2. kuuluvan henkilökunnan rokottamisen jatkaminen on tässä tilanteessa valtioneuvoston asetuksen vastaista ja uusien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvien ryhmien rokottaminen on keskeytettävä, kunnes rokotteiden saatavuus merkittävästi kohenee. Rokotteet tuli tuolloin kohdistaa ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.

THL tiedotti helmikuussa, että rokotusjärjestyksen kohtaan 2.2. palataan, kun tiedetään, milloin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotuksia voidaan jatkaa rokotteiden saatavuuden parantuessa. THL kertoi tarkentavansa myös rokotusjärjestyksessä seuraavia ryhmiä myöhemmin.

Jatkamme siis sekä Eksoten omien työntekijöiden että yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollontoimijoiden rokotuksia ja aloitamme heihin rinnastettavien työntekijöiden rokotukset​, kun iäkkäät ja muihin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt on saatu rokotettua. 

Lisätietoa: THL / Rokotusjärjestys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät ​

Valtioneuvosto on 16. huhtikuuta muuttanut asetusta vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista (ns. covid-19- rokotusasetus). Asetus täsmentää Suomen aiempaa rokotusjärjestystä. Samalla rokottajien joukkoa laajennetaan. Asetus tulee voimaan 19.4.2021.

Riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut ihmiset rokotetaan koko maassa ikäryhmittäin. Rokotukset toteutetaan iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä: 60–69-vuotiaat, 50–59-vuotiaat, 40–49-vuotiaat, 30–39-vuotiaat ja 16–29-vuotiaat.

​Lisätietoja:
STM / Rokotusjärjestystä täsmennetään – muutoksia myös rokotusten antamisoikeuteen


Miksi osa Eksoten alueen kunnista on rokotuskattavuudessa muita edellä?


Rokotuksia kohdennetaan Etelä-Karjalassa tasaväkisesti. Pienissä kunnissa rokotetaan vain yksittäisinä päivinä, jolloin pieniä hetkellisiä heittoja rokotuskattavuuden prosentuaalisiin tilastoihin tulee sekä ylös- että alaspäin. Seuraamme tilanteen etenemistä ja lisäämme tarvittaessa rokotuspäiviä paikkakunnille, joissa rokotuskattavuus on muita heikompi.


Rokotuksen jälkeiseen aikaan liittyvät kysymykset

Onko koronarokotteilla sivuvaikuksia?


Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset. Koronavirusrokotteet aiheuttavat sivuvaikutuksia enemmän kuin mitä influenssarokotukset ovat aiheuttaneet.​ Lue lisää Eksoten sivuilta​​ tai THL / Koronarokotteiden turvallisuus ja ​mahdolliset haitat

​​Olen saanut jo koronarokotuksen, tarvitseeko minun noudattaa vielä voimassa olevia suosituksia?

Muistutamme, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tiedottanut, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Valtakunnallisia ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Koronarokotteen saaneet iäkkäät ja riskiryhmäläiset ovat paremmassa suojassa koronalta, kun muistakin suosituksista pidetään edelleen kiinni. Läheisiin on tärkeää pitää yhteyttä, mutta lähikontaktit on pidettävä tällä hetkellä mahdollisimman vähissä. Lähikontakteissa on mahdollisesta rokotteen saannista huolimatta edelleen hyvä noudattaa pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa ja maskia.

Jos tarvitsen rokotustodistuksen, mistä sen saan?


Suomessa va​lmistellaan sähköistä rokotustodistusta koronarokotteen saaneille. Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) on käynnissä valmistelu sähköisen rokotustodistuksen käyttöönottamiseksi. ​

Suomessa valmisteltavat Omakannan koronatodistukset otetaan käyttöön vaiheittain. Toukokuun lopulla käyttöön otetaan kansallinen todistus koronarokotuksesta, joka sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

​​Lue lisää 27.4. jul​kaistusta tiedotteesta (THL)
Lisätietoja: STM / RokotustodistusShare