Yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö aloittaa Eksotessa

Julkaistu: 29.2.2016 9:00
Päivitetty: 29.2.2016 9:04

Eksotessa aloittaa maaliskuun alussa 24/7 toimiva yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö. Toiminta on Suomessa uutta. Kyseessä ei ole perinteinen ambulanssi, vaan yhden ensihoitajan yksikkö, joka pystyy arvioimaan potilaan hoidon tarpeen ja hoitamaan potilaan kotona monet niistä toimenpiteistä, jotka hoitaja tekee sairaalassa päivystyspoliklinikalla, sekä ohjaamaan potilaan tarvittaessa jatkohoitoon.

Kaikissa päivystyksellisissä tilanteissa ei ole järkevää soittaa ambulanssia tai mennä sairaalan päivystykseen odottamaan. Nenäverenvuoto, selkäkipu, virtsaumpi ja monet muut vaivat voivat vaatia päivystyksellistä hoitoa, jonka voi antaa yksi hoitaja potilaan kotona. Kotona käyvä hoitaja voi myös ottaa verikokeita ja huolehtia suonensisäisestä lääkityksestä yölläkin, jolloin potilaan ei tarvitse mennä sairaalaan lainkaan tai hän voi kotiutua sieltä nopeammin. Näin potilaan etu toteutuu nykyistä paremmin.

Eksotessa 1.3. aloittavassa yhden hengen liikkuvassa päivystysyksikössä työskentelee ympäri vuorokauden kaikkina päivinä ensihoitaja, jolla on myös sairaanhoitajan koulutus ja pitkä työkokemus. Yksikkö on osa Eksoten Päivystys olohuoneessa – hanketta, jossa kehitetään uudenlaista kotona asumista tukevaa toimintamallia. Yksikön toiminta on Suomessa uutta. Vastaavaa toimintaa on aloitettu Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Savossa. Eksotessa yksikkö ei kuitenkaan ole ambulanssi yhdellä hoitajalla, vaan kyseessä on uusi toimintamalli, jossa lisäkoulutettu henkilöstö toimii osana palveluketjua muiden kotiin vietävien palveluiden kanssa. Toiminnan kanssa aloitetaan samaan aikaan myös vaikuttavuusarviot sekä asiakas- ja sidosryhmätyytyväisyyskyselyt.

Lääkäri tukee etänä

Liikkuvassa yksikössä on hyvät välineet ja laitteet. Yhteys etälääkäriin on keskeistä. Lääkäriin on mahdollista saada yksiköstä myös videoyhteys. Tämä mahdollistaa diagnoosin, lääkityksen, lääkityksen muuttamisen ja monien toimenpiteiden tekemisen potilaan kotona. Myös jatkohoito voidaan suunnitella samalla siten, että potilaan ei tarvitse itse hoitaa ajanvarauksia terveysasemalle, laboratorioon tai röntgeniin. Yksikössä käytetään samaa potilastietojärjestelmää kuin kaikissa Eksoten toimipisteissä, siis myös sairaalassa, jolloin kaikilla ammattilaisilla on samat tiedot potilaasta yhtä aikaa käytettävissä.

Potilas ei itse voi soittaa suoraan liikkuvaan yksikköön, vaan hälytyksen tekee joko hätäkeskus tai ammattilainen kotihoidossa tai hoiva- ja palvelukodissa potilaan puolesta.Share