Eksotelta tavoitettu puhelimitse jo kaksi kolmasosaa eteläkarjalaisista ikäihmisistä

Julkaistu: 7.5.2020 13:00
Päivitetty: 7.5.2020 12:05
​Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) aloitti huhtikuun alussa soittoringin, jonka tavoitteena oli päästä keskustelemaan puhelimitse 7 500:n alueella asuvan yli 80-vuotiaan eteläkarjalaisen kanssa. Puhelinsoittojen avulla Eksote haluaa tarkastaa kotona asuvien ikäihmisten pärjäämistä koronapandemiatilanteessa karanteeninomaisissa olosuhteissa.

Soittoringin toiminta käynnistyi 30:n soittajan voimin huhtikuun alussa ja nyt soittajien määrä on tuplattu. Noin 60 soittajaa on tavoittanut soitoilla toistaiseksi noin 5 000 Etelä-Karjalan alueen asukasta.
– Asukkaille lähetetään kirje, ellei heitä ole tavoitettu tai ei vielä uusintasoitoillakaan tavoiteta. Kirjeessä iäkkäitä alueen asukkaita pyydetään olemaan yhteydessä, jos tarvetta ohjaukselle tai neuvonnalle on tai jos asiat eivät esimerkiksi ruokahuollon puolesta ole kunnossa, kuvailee sisältöä Eksotelta Kirsi Kukkonen.

Kukkonen kertoo puheluiden vastanneiden asukkaiden olleen erittäin tyytyväisiä, että heihin otetaan yhteyttä ja varmistetaan kotona pärjääminen koronapandemiatilanteessa. 
– Pääsääntöisesti asukkailla on ollut asiat ruokahuollon, apteekkiasioiden ja muiden palveluiden kohdalla kunnossa. Heitä ovat auttaneet niin läheiset, naapurit kuin yksityiset palveluntuottajatkin. Osa on hoitanut edelleen nämäkin asiat itse.  Eksotelta on sitten siinä tapauksessa kerrottu hallituksen vahvoista suosituksista ja keskusteltu, jos vaikka omaiset hoitaisivat kauppa-asiat, kuvailee Kukkonen.

Puheluiden kautta ikäihmiset ovat saaneet ohjausta, neuvontaa ja heidän mahdollisia avuntarpeitaan on välitetty eteenpäin muun muassa Iso avulle.
– Kysyttäessä toivetta uudelleen soitolle on noin puolet tavoitetuista ikäihmisistä ilmaissut halukkuutensa uudelle soitolle. Keskusteluavun tarvetta on ollut ja sovittu yhteistyötoimintamalli alueen seurakuntien kanssa toimii hyvin. Tarkastuskäynneille ei ole ollut tarvetta, raportoi Kukkonen. Sen sijaan puheluista esiin tulleita muunlaisia tuen mahdollisuuksia on ryhdytty Eksotessa selvittämään. 

Eksote jatkaa alueen asukkaiden tavoittamista sekä puhelimitse, että kirjeitse. Kirjeet laitetaan postiin tämän ja ensi viikon aikana.Share