Mielipide: Henkilökunta on saunansa ansainnut

Julkaistu: 5.1.2017 10:20
Päivitetty: 5.1.2017 10:20

Vuonna 2016 Eksotessa oli mahdollista jättää perimättä asiakasmaksuja 4,2 miljoonaa euroa. Samoin päätimme ostaa lisäostona terveyspalvelujen jonojen purkua yhdellä miljoonalla eurolla ja lisätä tuntuvasti kotihoidon määrärahaa. Lisäksi Eksote on kolmessa vuodessa tuottanut ylijäämää yhteensä 37 miljoonaa euroa, joka on merkittävästi helpottanut kuntien taloutta. Ensi vuoden talousarviossa kuntien osuudet laskevat 2,4 %. 

Näiden poikkeuksellisen hyvien lukujen taustalla on henkilöstön merkittävä panos toiminnan kehittämisessä ja arjen työn tekemisessä.  Siksi Eksoten hallituksessa sovittiin viime keväänä kahden asian jatkovalmistelusta. 1) Valmistellaan suunnitelma tutkimusrahaston perustamisesta, mistä voidaan rahoittaa Eksoten henkilökunnan tekemää yliopistotasoista tutkimusta. Valtuusto päätti hyväksyä rahaston ja siirsi sinne runsaan 200.000 euron pääoman. 2) Toisena asiana sovittiin valmisteltavaksi henkilökunnan ehdotuksen mukaisesti keskussairaalan vanhan rantasaunan peruskorjaus tai tarvittaessa uuden saunan rakentaminen. Molempia hankkeita pidettiin Eksoten hallituksessa välttämättöminä henkilöstön huomioimiseksi hyvistä tuloksista sekä varautumisena sote-uudistuksen ja laajan päivystyksen sairaalan tuomaan kiristyvään kilpailuun henkilökunnasta. Asioiden jatkovalmistelu ei millään tavalla poikennut normaalista valmistelusta ja päätöksentekoprosessista.

Eksoten seitsemänvuotisen toiminnan aikana en ole henkilökohtaisesti käynyt rantasaunalla eikä Eksotessa ole ollut tarvetta saunottaa ketään missään muuallakaan. Edustussaunalle ei ole mitään tarvetta eikä käyttöä. Sen sijaan henkilöstö on saunansa ansainnut: heidän toivomaansa ja jo yli kuusikymmentä vuotta jatkunutta perinnettä voidaan jatkaa edelleen. 

Pentti Itkonen
toimitusjohtaja
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)​​Share