Matkustajille

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
(Päivitetty 18.6.2021)

Suosittelemme välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille sekä tarpeetonta matkustamista Suomessa kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueille.


​Mikäli päätät matkustaa ulkomaille, ota selvää Suomen ja kohdemaan maahantulon käytännöistä. Ohjeistukset saattavat muuttua nopeasti. Voit tarkastaa ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta. Maahantulon rajoitukset vaihtelevat suuresti maiden välillä.

​Matkustat omalla vastuullasi. Jos joudut ulkomailla sairaalahoitoon, se voi aiheuttaa ylimääräisiä kuluja ja vii​västyksiä. Varmista, että matkavakuutuksesi on voimassa ja riittävän kattava. Tarkasta vakuutuksen ehdot. Tee ulkoministeriölle matkustusilmoitus hätä- ja kriisitilanteita varten.

Matkustamiseen tarvittava testitodistus tulee hankkia yksityisestä terveydenhuollosta omalla rahalla. Huomioi, että todistus on voimassa 72 tuntia. Selvitä etukäteen, vaatiiko mahdollinen kuljetusyhtiö negatiivisen testituloksen, jotta pääset paluukyytiin Suomeen ja missä tällaisen testin tekeminen tarvittaessa ulkomailla onnistuu.

Varaudu matkalla viivästyksiin ja siihen, että rajalla voi kulua runsaasti aikaa.

Älä matkusta sairaana. Jos sinulla on vähäisiäkin koronaviruksen oireita, hakeudu testiin ja pysy muuten kotona.

Huolehdi matkakohteessa toimista, joilla voi estää koronavirustartuntoja. Vältä ihmisjoukkoja, pidä yli kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin, huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta sekä käytä kasvomaskia.

Käytä Finentry-palvelua (siirry palveluun), joka mahdollistaa sujuvan Suomeen palun. Luo itsellesi tunnukset palveluun jo ennen lähtöäsi. Palvelusta voit mm. varata valmiiksi ajan matkan jälkeiseen koronavirustestiin. Tämä jouduttaa etenemistäsi rajanylityspisteillä.

Suomeen palatessasi edessä on seuraavat neljä asiaa:

Riskimaista saapuva maahantulija ohjataan rajanylityspaikalla terveystarkastukseen (1). Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaan terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista. Terveystarkastukseen kuuluu terveydenhuollon ammattilaisten tekemä haastattelu, yhteystietojen antaminen, pyydettyjen todistusten (Siirry alueellisiin toimintaohjeisiin: Mistä saan todistuksen Eksoten alueella?​) Riskimaat ovat maita, joissa koronanvirustaudin ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.

Sinut ohjataan rajalla koronavirustestiin (2), mikäli sinulla ei ole todistusta alle 72 h vanhan negatiivisen koronatestin tuloksesta, tai todistusta täydestä koronarokotesarjasta tai todistusta viimeisen 6 kuukauden aikana sairastetusta koronasta. Lisätietoja: THL / Matkustaminen

Lisäksi terveysviranomaiset pyytävät sinulta yhteystietosi. Näin oleskelu- tai asuinkuntasi tartuntatautilääkäri voi ohjata sinut toiseen koronatestiin 72 tunnin päästä ja tietojasi voidaan käyttää tartunnanjäljityksessä. Yhteystietojen antaminen on pakollista. 

Suomeen palattuasi sinun tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin (3).

  • Mene toiseen koronatestiin (4) aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Varaa aika testiin. Jos asut Etelä-Karjalassa soita joko p. 116 117 (Eksote) tai varaa testi ​Finentryn kautta sieltä löytyvistä testauspaikoista. Jos asut muualla kuin Etelä-Karjalassa varaa aika Finentrystä tai ota yhteyttä oman kuntasi terveydenhuoltoon.
  • Maahantuloon liittyvä toinen koronatesti on maksuton.

  • Jos et mene toiseen testiin, sinun pitää pysyä omaehtoisessa karanteenissa 14 vuorokauden ajan maahantulosta. Pysy o​​maehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassasi, kunnes olet saanut toisen testin tuloksen.
  • Ohjeet omaehtoiseen karanteeniin löydät THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia


Share