Imatralla muutoksia ikäihmisten asumispalveluiden vuokriin ja hoitomaksuihin

Julkaistu: 18.2.2016 8:15
Päivitetty: 18.2.2016 8:20

Eksoten ja Imatran kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden vuoden vaihteessa tapahtunut yhdistyminen aiheuttaa muutoksia ikäihmisten asumisyksiköiden vuokriin ja maksukyvyn mukaan määräytyviin hoitomaksuihin. Yleisellä tasolla vuokrat nousevat ja hoitomaksut laskevat. Uudet maksut astuvat voimaan toukokuuna alussa.

Imatran ja Eksoten asiakasmaksumallit ovat erilaiset. Ne on yhtenäistettävä, jotta tasavertaisuus asiakkaiden välillä toteutuu. Imatran mallissa hoitomaksu on painottunut enemmän kuin vuokra.

Hoitomaksut ovat Imatralla perustuneet asiakkaan bruttotuloihin ja vähennyksenä huomioitu henkilökohtainen käteen jäävä käyttövara on ollut 190 euroa kuukaudessa.
– Eksotessa hoitomaksu lasketaan nettotuloista ja vähennyksenä huomioitava henkilökohtainen käyttövara on 165 euroa kuukaudessa, toteaa hoiva- ja palveluasumisen päällikkö Miia Inna Eksotesta.

Imatralla asuntopalvelut tuottaa edelleen Imatran YH-Rakennuttaja Oy. Vuokrat koostuvat hoito- ja pääomamenoista. Vuokrat on laskettu omakustannusperiaatteella. Asuntokohtaiset vuokrat sisältävät yhteisten tilojen osalta neliöiden jyvitykset.
– Vuokran määrä on enintään Valtioneuvoston vahvistama asumismenojen enimmäismäärä, jonka Kela hyväksyy asumistuen laskentaperusteeksi, selvittää isännöitsijä Eila Ylönen Imatran YH-Rakennuttajasta.

Useimmilla asumispalveluiden asiakkailla vuokrat tulevat nousemaan, mutta hoitomaksut sen sijaan laskemaan. Uudet maksut, sekä hoitomaksut että vuokrat, astuvat voimaan 1.5. alkaen. Asiakkaille ilmoitetaan helmikuun lopussa henkilökohtaisesti kirjeellä uusista vuokrista ja Eksoten asiakasmaksuperusteista.Share