Koronavirus (COVID-19) Kootut ohjeet (In english / по-​русски)

Julkaistu: 27.2.2020 17:00
Päivitetty: 25.3.2020 15:30
​​Tilannekuva Eksotessa 24.3.2020
  • Tilanne on rauhallinen
  • Alueellinen valmius on hyvä
  • Koronavirustestejä tehdään arvion mukaan tarvittaessa​
  • Etelä-Karjalassa varmistettuja koronatartuntoja on todettu 6. Testattuja henkilöitä 322.​ Sairaalassa tai tehohoidossa ei ole koronaviruspotilaita.​
  • Kiireetöntä toimintaa ajetaan hallitusti alas

​​​THL kerää tiedot koronatartunnoista tilannekuvaan​

​Ohjeet​


Älä soita, kun sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita, vaikka epäilet koronavirustartuntaa.​ Terveydenhuoltoon ei ole tarvetta ottaa yhteyttä ​lievissä flunssaoireissa.

Soita Päivystysapuun 116 117, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää ​hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden.

Jos epäilet koronavirustartuntaa tai influenssaa, pysy kotona oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Vältä Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Koronavirustesti otetaan:

  • Henkilöt, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio.
  • Voimakkaan epidemian alueelta 7─14 vrk sisällä palanneet selvästi oireiset henkilöt.
  • Oireiset varmistetun COVID-19-potilaan lähikontaktit 14 vrk altistumisesta.
  • Terveyden-ja sosiaalihuollon suorassa potilastyössä oleva henkilöstö, jos heillä on hengitystieinfektion oireet (yskä, kurkkukipu, kuume, lihassärky). Pelkkä nuha ei ole näytteenottokriteeri.
  • Pitkäaikaishoidon ja hoivan asukkaat lääkärin ohjeen mukaan, tai jos herää epäily osastoepidemiasta.

Omaoloon on avattu koronavirustaudin oirearvio

Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta tai mielenrauhan, jos huoli on aiheeton. ​

SUOMEKSI OHJEITA LISÄÄ ALEMPANA.

In english:
If you suspect you have been infected with coronavirus, please call number 116 117 while staying in South-Karelia. From the service number you will receive instructions. ​

по-​русски:​
Сначала позвоните! Если Вы находитесь в Южной Карелии и подозреваете, что заразились коронавирусом, позвоните в дежурную службу медицинской помощи по тел. 116 117.
Вы получите предписания на основании оценки степени риска.​


Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 (ark. 8​–21, la 9–15)
Valtakunnallinen tekstiviestineuvonta puh. 050 902 0163

Puhelin- ja tekstiviestineuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
 
​Keskusteluapua
Jos koronavirus pelottaa tai ahdistaa, ja koet tarvitsevasi keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa joko Eksoten mielenterveys- ja päihdepäivystykseen 05 352 4610 (ympäri vuorokauden) tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen 040 651 1828 (ympäri vuorokauden). 

​Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen

​Ehkäise virustartuntoja - vähennä liikkumista ja vältä ihmiskontakteja
Voit ehkäistä virustartuntoja hyvällä käsihygienialla, yskimällä paperinenäliinaan ja heittämällä nenäliinan tämän jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

HUOM! Ikääntyneiden tartuntojen vähentäminen eri keinoin on tärkeää. Vähennä liikkumista ja vältä ihmiskontakteja. ​​

Eksote vetoaa maakunnan työnantajiin 
Eksotelta toivotaan, että työntekijät voisivat sairastaa esimiehensä luvalla omalla ilmoituksella, ja ettei sairaspoissaolotodistusta tarvitsisi hakea lyhyiden poissaolojen vuoksi. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) tiedottaa, että yritysten on hyvä ohjeistaa henkilöstöään siitä, miten oireita saaneiden halutaan toimivan. (Päivitetty 24​​.3.2020)​


Share