Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla? Onko koronarokotteilla haittavaikutuksia?

​​​
​(Päivitetty 2.6.2021)

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset. Koronavirusrokotteet aiheuttavat haittavaikutuksia enemmän kuin mitä influenssarokotukset ovat aiheuttaneet.

Odotettavissa olevat oireet, kuten paikallisreaktiot, ovat tavallisempia toisen mRNA-rokoteannoksen jälkeen. Adenovirusvektorirokotteilla paikallis- ja yleisoireita tulee enemmän ensimmäisen annoksen jälkee​n kuin toisen annoksen jälkeen. ​Paikallis- ja yleisoireet alkavat y​leensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

- Rokotteen saavat henkilöt ovat hyvin etuoikeutettuja. Itse pidän ohimeneviä haittavaikutuksia pienenä hintana siitä immuniteetista, jonka rokotteesta saa. Haittavaikutukset kärsimällä vähentää omaa riskiään sairastua koronaviruksen vakavaan tautimuotoon, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen. Rokote_haittavaikutukset.png​​​

Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa myös harvinaisia vakavia allergisia reaktioita. Ensimmäisenä käyttöön otettujen mRNA-rokotteiden on raportoitu aiheuttaneen tällaisia reaktioita noin yhdelle 100 000:sta rokotetusta. Tämä on jonkin verran enemmän kuin rokotuksissa keskimäärin. Adenovirusvektorirokotteen aiheuttamat vakavat allergiset haitat ovat samaa luokkaa kuin muilla rokotteilla. Tällä hetkellä kymmenet miljoonat ihmiset länsimaissa ovat saaneet mRNA-rokotteen.

Yleensä valtaosa rokotteiden haittareaktioista tulee ilmi kuuden viikon sisällä rokottamisesta.

Lähde ja lisätietoa:
THL / Koronarokotteiden turvallisuus ja ​mahdolliset haitat
FIMEA / Koronarokotteiden haittavaikutusilmoituksetShare