Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti 2015 on julkaistu

Julkaistu: 10.3.2016 8:50
Päivitetty: 10.3.2016 8:55

Sukupuolitautien ja tuberkuloosin määrät olivat Eksoten alueella edellisten vuosien tasolla. Myös klamydiatartuntoja on entinen määrä, mutta kaikkein nuorimpien naisten osuus on selvästi vähenemässä. HIV-tartunnan voi Eksotessa testata nimettömänä. Hepatiitti C-tapauksia on edelleen runsaasti. Kevään aikana alkavassa projektissa pureudutaan entistä paremmin C-hepatiitin kartoitukseen ja hoitoon.

Tuberkuloosin suhteen vuosi oli tavallinen. Löydökset olivat lähinnä keuhkotuberkuloosia. Turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä ei ole merkittävästi lisännyt tuberkuloosin määrää Etelä-Karjalassa.

Sukupuolitautien määrä oli tavanomainen

Tippureita oli vain yksi Vietnamista saatu tartunta. Kuppaa havaittiin kahdeksalla potilaalla, joista vain yksi oli saanut tartunnan Suomessa. Sukupuoliteitse leviävän klamydiainfektion laboratoriodiagnoosien määrä oli suurin piirtein ennallaan eli 243 tapausta. Potilaista 54 % oli naisia, mutta ilahduttavasti klamydia on kuitenkin merkittävästi vähentynyt kaikkein nuorimmilla eli 15–19 -vuotiailla naisilla.

Uusia HIV-tapauksia havaittiin kolme kappaletta. Yksi sairastuneista oli saanut tartunnan Suomessa. Hyvis.fi-sivustolla voi käydä nimettömänä testaamassa, onko saanut sukupuolitautitartunnan. Nimettömänä tehtävät HIV-testit ovat saatavilla Eksoten terveys-ja hyvinvointiasemilla, mutta näihin testeihin hakeutuminen on hiipunut. Hyvis.fi-sivuston kautta 144 henkilöä kävi tarkistuttamassa sukupuolitautitilanteensa, HIV-infektio mukaan lukien.

Hepatiitti C-tapauksia on edelleen runsaasti

Eksoten päihdehuollon, gastroenterologian yksikön ja infektioyksikön yhteistyönä käynnistyy keväällä 2016 C-hepatiittiprojekti, jonka tarkoituksena on löytää diagnosoimattomia potilaita sekä kartoittaa ja tehdä hoitosuunnitelma aikaisemmin diagnosoiduille C-hepatiittitartunnan saaneille henkilöille. Samalla heitä saatetaan tarvittaessa myös päihdehoidon piiriin. Erityisesti pyritään löytämään korkean riskin potilaita.

LIITE  Tartuntatautiraportti 2015.pdfShare