Eksote vähentää kiireetöntä toimintaa

Julkaistu: 18.3.2020 18:00
Päivitetty: 18.3.2020 17:51

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) vähentää kaikilla vastuualueillaan kiireetöntä toimintaa. Tapahtumia Eksote perui jo viime viikolla. Vastaanotoille saa tulla vain terveenä.

Eksote muistuttaa, että hengitystieoireista kärsivänä tai flunssaisena ei saa mennä Lasten- ja nuorten talolle, Aikuisten talolle, Iso apuun eikä mihinkään vastaanotolle. 

Jos olet saanut koronavirustartunnan, voit sairastaa lieväoireisena rauhassa kotona. Soita Päivystysapuun 116 117 vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä ensin puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin.

Hallituksen 16.3.2020 tekemien linjausten tarkoituksena on suojata väestöä, sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Eksote on jo eilen ottanut käyttöön Etelä-Karjalan keskussairaalassa sekä kaikissa muissa Eksoten yksiköissä toistaiseksi voimassa olevan vierailukiellon. 

Iso apu -palvelukeskukset suljetaan toistaiseksi

Iso apu -palvelukeskukset suljetaan ​19.3.2020 alkaen toistaiseksi. Asioita voi edelleen hoitaa puhelimitse p. 05 352 2370 ja numeroon on mahdollista jättää myös soittopyyntö klo 9–13.30. Ensineuv​ossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse: isoapu.palvelukeskus@eksote.fi

Avoterveydenhuolto ja hammashuolto toimivat kiireellisissä asioissa

Terveys- ja hyvinvointiasemien sairaanhoitajien ja lääkäreiden kiireetön vastaanotto loppuu poikkeusolojen ajaksi. Kiireellisissä asioissa neuvotaan edelleen ottamaan yhteyttä omalle terveys- tai hyvinvointiasemalle. Kiireelliset asiat hoidetaan terveys- ja hyvinvointiasemilla, muut asiat pyritään hoitamaan puhelimessa. Jo aikansa varanneisiin otetaan yhteyttä, jos varaukseen tulee muutoksia.

Hoivapalveluissa vanhusten päivätoiminta suljetaan

Eksote keskeyttää ikäihmisten päivätoiminnan 18.3.2020–13.4.2020 väliseksi ajaksi hallituksen linjauksen mukaisesti. Päivätoiminnan henkilökunta on yhteydessä asiakkaisiin ja omaisiin.

Imatran asumisyksiköiden: Kielorinne, Sinikello, Sinkki ja Leppärousku asukasmuutot Attendo Hoivapalvelut Oy:n uusiin yksiköihin oli suunniteltu huhti-toukokuulle 2020. Poikkeusoloista johtuen muutot ajoittuvat tämän hetken tiedon perusteella kesäkuun 2020 alkuun.

Vanhustenpalveluissa henkilökunnan työtehtäviä järjestellään uudelleen, ja tällä on vaikutusta päivittäisiin toimintoihin.

Perhe- ja sosiaalipalvelut jatkaa välttämättömin palveluin

Perhe- ja sosiaalipalveluissa toimintoja siirretään ja supistetaan. Kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset sulkevat ovensa poikkeusolojen ajaksi.

Asiakkaan kannalta välttämättömiä palveluita ei perhe- ja sosiaalipalveluissa lopeteta. Asiakkaiden toivotaan soittavan omaan yksikköön lisätietojen saamiseksi. Myös etämahdollisuutta hyödynnetään.

Vammaisten päivätoiminta järjestetään osalle asiakkaista ja muiden välttämättömien perhe- ja sosiaalipalvelujen tarve ratkaistaan yksilöllisesti.

Kuntoutus vähentää vastaanottotoimintaa ja apuvälinepalveluita

Kuntoutuksesta vähennetään kiireetön toiminta minimiin. Kiireetön toiminta kuntoutuksessa koskee poliklinikoita ja terapiapalveluita sekä apuvälinepalveluita.

Vaikutuksia myös Eksoten hallintoon

Eksoten hallinnon työntekijät tekevät mahdollisuuksien mukaan etätöitä. Eksoten hallitus kokoontuu toistaiseksi normaalin aikataulun mukaan, mutta päätettäväksi tuodaan vain välitöntä päätöksentekoa vaativat asiat. Valtuuston seminaari ja kokous 31.3.2020 on peruttu, koska valtuuston ei tässä tilanteessa ollut välttämätöntä kokoontua.

Paikallista apua koronaviruksen pelottaessa tai ahdistaessa

Jos koronavirus pelottaa tai ahdistaa, ja koet tarvitsevasi keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa joko mielenterveys- ja päihdepäivystykseen 05 352 4610 (ympäri vuorokauden) tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen 040 651 1828 (ympäri vuorokauden). Myös valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua ympäri vuorokauden.

Omaoloon koronavirustaudin oirearviokysely

Omaoloon on avattu CE-merkitty kansallinen koronavirustaudin oirearviokysely. Palvelu ohjaa tarvittaessa suoraan oikealle ammattilaiselle, terveysneuvontaan tai hätätilanteissa 112. Kysely on toteutettu yhteistyössä THL:n kanssa.

Emme kerro potilastietoja medialle

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) julkaisee päivittäin ajankohtaista tietoa sairaanhoitopiireittäin todettujen koronavirustartuntojen määrästä. Eksotelle potilaiden yksityisyydensuoja on tärkeä, eikä yksityiskohtaisten tietojen jakamiselle ole enää perustetta, sillä altistuneita ei enää samalla tavalla selvitetä. Emme ole perjantain jälkeen tiedottaneet yksityiskohtaisia tietoja todetuista koronavirustartunnoista. Toivomme, että takaatte kuormittavassa tilanteessa olevalle henkilökunnallemme työrauhan tehdä parhaansa.  

Seuraa THL:n tiedottamista

Eksotesta neuvotaan seuraamaan THL:n tiedottamista. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL seuraavat aktiivisesti tilannetta ja tiedottavat tilanteen muuttuessa: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535

Valtakunnallisesta puhelinneuvontanumerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta on avoinna arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. 

Neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.


Share