Eksote supistaa kiireetöntä toimintaa koronaviruksen takia

Julkaistu: 13.3.2020 15:55
Päivitetty: 13.3.2020 15:59

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kiireetöntä toimintaa supistetaan niin sairaalassa kuin avoterveydenhuollossa. Myös kaikki sairaalan infotapahtumat perutaan.

Eksoten ammattilaiset ovat henkilökohtaisesti yhteydessä niihin potilaisiin, joihin toiminnan supistaminen vaikuttaa. Kansalaisilta toivotaan malttia ja olemaan yhteydessä toistaiseksi vain niissä oireissa, jotka vaativat kiireellistä arviota tai hoitoa.

(COVID-19) koronavirustilanne on muuttunut nopeasti. Epidemia-alueista on luovuttu ja epäilyn sekä näytteenoton kriteerejä on muutettu. Eksoten omia ohjeita muuttuneeseen tilanteeseen työstetään parhaillaan.

Soita päivystysapuun 116 117, mikäli epäilet koronavirustartuntaa. Sinulta kysellään puhelun aikana lisätietoja ja riskiarvion perusteella saat toimintaohjeet. 

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Valtakunnallisesti toimii puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Eksotesta neuvotaan seuraamaan Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tiedottamista. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL seuraavat aktiivisesti tilannetta ja tiedottavat tilanteen muuttuessa: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19​Share