Matkustajille

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​(Päivitetty 11.1.2022)​

Nopeat muutokset​ COVID-19-epidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Tästä syystä THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä (Lue lisää: THL​).

Lue lisää koronarokotuksista Eksoten alueella: eksote.fi/koronarokotukset

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat koronavirustau​​dilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta sekä vähentävät oleellisesti infektioiden määrää ja tartuttavuutta. Suositus koskee kaikkia niitä matkustajia, joilla on mahdollisuus saada koronarokotus Suomessa.

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle, ja tilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Terveydenhoitopalveluiden saatavuus voi olla rajoitettua, karanteeneja voidaan määrätä ja ulkona liikkumista voidaan rajoittaa.

Kun matkustat, ole vastuullin​​en


Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia ja määräyksiä.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että kaikki maailman maat voivat edelleen asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan, eikä tosiasiallinen matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia.

Yhä useampi maa vaatii negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta koronasta tai todistusta koronarokotteen saamisesta maahanpääsyn edellytyksenä. Useimmissa maissa todistusta edellytetään maan omilla kielillä tai englanniksi. Matkalle lähtijän tulee itse selvittää todistuksiin liittyvät vaatimukset.

THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Ennen matkaa varmista myös matkavakuutuksesi voimassaolo ja kattavuus. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanne huomioiden.

 • Ulkoministeriö suosittelee ​aina tekemään matkustusilmoituksen ennen matkaa osoitteessa matkustusilmoitus.fi

Maahantulo Suomeen 6.9.​ alkaen (Rajavartiolaitos)

Mikäli päätät matkustaa ulkomaille, ota selvää Suomen ja kohdemaan maahantulon käytännöistä. Ohjeistukset saattavat muuttua nopeasti. Voit tarkastaa ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta. Maahantulon rajoitukset vaihtelevat suuresti maiden välillä.

​Matkustat omalla vastuullasi. Jos joudut ulkomailla sairaalahoitoon, se voi aiheuttaa ylimääräisiä kuluja ja vii​västyksiä. Varmista, että matkavakuutuksesi on voimassa ja riittävän kattava. Tarkasta vakuutuksen ehdot. Tee ulkoministeriölle matkustusilmoitus hätä- ja kriisitilanteita varten.

Matkustamiseen tarvittava testitodistus tulee hankkia yksityisestä terveydenhuollosta omalla rahalla. Huomioi, että todistus on voimassa 72 tuntia. Selvitä etukäteen, vaatiiko mahdollinen kuljetusyhtiö negatiivisen testituloksen, jotta pääset paluukyytiin Suomeen ja missä tällaisen testin tekeminen tarvittaessa ulkomailla onnistuu.

EU-kansalaiset voivat hankkia itselleen digitaalisen koronatodistuksen, joka kelpaa kaikkialla EU:ssa. Todistuksen saa sähköisesti suoraan Kelan Omakannasta www.kanta.fi/omakanta. Ennnen matkalle lähtöä matkustajan on ladattava todistus itselleen Omakannasta. Terveydenhuollon kuormitusta pyritään edelleen välttämään ja siksi kansalaisia ohjataan käyttämään ensisijaisesti Omakantaa. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, voivat pyytää koronatodistuksen Eksotelta.

Varaudu matkalla viivästyksiin ja siihen, että rajalla voi kulua runsaasti aikaa.

Älä matkusta sairaana. Jos sinulla on vähäisiäkin koronaviruksen oireita, hakeudu testiin ja pysy muuten kotona tai majoituspaikassasi. Jos tartuntatautilääkäri on asettanut sinut karanteeniin tai eristykseen, älä matkusta Suomesta pois tai Suomeen, ennen kuin karanteeni tai eristys on päättynyt.

Huolehdi matkakohteessa toimista, joilla voi estää koronavirustartuntoja. Vältä ihmisjoukkoja, pidä yli kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin, huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta sekä käytä kasvomaskia.

Käytä Finentry-palvelua (siirry palveluun), joka mahdollistaa sujuvan Suomeen paluun. Luo itsellesi tunnukset palveluun jo ennen lähtöäsi. Palvelusta voit mm. varata valmiiksi ajan matkan jälkeiseen koronavirustestiin. Tämä jouduttaa etenemistäsi rajanylityspisteillä.

Valtioneuvosto päättää Suomen sisä- ja ulkorajojen valvonnasta sekä maahantulon rajoituksista. Maahantulon rajoituksia on kiristetty, jotta koronavirusepidemia ja uudet virusmuunnokset eivät pääsisi leviämään.

Rajavartiolaitos tekee rajatarkastuksia ja päättää rajatarkastuksen yhteydessä matkustajan maahanpääsystä. Katso Rajavartiolaitoksen sivuilta tiedot siitä, kuka voi tulla Suomeen ja millä edellytyksillä. Maahantulo Suomeen 12.7. alkaen (Rajavartiolaitos).

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen. Tartuntatautilain mukaisesti sinun tulee huolehtia terveysturvallisuudesta. Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita ennen matkaa, sen aikana tai jälkeen, mene testiin ja vältä kontakteja, kunnes olet saanut negatiivisen testituloksen. Näin autat ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Lue lisää koronaviruksen oireista THL:n sivuilta. THL / Oireet ja hoito - koronavirus​​​

Suomeen palatessasi:​​


Korkean riskin maista​ saapuva maahantulija ohjataan rajanylityspaikalla terveystarkastukseen (1). Tartuntatautilain mukaan 12.7.2021 alkaen terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista. Järjestelyt vaihtelevat eri maahantulopisteillä.​Terveystarkastukseen kuuluu terveydenhuollon ammattilaisten tekemä haastattelu, yhteystietojen antaminen, sekä pyydettyjen suomen, ruotsin tai englanninkielisten todistusten esittäminen. (Siirry alueellisiin toimintaohjeisiin: Mistä saan todistuksen Eksoten alueella?​) Riskimaat ovat maita, joissa koronanvirustaudin ilmaantuvuus on yli 10 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana. Saapuessasi matalan riskin maista​, tarkasta ohjeet THL:n sivulta: THL / Matkustaminen.​

Kun sinulla ei ole korkean riskin maasta tullessasi vaadittavaa todistusta​ (katso tarvittavat todistukset THL:n sivulta: Lisätietoja: THL / Matkustaminen) sinut ohjataan terveystarkastuksessa koronavirustestiin (2) maahantulopisteen mukaan joko rajanylityspaikalla tai 24 tunnin sisällä muussa testauspisteessä käytäväksi sekä toiseen testiin 35 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Nämä testit ovat tartuntatautilain mukaan pakollisia.​​

Lisäksi terveysviranomaiset pyytävät sinulta yhteystietosi. Yhteystietojen perusteella oleskelu- tai asuinpaikkakuntasi tartuntatautilääkäri saa sinuun yhteyden mahdollisen positiivisen testituloksen tai altistumistilanteen ilmetessä. Yhteystietojen antaminen on pakollista.

Jos maahantulopisteellä ei voida järjestää koronavirustestiä, sinut ohjataan testiin sekä 24 tunnin sisällä että 72​120 tunnin kuluessa maahan tulemisesta. Nämä testit ovat tartuntatautilain mukaan pakollisia.

Huomaathan, että kaikki maahantulon yhteydessä Suomessa tehtävät koronavirustestit o​vat pakollisia tartuntatautilain väliaikaisten muutosten mukaan. Vaikka et saisi erillistä kutsua, sinun on mentävä testeihin. Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

Koronavirustartunnan itämisajaksi on arvioitu 114 päivää. Yleisimmin oireet ilmaantuvat noin 4​5 päivää tartunnasta. Ensimmäisen koronatestin negatiivinen tulos ei vielä tarkoita, että matkalla olisi välttynyt koronavirustartunnalta. 

Suomeen palattuasi sinun tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin (3). Lue kontaktien välttämisestä lisää alempaa sivulta.

 • Tartuntatautilain mukaan sinun tulee mennä toiseen koronatestiin (4) aikaisintaan 3-5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisesta, kun tulet korkean riskin maasta ja:
  • et ole sairastanut koronatautia.
  • et ole saanut hyväksyttyjä koronarokotuksia lainkaan.
  • sinulla ei ole negatiivista todistusta koronavirustestistä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista.
  • olet saanut vain yhden annoksen THL:n hyväksymästä rokotussarjasta, johon kuuluu kaksi annosta (olet saanut vain yhden annoksen THL:n hyväksymästä (THL:n suositus hyväksyttävistä rokotussarjoista Suomessa​) ​
 • ​​​Testi on tärkeä, jotta mahdollinen tartunta havaitaan ajoissa. Tämä auttaa ehkäisemään myös koronavirusmuunnosten leviämistä.​
 • Varaa aika testiin itse Finentryn kautta löytyvistä testauspaikoista. Jos oleskelu- tai asuinpaikkakunnallasi ei ole Finentryn toimipisteitä, ota yhteyttä oman kuntasi terveydenhuoltoon.
 • Maahantuloon liittyvät koronatestit ovat maksuttomia.

Milloin suositellaan vapaaehtoista kontaktien välttämistä muihin ihmis​iin?


​THL suosittelee vahvasti, että matkalta palaava välttää kontakteja, kunnes on saanut negatiivisen koronatestiluloksen 35 vuorokautta (72120 tuntia) maahan saapumisen jälkeen tehdystä testistä.​

Suositus välttää kontakteja ko​skee myös aikuisten kanssa matkalta palaavia vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneitä silloin, kun aikuisten on lain mukaan osallistuttava koronatesteihin maahantulon yhteydessä. Matkalta palanneet lapset eivät voi tällöin palata heti varhaiskasvatukseen, esiopetukseen tai kouluun.

Jos aikuisilta ei vaadita koronatestejä, ei suositus välttää kontakteja koske heitä eikä myöskään mukana matkustavia lapsia. Matkalta palann​eet lapset voivat tällöin palata heti varhaiskasvatukseen, esiopetukseen tai kouluun.

Koronatesteihin ei tarvitse maahantulon yhteydessä osallistua, jos palaa Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä.

Muista kuin matalan riskin maista saapuvien ei tarvitse osallistua testeihin, jos heillä on luotettava todistus täydestä COVID-19-rokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista.​

Suosittelemme että vältät kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin. Kontaktien välttäminen on vapaaehtoista. Se on kuitenkin erityisen tärkeää, jotta koronaviruksen muunnokset eivät pääsisi leviämään.

 • ​THL suosittelee vahvasti, että pysyt sisällä, etkä käytä julkisia liikennevälineitä, mene työpaikallesi, kauppaan, harrastuksiin tai muualle kodin ulkopuolelle. Sinun kannattaa sopia työnantajasi kanssa, miten toimit, jotta voit välttää kontakteja.
 • Vahva suositus kontaktien välttämisestä koskee niitä aikuisia, joiden tulee mennä koronatestiin rajalla tai 24h kuluessa maahan saapumisesta sekä niitä, joiden tulee mennä toiseen testiin 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisesta.
 • THL suosittelee, että myös aikuisten kanssa matkustavat vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneet lapset noudattavat samoja ohjeita kuin aikuiset matkalta palatessaan. ​Lasten ei myöskään tulisi mennä varhaiskasvatukseen, esiopetukseen tai kouluun sillä aikaa, kun aikuiset odottavat negatiivisia testituloksia.
 • Matkalta palaavien tulisi välttää kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin siihen asti, kunnes 35 päivää matkan jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen.
 • Välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynti, on sallittua. Silloin pitää muistaa säilyttää riittävät turvavälit ja käyttää kasvomaskia. ​​
 • Jos joudut olemaan tekemisissä muiden ihmisten kanssa, pidä riittävä turvaväli ja käytä kasvomaskia ajantasaisten suositusten mukaisesti. Noudata muutenkin terveysviranomaisten antamia ohjeita.​


Share