Etelä-Karjalan ensimmäiset huumeruiskujen keräysastiat asennetaan Lappeenrantaan

Julkaistu: 26.5.2020 11:00
Päivitetty: 26.5.2020 10:41
Huumeruiskujen keräysastiat saadaan paikoilleen tämän kevään aikana Lappeenrannan alueella. Keräysastioita tulee aluksi kuusi eri puolille kaupunkia. Ruiskujen keräysastiat ovat Etelä-Karjalan katukuvassa ensimmäiset.

Aloite ruiskujen keräysastioille lähti kuntalaisilta. Keräyspisteet toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kanssa. 

Keräysastioiden tarkoitus on suojata asukkaita neulojen aiheuttamilta haitoilta ja vähentää kaduilta ja puistoista löytyvien neulojen määrää sekä mahdollistaa neulojen helpompi korjaaminen ympä​ristöstä. Keräysastiat on tarkoitettu ainoastaan huumeruiskuille ja neuloille. Astioihin ei tule laittaa muuta roskaa. Neuloja on aina käsiteltävä varoen. Lasten on syytä aina pyytää paikalle aikuinen, jos neula löytyy. 

Suonensisäisiä huumeita käyttävät voivat palauttaa käytettyjä neuloja sekä ruiskuja myös Eksoten terveysneuvontapiste Neupikseen, joiden toimintaa on sekä Lappeenrannassa, että Imatralla. Terveysneuvontapisteiden tavoitteena on terveyden edistäminen ja huumeidenkäytön haittojen vähentäminen muun muassa vaihtamalla pistovälineitä uusiin. Ruiskujen vaihtomäärät ovat kasvaneet vuosien aikana ja viime vuonna ruiskuja jaettiin reilu 130 000 kappaletta. Neupiksen sosiaalineuvoja Tiina Hölsä kertoo, että uusiksi asiakkaiksi on tullut paljon myös nuoria ja naisia. 

Roskikset sijoitetaan Sammonlahden, Voisalmen, Lauritsalan torin, Joutsenon kirjaston ja Kourulan K- marketin ekopisteen sekä maakuntakirjaston läheisyyteen.  Neulankeräysroskisten hankinnasta ja tyhjennyksestä vastaa Lappeenrannan kaupunki. Palautetta ja toiveita astioiden sijoittelusta voi antaa Lappeenrannan kaupunki työnjohtaja, Tarmo Hellström p. 0400 510 960, tarmo.hellstrom(at)lappeenranta.fiShare