Eksote testaa vain riskiryhmiin kuuluvat ja vakavista oireista kärsivät ─ Sairasta lievät oireet kotona

Julkaistu: 14.3.2020 11:45
Päivitetty: 14.3.2020 11:45

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) testaa koronaviruksen jatkossa vain vakavimmin sairailta sekä riskiryhmiin kuuluvilta tilanteen mukaan. Näin varmistetaan riittävät resurssit vakavasti sairastuneiden hoitoon. Lieväoireisten henkilöiden ei tule soittaa Päivystysapuun 116 117, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen hengitystieinfektioon (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) voivat jäädä rauhassa kotiin lepäämään. Kotona pitää pysytellä, kunnes oireet loppuvat. Erityisen tärkeää on suojata koronavirukselle alttiita ryhmiä. Riskiryhmiä ovat perussairauksia sairastavat iäkkäät henkilöt sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta ja laitoksissa tai hoivakodeissa asuvat ihmiset.

Näillä toimilla Eksotessa varmistetaan, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa. Soita Päivystysapuun 116 117 vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä ensin puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin.

Työpaikkojen sairaspoissaoloissa pitää ensisijaisesti olla yhteydessä omaan työnantajaan toimipaikkakohtaisten ohjeiden saamiseksi. Eksote on vedonnut maakunnan työnantajiin, ettei sairaspoissaolotodistusta edellytetä lyhyiden poissaolojen vuoksi.

Koronavirustilanne (covid-19) on muuttunut nopeasti eikä viruksen leviämistä Suomessa voi pysäyttää. Epidemia-alueista on luovuttu ja epäilyn sekä näytteenoton kriteerejä on muutettu. Koska kaikkia ei enää testata, Eksote ei julkaise enää päivittäin varmistettuja koronavirustartuntoja.

Eksotesta neuvotaan seuraamaan Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tiedottamista. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL seuraavat aktiivisesti tilannetta ja tiedottavat tilanteen muuttuessa: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19​

Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535

Valtakunnallisesta puhelinneuvontanumerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta on avoinna arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. 

Neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.


Share