Eksoten alueella koronavirustestejä tehdään riskiryhmille

Julkaistu: 18.3.2020 13:40
Päivitetty: 18.3.2020 13:43
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella lievän koronavirustaudinkuvan omaavia potilaita ei pääsääntöisesti testata. Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen hengitystieinfektioon (yskä, kurkkukipu, kuume, lihassärky) voivat jäädä rauhassa kotiin lepäämään. Kotona pitää pysytellä, kunnes oireet loppuvat.

Soita Päivystysapuun 116 117, jos koet tarvitsevasi päivystyksellistä apua. Sinulta kysellään puhelun aikana lisätietoja ja riskiarvion perusteella saat toimintaohjeet.

Eksoten alueella tehdään koronavirustestejä riskiryhmille, joita ovat 17.3.2020 päivitetyn ohjeen mukaan:

  • Henkilöt, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio.
  • Voimakkaan epidemian alueelta 7─14 vrk sisällä palanneet selvästi oireiset henkilöt.
  • Oireiset varmistetun COVID-19-potilaan lähikontaktit 14 vrk altistumisesta.
  • Terveyden-ja sosiaalihuollon suorassa potilastyössä oleva henkilöstö, jos heillä on hengitystieinfektion oireet (yskä, kurkkukipu, kuume, lihassärky). Pelkkä nuha ei ole näytteenottokriteeri.
  • Pitkäaikaishoidon ja hoivan asukkaat lääkärin ohjeen mukaan, tai jos herää epäily osastoepidemiasta.

Etelä-Karjalan keskussairaala vähentää kiireetöntä toimintaa merkittävästi. Potilaisiin, joita asia koskee, ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Koronavirustaudin leviämisen takia olennaista on vähentää ihmisten liikkumista ja suojata erityisesti ikääntyviä potilaita. 

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) julkaisee päivittäin ajankohtaista tietoa sairaanhoitopiireittäin todettujen koronavirustartuntojen määrästä. Eksotelle potilaiden yksityisyydensuoja on tärkeä, eikä yksityiskohtaisten tietojen jakamiselle ole enää perustetta, sillä kaikkia altistuneita ei enää samalla tavalla selvitetä. Emme ole perjantain jälkeen tiedottaneet yksityiskohtaisia tietoja todetuista koronavirustartunnoista. 

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL seuraavat aktiivisesti tilannetta ja tiedottavat tilanteen muuttuessa: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19​​


Share