Eksote lahjoitti poistettavia sairaalatarvikkeita avustustyöhön

Julkaistu: 29.1.2016 15:50
Päivitetty: 29.1.2016 15:54

​Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) työelämäosallisuutta tukevien palvelujen henkilöstö ja asiakkaat kunnostivat yhteistyössä poistettavista sairaalatarvikkeista lahjoituksen humanitääriseen avustustyöhön. Tammikuun puolivälissä lähti rekka Puolaan munkkiluostariin mukanaan sairaalasänkyjä, rollaattoreita, pyörätuoleja ja kainalosauvoja.

Eksoten Työpaja Parkin henkilöstö keksi kierrättää roskiin meneviä sairaalatarvikkeita kunnostamalla niitä avustustyöhön. Eksoten kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat ja ohjaajat pesivät ja kokosivat lahjoitettavia sänkyjä Taipalsaarella kahtena päivänä ennen avustuslähetyksen noutoa. Rekka saapui Puolasta hakemaan tarvikkeet Pyhän Serafim Sarovilaisen munkkiluostariin ja asiakkaat ja ohjaajat pakkasivat lahjoitukset kyytiin. Luostari vastasi kuljetuksista, kustannuksista ja avustustarvikkeiden jakamisesta eteenpäin.

Sairaalatarvikkeista on pulaa Venäjällä, Puolassa ja Baltian maissa. Eksoten Työpaja Parkin työpajakoordinaattori on saanut yhteydenottoja useammalta taholta siitä, että avustusjärjestöt ottaisivat kierrätystavaraa vastaan.

Tällaisesta toiminnasta on hyötyä sekä organisaatiolle että kuntalaiselle. Jos poistettavista kierrätyskelpoisista tavaroista pidettäisiin säännöllisesti kirjaa ja niitä annettaisiin eteenpäin, saataisiin varastoihin lisää toivottua säilytystilaa. Kierrätystoiminnan laajeneminen voisi tuoda myös lisää kuntouttavan työtoiminnan paikkoja kuntalaisille.

Tiedon levittäminen tällaisesta toimintamallista on tärkeää, jotta avustukseen sopivat tavarat eivät päätyisi kaatopaikalle. Tavaroita on mahdollista korjata eri työpajoilla, metalliosia esimerkiksi Joutsenon Pajalla ja Työpaja Parkissa muun muassa rollaattoreiden viallisia jarruja.

Avustuslähetystä valmistaneilla kuntouttavan työtoiminnan asiakkailla oli myönteisiä ajatuksia tällaisesta toiminnasta. Hyvin alkaneen yhteistyön toivotaan jatkuvaan Lappeenrannan ev.lut. seurakunnan ja muiden tahojen kanssa, sekä niiden ohjaajien ja asiakkaiden kanssa, jotka haluaisivat olla tällaisessa toiminnassa mukana. Eksote jatkaa toimintamallin kehittämistä ja lisää tiedotusta omille yksiköilleen avustustyöhön soveltuvien tarvikkeiden kierrätysmahdollisuuksista.​​Share