Eksoten perhe-ja sosiaalipalveluissa hyödynnetään laajalti etävastaanottoja, 14.4. alkaa fysioterapian etävastaanotot

Julkaistu: 6.4.2020 14:10
Päivitetty: 6.4.2020 14:12

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) aloittaa 14.4. fysioterapiassa etävastaanotot, joihin voi varata ajan Eksoten sähköisestä asiointipalvelusta osoitteesta www.eksote.fi. Asiakkaita toivotaan käyttämään ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta ja täyttämään esitietolomake sähköisesti. Sähköinen ajanvaraus fysioterapeutin etävastaanotolle avautui maanantaina 6.4. ja fysioterapian etävastaanottoja on tarjolla 14.4. alkaen. Myös perhe- ja sosiaalipalveluissa käytetään etävastaanottoja; koulukuraattoreiden, psykologien sekä lääkäreiden vastaanotot lasten ja nuorten kehityksellisissä palveluissa tehdään nyt pääasiassa puhelimitse tai videovälitteisesti.  ​

Fysio- ja toimintaterapiapalveluiden palvelupäällikkö Virpi Aralinna kertoo etäkuntoutuksesta: 
− Meillä on jo kertynyt kokemusta videovälitteisestä fysioterapiasta ja olemme saaneet positiivista palautetta asiakkailtamme. Etäkuntoutus on todettu tutkimuksissa hyväksi ja vaikuttavaksi kuntoutusmuodoksi. 

Asiakas tarvitsee fysioterapian etävastaanottoa varten nettiyhteyden ja sellaisen laitteen, jossa on kamera, mikrofoni ja kaiuttimet. Tarkoitukseen sopiva laite on esimerkiksi älykännykkä, tabletti, kannettava- tai pöytätietokone. Tarkempi ohjeistus löytyy sähköisen asiointipalvelun ajanvaraussivulta. 

Perhe- ja sosiaalipalveluissa hyödynnetään laajalti etävastaanottoja covid-19 –poikkeustilanteen vuoksi 

Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on psykiatrien etävastaanottoja. Palvelunumerosta (24/7) p. 05 352 4610 voi varata ajan mielenterveys- ja päihdepalveluihin. 

Koulujen kuraattorien ja psykologien palvelut, sekä lääkäreiden vastaanotot lasten ja nuorten kehityksellisissä palveluissa ja varhaisen vuorovaikutuksen yksikössä tehdään nyt pääasiassa puhelimitse tai videovälitteisesti. Lasten ja nuorten talon asiakaspalvelusta voidaan perheitä tarvittaessa ohjata psykologien puhelinvastaanotolle.  

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoito tapahtuu ensisijaisesti etäkontakteina. Vastaanottokäyntejä toteutetaan kasvokkain kuitenkin silloin, kun se hoidon kannalta on välttämätöntä. Hoidosta vastuussa oleva lääkäri ja vastuutyöntekijä pitävät sovitusti yhteyttä lapseen, nuoreen ja hänen perheeseensä ja tekevät tarvittaessa arvion potilaskäynneistä. Perhepalvelujen johtaja Tarja Nylund kehottaa vanhempia ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä: 
− Omaan vastuutyöntekijään saa yhteyden soittamalla hänelle suoraan tai jättämällä yhteydenottopyynnön Lasten ja nuorten talon asiakaspalveluun puh. 05 352 2360 arkisin kello 9–15 välillä. 

Neuvolatoiminnassa varataan tällä hetkellä aikoja raskaana oleville ja 0 – 1 vuoden ikäisille lapsille, sekä perhesuunnitteluneuvolaan harkinnan mukaan. Nuorten psykiatrinen viikko-osasto toimii normaalisti, ja nuorten päihdeasioissa otetaan yhteyttä ensisijaisesti omaan vastuutyöntekijään tai Lasten ja nuorten talon asiakaspuhelimeen. Lastenvalvojien kontaktit toteutetaan ensisijaisesti etänä. Lastenvalvojille voi varata ajan soittamalla heille puhelinaikana arkisin kello 9–10. Lastenvalvojie​n yhteystiedot ja ajantasaiset tiedot kaikista Eksoten palveluista löytyvät verkkosivuilta www.eksote.fi. Share