Tietoa koronarokotteista

​​​​(Päivitetty 11.5.​2021)​​​​

​​​​Mitä​​ rokotteita Eksotella ja Suomessa tällä hetkellä käytetään?


Eksote käyttää tällä hetkellä koronarokotuksissa kolmea erilaista rokotetta. BioNTech-Pfizerin rokote on kauppanimeltään Comirnaty, Modernan rokote on kauppanimeltään Covid-19 Vaccine Moderna ja AstraZenecan rokote on kauppanimeltään Vaxzevria. 

BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteet ovat uudentyyppisiä mRNA-rokotteita.
THL:n sivuilta löydät lisätietoja mRNA-rokotteista
AstraZenecan rokote on adenovirusvektorirokote. 

​​Tällä hetkellä Modernan mRNA-rokotetta voidaan antaa 18 vuotta täyttäneille ja Biontech-Pfizerin rokotetta 16 vuotta täyttäneille. AstraZenecan adenovirusvektorirokotetta annetaan Suomessa vain 65 vuotta täyttäneille. 

​Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 21.4. tehdyn linjauksen mukaan jatkossa 65–69-vuotiaille voidaan antaa myös mRNA-rokotteita (PfizerBiontech ja Moderna), jos rokotettava niin toivoo. THL:n tiedote aiheesta löytyy täältä. Rokotteiden vaihtamisen mahdollisuuden osalta olemme noudattaneet THL:n antamia ohjeita. Lupa rokotteiden vaihtamiseen on tästä viikosta (18) alkaen. 

Jos olet 65 vuotta täyttänyt tai vanhempi ja olet saanut ykkösrokotteena AstraZenecan, niin tehoste rokotuksessa käytetään myös AstraZenecaa. Rokotetta ei voi silloin vaihtaa toiseen. Tästä poiketaan vain, jos rokotteelle on ilmennyt jokin vasta-aihe, esimerkiksi ensimmäisestä rokotteesta on tullut jokin vakava allerginen reaktio.

Mikäli olet yli 65-​vuotias ja haluat Pfizerin / Modernan rokotteen, tulee sinun varata rokotusaika kaikki yli 50- vuotiaat ajanvarausosiosta.​ ​Yli 65-vuotiaat voivat tällä hetkellä valita myös AstraZenecan rokotteen.

Mikäli haluat vaihtaa AstraZenecan rokotteen toiseen, niin huomiothan, että jo varattu aika tulee perua. Jos olet varannut ajan sähköisesti, niin aika tulee perua sähköisen ajanvarauksen kautta ja varata samalla uusi aika sähköisesti. Rokotuspisteellä et voi vaihtaa rokotetta.​​ Lisätietoja: Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista


Rokotevalikoima laajenee mahdollisesti myöhemmin, mikäli uudet rokotteet saavat myyntilupia Euroopassa.​


Eksotella rokotamme seuraavasti:​​

  • Pfizer/BionTech: rokotamme yli 16-vuotiaita, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa) 
  • Moderna: rokotamme yli 18-vuotiaita ja kotiin rokotettavia, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa) 
  • AstraZeneca: rokotamme yli 65-vuotiaita, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)​​​​

Koronarokotteet annetaan kahdella eri rokotuskerralla. Toisella rokotuskerralla annettavaa rokotetta ei toistaiseksi voi valita. 
  • Lähtökohtaisesti toisella rokotuskerralla annetaan samaa rokotevalmistetta kuin ensimmäisellä kerralla. 
  • Alle 65-vuotiaille, jotka ovat ensimmäisenä rokoteannoksena saaneet AstraZenecan rokotetta, annetaan toisena rokoteannoksena mRNA-rokotetta. 
  • 65 vuotta täyttäneelle rokotettavalle annetaan toisella rokotuskerralla samaa rokotetta kuin ensimmäisellä kerralla. Tästä poiketaan vain, jos rokotteen antamiselle on syntynyt jokin lääketieteellinen este, esimerkiksi jos ensimmäisestä annoksesta on tullut vakava allerginen reaktio. ​

​Rokotuksen ottaminen on aina vapaaehtoista. 


Mitä minun tarvitsee tietää AstraZenecan rokotteesta?​


THL on päättänyt, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan vain 65 vuotta täyttäneille. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.​ 


Lisätietoja: 

Share