Eksote jatkaa asteittain koronavirusepidemian vuoksi lakkautettuja lapsettomuushoitoja

Julkaistu: 18.5.2020 15:00
Päivitetty: 18.5.2020 14:40
Aluksi käynnistetään lapsettomuushoidot niille potilaille, jotka eivät kuulu vakavan COVID-19-taudin riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluvat potilaat, joilla on esimerkiksi diabetes, säännöllistä lääkitystä vaativa hengityselinsairaus, maksa- tai munuaissairaus, verenpainetauti, immunosuppressiivinen lääkitys tai painoindeksi (BMI) yli 32. 

Lapsettomuushoitopotilaat voivat ilmoittautua hoitoihin kuukautisten alkaessa 18. toukokuuta alkaen. Pakastettujen alkioiden siirroista voi ottaa suoraan yhteyttä HUS Lisääntymislääketieteen yksikköön.

Ennen hoitojen aloittamista arvioimme jokaisen kohdalla yksilöllisesti, onko hoidon aloittaminen turvallista. Jos potilaalla on hoitojen aikana koronavirustartuntaan viittaavia oireita, joudumme valitettavasti keskeyttämään hoidon. 

COVID-19-viruksen kohdalla on vasta vähän tutkimustietoa sen vaikutuksesta sikiön kehitykseen ja raskauden kulkuun. Tämänhetkisen tiedon mukaan raskaus ei lisää riskiä koronavirustartuntaan. Tartunta ei näyttäisi myöskään aiheuttavan haittaa raskaudelle. Tällä hetkellä saatavien tietojen perusteella on epäselvää, voiko virus siirtyä äidistä sikiöön ja aiheuttaa sikiön tulehduksen raskauden aikana. Keskenmenoriski ei näytä lisääntyvän, eikä sikiön kehityshäiriöiden riskiä ole todettu. 

COVID-19 voi aiheuttaa ennenaikaisen lapsivedenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen. Keisarileikkausten raportoidaan lisääntyneen COVID-19-potilailla. Virussairauden oireet voivat olla hankalampia loppuraskaudessa. Jos vaikeaan COVID-19-infektioon sairastuu loppuraskaudessa, voidaan raskaus joutua päättämään ennenaikaisesti keisarileikkauksella, kuten muissakin tehohoitoa vaativissa sairauksissa.

Koska koronavirusepidemian tilanne Suomessa elää edelleen päivittäin, linjaukset voivat muuttua nopeasti. Seuramme tiiviisti kansallisia ja kansainvälisiä lapsettomuushoitojen hoitosuosituksia, ja tiedotamme toimintansa muutoksista Eksoten verkkosivuilla. Yksikkö ottaa vastaan lähetteitä normaalisti. 

Lisätietoja:​

Beata Stach-Lempinen
Osastonylilääkäri
puh 044 791 5428
beata.stach-lempinen@eksote.fiShare