​Eksotella koronaviruksen näytteenottokapasiteettia myös iltaisin ja viikonloppuisin

Julkaistu: 21.4.2020 15:00
Päivitetty: 21.4.2020 14:15

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) on lisätty koronaviruksen näytteenottokapasiteettia. Koronavirusnäytteitä otetaan tällä hetkellä Armilan ja Honkaharjun infektiovastaanotoilla sekä tarvittaessa Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Koronavirusnäytteitä pyritään tällä hetkellä ottamaan herkästi. Koronavirus löytyy parhaiten kaksi päivää oireiden alkamisen jälkeen.
– Lievää hengitystieinfektiota voi muutaman päivän sairastaa Eksoten verkkosivuilta löytyvien kotihoito-ohjeiden mukaisesti kotona. Silloin voi tehdä omaolo.fi-osoitteessa oirearvion ja soittaa omalle Eksoten hyvinvointi- tai terveysasemalle. Puhelimitse neuvotaan tarvittaessa hakeutumaan infektiovastaanotoille, avaa koronavirusnäytteenottoa Eksoten avoterveydenhuollon ylilääkäri Sami Raasakka. Virka-aikaan näytteitä otetaan Honkaharjun ja Armilan infektiovastaanotoilla. Armilassa näytteitä otetaan lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Näyte Covid-19 -tutkimusta varten otetaan henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Jos sairastat lievää koronavirustautia, voit silti soittaa kaksi vuorokautta oireiden alkamisen jälkeen hyvinvointi- ja terveysasemallesi kysyäksesi mahdollisuutta päästä testiin.

Koronavirustesti otetaan Eksoten alueella seuraavissa tapauksissa:

Kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on COVID-19 -infektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa. (Erityisessä riskissä ovat yli 70-vuotiaat ja varmistetun COVID-19 –infektiopotilaan lähipiiri)
Ulkomailta 14 vuorokauden sisällä palanneet oireiset henkilöt
Oireiset synnyttäjät, jos epäillään COVID-19 –infektiota
Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon työntekijät ja myös heidän perheenjäsenensä, jos heillä epäillään COVID-19 –infektiota. Eksoten työntekijät testataan työterveyshuollon kautta.
Muut yhteiskunnan kriittisillä aloilla työskentelevät henkilöt, jos heillä epäillään COVID-19 –infektiota
Pitkäaikaishoidon ja hoivan asukkaat lääkärin ohjeen mukaan, tai jos herää epäily osastoepidemiasta.


Infektiovastaanotot toimineet kuukauden ajan

Armilan, Honkaharjun ja Parikkalan infektiovastaanotot on avattu maaliskuussa. Honkaharjussa ja Armilassa potilaita otetaan vastaan myös iltaisin ja viikonloppuisin. Armilassa potilaat ohjataan opasteiden avulla sisään erillisen sisäänkäynnin kautta. Honkaharjussa infektiopotilaat saapuvat infektiovastaanotolle sairaalan sisäänkäynnistä. Parikkalassa hengitystieinfektiopotilaat ohjataan erillisiin tiloihin talon toisesta sisäänkäynnistä. Muut potilaat Parikkalassa, Armilassa ja Honkaharjussa hoidetaan rakennuksen normaaleissa vastaanottotiloissa, joihin on erilliset sisäänkäynnit. Ennen infektiovastaanotolle saapumista voi täyttää Omaolo-oirearvion tai vähintään soittaa etukäteen omalle hyvinvointi- tai terveysasemalle tai päivystysaikana numeroon 116 117.

Eksoten maaliskuussa avattujen infektiovastaanottojen tarkoitus on minimoida hoitoon hakeutumisesta johtuvat tartunnat. 

Joutsenon, Lemin, Luumäen, Rautjärven, Ruokolahden, Sammonlahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren hyvinvointi- ja terveysasemilla ei hoideta enää hengitystieinfektioista kärsiviä potilaita, vaan heidät ohjataan yllä mainituille muille vastaanotoille. Nämä asemat palvelevat muita kiireellisiä kuin hengitystieoireisia potilaita.

Päivystyksessä ruuhkaa

Etelä-Karjalan keskussairaalan tilat on ennen pääsiäistä jaettu kahteen osaan, jossa toisella puolella hoidetaan hengitystieinfektio-oireiset ja toisella puolella muut potilaat. Tästä syystä päivystyksessä toimitaan normaalia pienemmällä kapasiteetilla ja siellä toivotaan vierailtavan vain päivystyksellisissä asioissa. Aikoja on lisätty hyvinvointi- ja terveysasemille.

Jos sinulle tulee kiireellinen hoidontarve, soita arkena omalle hyvinvointi- ja terveysasemallasi tai päivystysaikana numeron 116 117, jotta sinut ohjataan oikealle vastaanotolle. Jos epäilet koronavirustartuntaa, täytä ensin oirearvio osoitteessa omaolo.fi. Erityisesti hengitystieinfektioissa on tärkeää tehdä ensin oirearvio ja kiireellisissä tapauksissa soittaa 116 117. Suoraan vastaanotoille ei saa saapua. Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa suoraan hätänumeroon 112.​


Share