Mikä on rokotusjärjestys?

​​​​​​​​​​​​​(Päivitetty 20.9.2021)

Rokotamme ajanvarauksella kaikki Eksotelle ​saapuneet rokotteet viiveettä kansallisesti annetun rokotusjärjestyksen mukaisesti. 
Rokotusvuoro määräytyy sen mukaan, minkä ikäinen rokotettava on rokotushetkellä.

Tällä hetkellä rokotettavat ryhmät voit tarkastaa helposti Eksoten koronarokotukset sivulta. Näet ryhmät myös alla olevasta taulukosta.

Sähköinen ajanvaraus on mahdollista rokotukseen oikeutetuille ryhmille Eksoten asiointipalvelun kautta. Emme soita enää Eksotelta rokotettaville.

Rokotuskirjat o​​vat kaksi viikkoa kerrallaan ja uusia aikoja avataan viikoittain. Jos asiontipalvelu kertoo sinulle, että "Varaa aika viimeistään ...". Voit silti varata ajan myöhemmin, oma rokotusaika ei voi mennä ohi. Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Yritä myöhemmin uudelleen.​​

Alla olevassa taulukossa kohdassa rokotuskattavauus näkyy yhden rokotusannoksen saaneiden prosentuaalinen määrä ryhmästä. Kokonaiskattavuutta voi tarkastella THL:n sivulta​. Linkki pääsivulle: ​COVID-19-rokotusten edistyminen.

​​​​​​​​​​Rokotusjärjestys ja arvioitu aikataulu ​Eksoten alueella

​​Rokotettavat ryhmät​Aloitettu​Aikataulu​Rokotuskattavuus
(1 rokoteannos)​
​Koronaan liitty​vää työtä tekevät sote-huollon ammattilaisetRokotukset aloitettu
Rokotukset aloitettu
​Aloitettu 29.12.2020​Noin 99%
​​Iäkkäät, sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen asukkaat ja työntekijätRokotukset aloitettu
Rokotukset aloitettu
​Aloitettu 12.1.2021​Noin 95%
Kotihoidon työntekijätRokotukset aloitettu
Rokotukset aloitettu
​Aloitettu 25.1.2021
​​Koton​a asuvat yli 80-vuotiaat Rokotukset aloitettu
Rokotukset aloitettu
​Aloitettu 29.1.2021​Noin 95%
​Eksoten asiakkaat, jotka eivät pysty liikkumaan pois kotoaan​Rokotukset aloitettu
Rokotukset aloitettu
Aloitettu 12​.2.2021
​75–79-vuotiaat
Rokotukset aloitettu​​Rokotukset aloitettu
​Aloitettu 3.3.2021​Noin 97%​​
​70–74-vuotiaat  Rokotukset aloitettu
Rokotukset aloitettu
Aloitettu 15.3.2021​Noin 95%
​Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavi​rustaudille erittäin voimaakkaasti altistava sairaus tai tila (Riskiryhmä 1)
​​ Rokotukset aloitettu​
​Aloitettu 24.2.2021​​​Sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa 
​Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila (Riskiryhmä 2)Rokotukset aloitettu​​Rokotukset aloitettu​Aloitettu 29.3.2021​Sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa / Osa ryhmästä 2 kutsutaan tekstiviestillä
65​69-vuotiaat Rokotukset aloitettu​Aloitettu 13.4.2021​Noin 92​%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa​​
​60–65-vuotiaat​Rokotukset aloitettu​

​​Aloitettu 19.4.2021

​Noin 92%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa
​55​5​9-vuotiaatRokotukset aloitettu​Aloitettu 28.4.2021Noin 90%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa​
​50​54-vuotiaat​Rokotukset aloitettu​

Aloitettu 4.5.2021

​​Noin 89%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa​
​4549-vuotiaatRokotukset aloitettu​Aloitettu 12.5.2021​Noin 86%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa​
​40–​44-vuotiaat
Rokotukset aloitettu

Aloitettu  25.5.2021

​​​Noin 84%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa​
​35​39-vuotiaat
Rokotukset aloitettu
​Aloitettu 27.5.2021Noin 80%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa​
​30–​34-vuotiaat
Rokotukset aloitettu

Aloitettu    3.6.2021

​​Noin 74%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa
​25​29-vuotiaat​
Rokotukset aloitettu
​Aloitettu 10.6.2021Noin 73%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa​
16–​24-vuotiaat
Rokotukse​t aloitettu

Aloitettu   10.6.2021

​Noin 81%, sähköinen ajanvaraus käynnissä Eksoten asiointipalvelussa
​12–​15-vuotiaat​​Rokotukset aloitettu

​Aloitettu 21.6.2021

72%
​​


 

Miten rokotusjärjest​ys määräytyy?


​​Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Rokotusvuoro määräytyy sen mukaan, minkä ikäinen rokotettava on rokotushetkellä.

Riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski saada vakava koronavirustauti, joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

THL on tuottanut Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää KRARia kuullen listauksen, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille henkilöille. Eksoten alueella noudetaan valtakunnallista rokotusjärjestystä.
Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon ja sen tavoitteena on tarjota koronarokotteita mahdollisimman oikeudenmukaisessa järjestyksessä niitä eniten tarvitseville.

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään: 

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet
Vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet.

Rokotukse​t etenevät ryhmissä eri tahtia rokotteiden saatavuuden mukaisesti. Eksotella rokotetaan pääsääntöis​esti Pfizerin&BioNTechin rokotteella sekä AstraZenecan rokotteella. Eksoten alueelle saadaan myös pieniä määriä Modernan rokotetta. Rokotteen helpomman liikuteltavuuden vuoksi Modernan rokotteella rokotetaan henkilöitä, jotka eivät pääse poistumaan kotoaan.​ Rokotteen valmistajaa ei voi itse valita. Lisätietoja rokotteista löydät Tietoa koronarokotteista -sivultamme.

 

Miten riskiryhm​ät on määritelty?

 
Tarkemman määrittelyn riskiryhmistä löydät THL:n sivuilta. THL on tuottanut Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää KRARia kuullen listauksen, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70 -vuotiaille henkilöille.

Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon ja sen tavoitteena on tarjota koronarokotteita mahdollisimman oikeudenmukaisessa järjestyksessä niitä eniten tarvitseville.

Siirry THL:n sivu​lle >>​​

 
Riskiryhmän 1 taustasairaudet 
– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

– Downin oireyhtym​ä


Riskiryhmän 2 taustasairaudet 
– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Uniapnea
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)​

 

Kansallisen linjauksen mukaisesti riskiryhmien kanssa samassa taloudessa asuvat eivät voi tulla rokotettaviksi, elleivät itse kuulu tähän riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan rokotuspisteellä Kela-kortilla tai muilla hoitoon liittyvillä dokumenteilla. Lue lisätietoja rokotusoikeuden tarkastamisesta Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivultamme​.

Ketä ei rokoteta?​​


 
  • BioNTech-Pfizerin rokotteella ei rokoteta alle 12-vuotiaita, Modernan rokotetta ei anneta alle 18-vuotiaille samasta syystä. AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille.

  • Henkilöä, jolla on kuumetta tai kuumeinen infektio. Tällöin rokotusaika tulee perua ja se siirretään. Katso ohjeet perumiseen Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivun lopusta​.​ ​

  • Jos henkilö on saanut anafylaktisen reaktion ensimmäisestä rokotteesta tai jostain sen ainesosasta. Varovaisuusperiaatteen mukaan rokotetta ei anneta raskaana olevalle kuin poikkeustapauksissa, koska kokemusta raskaana olevien rokottamisesta on tällä hetkellä vähän. 

  • BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteet eivät sovi henkilöille, joilla on polyetyleeniglykoli-allergia (PEG)

  • AstraZenecan rokote ei sovi henkilölle, jolla on polysorbaatti 80-allergia. 

  • Jos sinulla on aikaisemmin todettu aivolaskimotukos (sinustromboosi) tai hepariinihoidon aiheuttama tai siihen liittyvä verihiutaleiden vähyys (HIT), AstraZenecan rokote ei sovellu sinulle. Saat muun rokotteen. Tee ajanvaraus puhelimitse ja mainitse aikaisemmasta sairaudestasi /reaktiosta sekä ajanvaruksessa että rokotuspisteessä. ​Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle. 
 
​Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun rokotusarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana. Imetys ei estä rokottamista. 

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus pyritään antamaan vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai viikko sen jälkeen. Hoitava yksikkösi voi antaa näistä aikarajoista poikkeavat ohjeet.​

Koronarokotteen 7 - 14 vuorokauden varoaika muihin rokotteisiin on poistunut. Kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa normaalien rokotusohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi TBE-rokotteen, eli punkkirokotteen, tai jäykkäkouristusrokotteen voi ottaa ilman varoaikaa koronarokotteeseen.​


Vaalivirkailijoiden rokottaminen


Valtioneuvosto on tehnyt muutoksen asetukseen vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista. Asetus on tullut voimaan 19.4.2021 ja sillä lisätään koti- ja laitosäänestyksen terveysturvallisuutta. Asetuksessa ei tarkoiteta kuitenkaan kaikkia kuntien vaalivirkailijoita, vaan rokotusjärjestystä muutetaan siten, että se koskee vaalitoimikuntien jäseniä (puheenjohtajat, varapuheenjohtajat,​ jäsenet ja varajäsenet), jotka hoitavat koti- ja laitosäänestyksiä. 
Share